Nulnummer

Betekenis: Nulnummer

Ook wel: proefnummer of pilot issue

Een nulnummer is een proefuitgave in een beperkte oplage van een tijdschrift, magazine, e-zine of andere uitgave. Het is een complete editie die bedoeld is als test of teaser, nog voordat de publicatie echt van start gaat met het officiële eerste nummer en volgende edities.

In tegenstelling tot een dummy bevat het proefnummer echte artikelen. Zo kan een lezer een goede indruk krijgen van hoe de uiteindelijke uitgave moet worden. In tegenstelling tot een proefdruk is een nulnummer ondanks de beperkte oplage bedoeld voor bredere verspreiding.

Soms wordt ervoor gekozen eerst een nulnummer uit te geven om te testen of er een doelgroep is voor een format en zo ja hoe deze op de proefeditie reageert. Het doel van het uitbrengen van een nulnummer kan ook zijn om advertenteerders te werven. Het kunnen tonen van een tastbaar product maakt het makkelijker om de advertentieruimte al vanaf het eerste nummer gevuld te krijgen.

Opgedane ervaringen bij het samenstellen en produceren van het eerste nummer en reacties van lezers kunnen nog tot kleine aanpassingen leiden voor de start van de reguliere nummers.

Categorieën

ebook

Download gratis E-books!

Ga naar de E-books

Gerelateerde blogs

Haal jij het maximale uit online?

Meer dan 100 ondernemers gingen je voor. Van ZZP tot multinationals.

Doe de SEO-scan

Laatste reviews

Marketing kennisbank

Ben je op zoek naar de uitleg over een marketinggerelateerde term? Maak hieronder een keuze.

Alle rechten voorbehouden © 2023 - Online Marketing Agency