Parafrase

Betekenis: Parafrase

Ook wel: herformulering

Parafraseren is het in eigen woorden beschrijven van wat iemand anders gezegd of geschreven heeft. Een parafrase wijkt in dit opzicht af van een citaat, waarbij een uitspraak of tekstfragment juist letterlijk wordt overgenomen. Net als bij citeren is het bij parafreseren gebruikelijk om de bron te vermelden. Bij parafraseren is het niet de bedoeling om de betekenis van de oorspronkelijke tekst of uitspraak te veranderen.

Waarom parafraseren?

Een parafrase wordt meestal toegepast wanneer dit een beter is dan rechtstreeks citeren. Bijvoorbeeld omdat de oorspronkelijke tekst te lang, omslachtig of ingewikkeld is, of wanneer bij de aangehaalde tekst of uitspraak een andere taal is gebruikt. Als wordt gekozen voor een parafrasering om een tekst in te korten is het beter om van een samenvatting te spreken. De keuze voor een parafrase kan worden ingegeven door het willen vermijden van plagiaat. Parafraseren kan ook worden gebruikt als stijlvorm om een citaat te verduidelijken.

In onderzoeken, wetenschappelijke studies en scripties wordt meer gebruik gemaakt van parafraseren dan citeren. Hierdoor kan duidelijker de nadruk worden gelegd op de betekenis van de bron waarnaar wordt verwezen binnen de context van de publicatie waarin deze wordt gebruikt.

Voor scripties en andere opdrachten geldt dat de schrijver met de eigen woordkeuze gelijk aantoont de bron te hebben begrepen; voor citaten wordt vooral gekozen bij een zwaarwegende reden om ook de vorm van de oorsronkelijke citaat te behouden.

Categorieën

ebook

Download gratis E-books!

Ga naar de E-books

Gerelateerde blogs

Haal jij het maximale uit online?

Meer dan 100 ondernemers gingen je voor. Van ZZP tot multinationals.

Doe de SEO-scan

Laatste reviews

Marketing kennisbank

Ben je op zoek naar de uitleg over een marketinggerelateerde term? Maak hieronder een keuze.

Alle rechten voorbehouden © 2023 - Online Marketing Agency