Previous corresponding period

Betekenis: Previous corresponding period

Ook wel: pcp

Previous corresponding period (pcp) is in statistische analyse een vergelijkbare periode voorafgaand aan de tijdspanne waarin gegevens worden geanalyseerd. De previous corresponding period maakt het mogelijk om prestaties te vergelijken met het recente verleden en zo de geboekte vooruitgang en andere trends te bepalen.

Zo kunnen bijvoorbeeld de omzetcijfers van het huidige jaar vergeleken worden met dezelfde periode vorig jaar. Bijvoorbeeld om op basis van de cijfers tot dan toe een prognose voor het hele jaar te maken. Of de bezoekers van een website in de afgelopen 30 dagen te vergelijken met dezelfde periode direct daarvoor om een representatief beeld te krijgen van de ontwikkeling van het verkeer.

Het bepalen van een representatieve vergelijkingsperiode gebeurt niet willekeurig. Om trends binnen een periode te analyseren en vergelijken is het van belang dat de gekozen periodes goed matchen. Vaak zie je in statistieken een natuurlijk verschil tussen maanden, vanwege de lengte in dagen en fluctuatie in belangstelling over het jaar. Daarom worden de prestaties in een maand vaak niet vergeleken met de maand ervoor, maar met dezelfde maand een jaar eerder. Op dezelfde manier kan het wenselijk zijn beide periodes op dezelfde weekdag te laten beginnen, om zo verschillen tussen het weekend en de werkweek te elimineren.

Categorieën

ebook

Download gratis E-books!

Ga naar de E-books

Gerelateerde blogs

Haal jij het maximale uit online?

Meer dan 100 ondernemers gingen je voor. Van ZZP tot multinationals.

Doe de SEO-scan

Laatste reviews

Marketing kennisbank

Ben je op zoek naar de uitleg over een marketinggerelateerde term? Maak hieronder een keuze.

Alle rechten voorbehouden © 2023 - Online Marketing Agency