Writer’s block

Betekenis: Writer’s block

Ook wel: schrijfblokkade

Een writer’s block is een toestand waarin een schrijver er niet in slaagt tot schrijven te komen. In het Nederlands wordt dit tijdelijke onvermogen om te schrijven ook wel een schrijfblokkade genoemd. Dit komt zowel voor bij het schrijven van teksten zoals boeken, artikelen als blogposts. Het verschijnsel kan zich ook voordoen bij componisten en andere creatieve beroepen.

De oorzaak van een writers block is vrijwel altijd psychisch van aard. De schrijver staat onder druk om kopij af te leveren, maar in plaats dat er woorden in hem opkomen en zinnen verschijnen staart hij naar een leeg scherm of wit vel papier. Bij een writer’s block gaan een tekort aan inspiratie en een gebrek aan motivatie meestal hand in hand of zij versterken elkaar. Ook onzekerheid, faalangst of stress als gevolg van tijdsdruk kunnen een writer’s block veroorzaken.

Waaraan herken je een writer’s block

De belemmering om te schrijven kan zich op verschillende manieren uiten:

  • De schrijver weet niet waarover hij of zij moet schrijven
  • De schrijver weet wel een onderwerp, maar niet hoe het verhaal aan te pakken
  • De schrijver heeft al een tekst maar weet niet hoe deze af te maken

Een natuurlijke manier om te reageren op een writer’s block is het vertonen van uitstelgedrag en het zoeken van afleiding. Afstand nemen van het schrijven kan zorgen voor nieuwe inspiratie, maar hierin schuilt ook een gevaar. Tijdens het vermijden van het schrijven neemt de tijdsdruk toe. Het is niet gezegd dat andere dingen te doen zorgt voor nieuwe ideeën en ingevingen voor het schrijven.

Een writer’s block overwinnen

Wanneer de inspiratie en motivatie om te schrijven niet vanzelf komen zal discipline je moeten redden. De beste manier om te dealen met een writer’s block is om toch maar gewoon te gaan schrijven. Spreek met jezelf af om een bepaalde tijd zonder afleiding aan je tekst te werken.

Maak een indeling voor de tekst zodat je houvast hebt en niet per se bij het begin hoeft te beginnen. Wees niet te kritisch als de eerste woorden verschijnen. Naar mate de tekst vordert kun je nog volop schrappen en bijschaven. Ook kan het helpen een beloning met jezelf af te spreken zodra je een hoofdstuk of bepaald gedeelte van je artikel af hebt.

Categorieën

ebook

Download gratis E-books!

Ga naar de E-books

Gerelateerde blogs

Haal jij het maximale uit online?

Meer dan 100 ondernemers gingen je voor. Van ZZP tot multinationals.

Doe de SEO-scan

Laatste reviews

Marketing kennisbank

Ben je op zoek naar de uitleg over een marketinggerelateerde term? Maak hieronder een keuze.

Alle rechten voorbehouden © 2023 - Online Marketing Agency