Schrijven is schrappen

Betekenis: Schrijven is schrappen

Ook wel: kill your darlings

Een veelgehoord motto bij het schrijven van teksten is ‘schrijven is schrappen’. Een boodschap kan meestal op een betere manier worden overgebracht dan hoe deze in eerste instantie wordt opgeschreven. Dit geldt vooral voor reclameteksten, zakelijke communicatie en webteksten. Bij deze teksten is overtuiging een belangrijk doel en is de aandachtsspanne beperkt.

Door teksten bij het lezen, herschrijven en redigeren te ontdoen van overbodige woorden en informatie en wollig taalgebruik wordt niet alleen de lengte teruggebracht. Meer nadruk op de essentie maakt een tekst duidelijker en directer. In combinatie met een actief taalgebruik worden zinnen ook levendiger en concreter.

De uitspraak schrijven is schrappen is bedacht door de Nederlandse schrijver Godfried Bomans. Ook de Vlaamse schrijver Willem Elsschot heeft aan dit principe bijgedragen; bij de Elsschotproef worden zo veel mogelijk woorden uit een tekst weggelaten zonder dat de inhoud verandert of verloren gaat.

Kill your darlings

Een aan schrijven is schrappen verwant Engelstalig begrip is ‘kill your darlings’. Ook dit motto roept op tot het schrappen in teksten. Het gaat hierbij vaak niet alleen over de vorm, maar ook om fundamentele keuzes wat je als schrijver wilt vertellen.

Volgends de bedenker, de Amerikaanse schrijver William Faulkner, moeten auteurs en tekstschrijvers afstand durven te nemen van passages en karakters waar zij zelf van houden maar die strikt genomen niets toevoegen aan een tekst of verhaal.

Categorieën

ebook

Download gratis E-books!

Ga naar de E-books

Gerelateerde blogs

Haal jij het maximale uit online?

Meer dan 100 ondernemers gingen je voor. Van ZZP tot multinationals.

Doe de SEO-scan

Laatste reviews

Marketing kennisbank

Ben je op zoek naar de uitleg over een marketinggerelateerde term? Maak hieronder een keuze.

Alle rechten voorbehouden © 2023 - Online Marketing Agency