Ideal customer profile

Betekenis: Ideal customer profile

Ook wel: klantprofiel of buyer persona

Een ideal customer profile (ICP) is een framework waarin de karakteristieke eigenschappen van de ideale klant voor een product of dienstverlening wordt weergegeven.

Bij het opstellen van dit soort (B2C) klantenprofielen (ook wel buyer persona’s genoemd) wordt er gekeken naar segmentatiecriteria zoals leeftijd, locatie, hobby’s, functie, inkomen, koopgedrag, doel/ motivatie en uitdagingen en/of pijnpunten. Als er een B2B klantprofiel wordt opgesteld zijn aspecten als bedrijfsgrootte, aantal medewerkers en jaarlijkse omzet.

Belangrijkste doelstelling opstellen van een klantprofiel

Op basis van dit ideale klantprofiel kan een goed business development plan worden geformuleerd. Daarnaast kan op basis van het ICP worden bepaald of nieuwe mogelijkheden en/of ontwikkelingen met betrekking tot een aanbod een “match” vormen met de beoogde doelgroep.

Een “ideal customer profile” wordt ook wel een “ideal client profile” genoemd en heeft veel verwantschappen met een weergave van een prospect persona en het in kaart brengen van een decision making unit. Op basis van de ICP kan een sales funnel worden opgesteld. Op basis van deze plannen kan een CRM systeem worden geoptimaliseerd.

Het opstellen van de ideal customer profile biedt een organisatie alle mogelijkheden om de doelgroep op de meest gerichte manier te benaderen en wordt er niet “met hagel geschoten” waardoor de ROI (return on investment) lager is. Marketeers hechten (letterlijk) veel waarde aan het opstellen van een klantprofiel omdat het op basis van dit “signalement” veel eenvoudiger is om nieuwe leads te vinden, nieuwe prospects te kwalificeren, account based marketing vorm te geven (marketinguitingen personaliseren) en een klantenbinding op te bouwen.

Categorieën

ebook

Download gratis E-books!

Ga naar de E-books

Gerelateerde blogs

Haal jij het maximale uit online?

Meer dan 100 ondernemers gingen je voor. Van ZZP tot multinationals.

Doe de SEO-scan

Laatste reviews

Marketing kennisbank

Ben je op zoek naar de uitleg over een marketinggerelateerde term? Maak hieronder een keuze.

Alle rechten voorbehouden © 2023 - Online Marketing Agency