Geïndexeerde kleuren
Ook wel: indexed color
Een grafisch bestand met geïndexeerde kleuren is een afbeelding waarvan het kleurenpalet is gelimiteerd tot in een index vastgelegde kleuren. Door te werken met een beperkte kleurenindex wordt de bestandsgrootte beperkt gehouden, waarmee opslagruimte, werkgeheugen en dataverkeer kan worden bespaard.
Bij de meeste bestandsformaten die werken met een voorgedefinieerd kleurenpalet worden de kleuren per pixel opgeslagen. Voor elk beeldpuntje wordt vastgelegd welke kleur deze moet krijgen aan de hand van een cijfer dat verwijst naar de in het bestand opgenomen kleurenindex. Op de reeks getallen waar dit in resulteert kunnen vervolgens compressietechnieken worden toegepast om de grootte van het resulterende bestand in bytes te minimaliseren.
Voorbeelden van bestandstypes met geïndexeerde kleuren zijn GIF en PNG. In de paletten van deze bestandsindelingen kunnen behalve de in het bestand gebruikte kleuren ook transparantie worden opgenomen.
Compressie met kwaliteitsverlies
Een bestand met geïndexeerde kleuren is kleiner van formaat doordat er binnen het bestand kan worden gewerkt met kleinere getallen. Bij een afbeelding die bestaat uit 256 kleuren zijn voor elke pixel maar 8 bits nodig. Mede doordat bij de conversie meestal ook wat detaillering verloren gaat kunnen plaatjes efficiënt worden opgeslagen.
Het werken met geïndexeerde kleuren leidt over het algemeen wel tot kwaliteitsverlies. Hoe minder kleuren een bestand bevat, hoe kleiner de bestandsgrootte, maar hoe groter het verlies aan kwaliteit.
Dit wordt vooral zichtbaar bij het gebruik van foto’s en andere sterk gedetailleerde afbeeldingen met geïndexeerde kleuren. Doorgaans resulteert dit in afbeeldingen met grote vlakken met een ‘gemiddelde’ kleur. Al kan dit verschijnsel vaak enigszins worden gemaskeerd door het toepassen van ruis (dither) en het slim kiezen van de kleuren binnen het palet met behulp van algoritmes.