Zoeken
Menu

Wat is TikTok? 

TikTok heeft eigenlijk geen introductie nodig. Waar het begon als een platform voor generatie Z, heeft onderhand iedereen er wel van gehoord.  

Mocht je de ontwikkelingen toch niet helemaal mee hebben gekregen dan bij deze: 

TikTok is een soort combinatie tussen Instagram en YouTube. Door het algoritme krijg je steeds nieuwe video’s te zien die passen bij je interesses.  

Waarom TikTok interessant is voor bedrijven 

Tussen al die video’s door krijgt de gebruiker ook advertenties te zien. Dat maakt TikTok zo interessant voor bedrijven – en voor ons als marketeers. Nu TikTok  zo is gegroeid liggen er veel kansen voor bedrijven. Zij kunnen TikTok namelijk als middel gebruiken om hun doelgroep te bereiken. 

De groei van TikTok  

Dat TikTok enorm gegroeid is mag duidelijk zijn. Maar hoe groot is TikTok nu daadwerkelijk? In 2022 hebben 5.6 miljoen Nederlanders boven de 18 jaar TikTok geïnstalleerd. Dat is 40% van de totale bevolking boven de 18 jaar.  

Als we naar de globale getallen van de Social Media gebruikers kijken dan zien we ook daar een forse groei. Hieronder zijn de actieve gebruikers van verschillende Social Media platformen: “Snapchat, TikTok, Instagram en Facebook” naast elkaar gezet. En zo ook de groei tussen blauw: juli 2021 en oranje: juli 2022 weergeven.  

Social media gebruik 2022

Hoewel Facebook nog steeds de koploper is, zien we dat TikTok al een aardige inhaalslag heeft gemaakt naar Instagram toe.  

Ik heb hieronder de groei van 2021 naar 2022 van alle 4 de platformen in een cirkeldiagram weergeven. Hieruit blijkt dat de groei van TikTok meer dan 10 keer zo hard ging als die van Facebook en Instagram. Het is dus duidelijk: groeicijfers van TikTok liegen er niet om en ze zijn niet van plan te vertragen. 

Groei social media 2022

Influencers gebruiken voor je TikTok ads 

Met influencers bedoel ik content creators: TikTok wordt namelijk draaiende gehouden door content creators. Zonder deze mensen zou TikTok niets meer zijn. Omdat deze creators weten wat de gebruikers van TikTok willen zien, kunnen ze ook jouw advertenties maken.  

Deze content creators hoeven geen 10 duizenden volgers te hebben, als ze maar leuke content kunnen maken. Het gaat namelijk niet om hun bereik – Wel altijd mooi meegenomen – Maar om de video die zij voor jou creëren. 

Even een voorbeeld om het je makkelijker te maken: Stel, je wilt een product of dienst verkopen aan je doelgroep, dan kan je een samenwerking aangaan met een content creator. Die maakt dan voor jou een video en publiceert het. Nu kan jij die video weer als advertentie delen met een link naar jouw product/dienst.  

Wat voor soort TikTok ads zijn er 

TikTok heeft 5 verschillende advertentiemethoden. Het meest gebruikte advertentietype zijn in-feed ads. Hier alle vijf de advertentiemethoden in detail uitgelegd:

Brand takeover ads 

Brand takeover ads

Dit zijn advertenties van 3-6 seconden lang die verschijnen tijdens het openen van de app. Met zo’n advertentie heb je eindeloze exposure en brand awareness! En als kers op de taart: De gebruikers moet ook nog is op een skip ad button klikken, anders blijft de video op het beeldscherm. 

Nadeel aan deze vorm van adverteren is dat gebruikers van de app al snel doorhebben dat het een advertentie is, hierdoor haakt de gebruiker snel af en klikt die sneller op de skip button.  

Topview ads  

Topview ads

Topview ads lijken op brand takeovers – De advertentie hierboven. Het verschil is dat deze ads niet het hele scherm innemen, maar verplicht de advertentie 3 seconden moeten zien – Pas daarna kan er geskipt worden. Zo heb je 3 seconden de gebruiker over te halen, om de hele video te zien. Deze video’s mogen 60 seconden lang zijn. 

Net als bij de Brand takeover ads, is hier ook het nadeel dat mensen al snel doorhebben dat ze een advertentie voor zich hebben.  

Hashtag challenge & branded effect 

Heb je veel budget en wil je een echt interactieve campagne? Denk dan eens aan een branded hashtag challenge of een branded effect. Gebruikers kunnen meedoen door content te maken met gebruik van jouw hashtags.  

Ook effecten gerelateerd aan jouw bedrijf kunnen gemaakt en gedeeld worden door TikTok. Zo kan je stickers, filters en special effects delen die gerelateerd zijn aan jouw bedrijf. Deze effecten kunnen andere gebruikers weer gebruiken in hun content – Goed voor jouw naamsbekendheid

In-feed ads 

In-feed ads

In-feed ads zijn de belangrijkste en meest voorkomende ads in TikTok. Deze 15 seconde durende advertenties komen tevoorschijn als de gebruiker door de “For You” page heen scrolt. 

Je kunt deze advertenties het best vergelijken met advertenties op Instagram stories. Waar advertenties – vaak video’s – door de organische content voorbijkomen.  

Er zijn talloze manieren om in-feed apps te maken met meerdere knoppen en call-to-actions. Wat maakt adverteren met in-feed ads nou zo leuk? De gebruiker heeft niet door dat het een advertentie is. Grote kans dus, dat ze jouw advertentie helemaal bekijken.  

Let op: TikTok gebruikers hebben weinig geduld, dus ze scrollen zo langs jouw advertentie. Zorg dat je direct de aandacht grijpt. Dit is lastiger dan het lijkt, daarom hieronder een uitleg om gelijk de aandacht van jouw doelgroep te grijpen. 

Hoe maak je de beste content voor TikTok advertenties 

Het maken van TikTok advertenties kan best tijdrovend zijn, vooral als je dit goed wilt doen. Hier een aantal tips om de beste content op TikTok te hebben: 

 • TikTok gaat om video’s, zorg dus dat jouw advertenties video’s zijn. 
 • Mensen gebruiken TikTok om vermaakt te worden en wat nieuws te leren, pas dit toe. 
 • Ga een samenwerking aan met een content creator – die weten alles over het maken van TikTok video’s.
 • Zorg dat jouw advertenties op organische content lijken. Zo wordt jouw advertentie niet meteen geskipt. 
 • Mensen willen gezichten zien, dit geeft vertrouwen.  
 • Maak gebruik van de 7 principes van Cialdini en laat de voordelen van jouw product/dienst zien 

Waarom wel en niet TikTok adverteren 

Steeds meer bedrijven zien potentie in het adverteren op TikTok, hier een aantal redenen waarom jij zou moeten beginnen met adverteren op TikTok. 

 • Je bereikt een breed publiek, jong en oud. 
 • Je kunt viraal gaan met unieke/leuke video’s 
 • Je kunt gebruik maken van Topview ads en Brand takeover ads. Zo zijn de eerste seconden op TikTok direct voor jou.  
 • Je kunt influencers inzetten, Omdat deze creators weten wat de gebruikers van TikTok willen zien, kunnen ze ook jouw advertenties maken. 
 • Je kunt vrouwen goed bereiken! Met TikTok is het makkelijker voor een vrouwelijke doelgroep te adverteren t.o.v. andere platformen. 57.5 % van de gebruikers zijn namelijk vrouwelijk.  
 • Je kunt gebruik maken van in-feed ads. Zo lijken jouw advertenties op organische content. Hierdoor zullen gebruikers meer geneigd zijn jouw advertentie af te kijken. 
 • Je kunt door het TikTok algoritme je doelgroep beter bereiken. 

Waarom (nog) niet beginnen met TikTok adverteren 

 • Voor het adverteren op TikTok is een hoger startbudget nodig dan met Facebook en Instagram. 
 • TikTok biedt weinig impressies voor bedrijven met een laag budget. 
 • De kosten per 1000 weergaven zijn bij TikTok wat hoger dan bij Instagram. Hetzelfde geldt voor de kosten per klik. 

Organisch groeien met TikTok 

Naast adverteren kun je natuurlijk ook organisch groeien met TikTok. Dat doe je door content te maken – vermaak je gebruikers en laat ze kennis maken met jouw bedrijf. Laat zien wat jouw bedrijf uniek maakt en experimenteer met verschillende soorten content die je plaatst.  

De gebruikers van TikTok willen maar twee dingen: 1. Vermaakt worden 2. Iets nieuws leren. Pas deze twee dingen toe en misschien ga jij wel viral!  

Beginnen met TikTok marketing 

Oké, met alleen een dansje voor de camera kom je er dus niet. Er komt namelijk wel wat kijken bij het adverteren op TikTok. Denk bijvoorbeeld aan: 

 • Een doelgroep analyse,  
 • Het bekijken van trends,  
 • Het benutten van alle kansen die het platform te bieden heeft omtrent marketing
 • Het opzetten van een TikTok business pagina,  
 • Het maken van content,  
 • Het vastleggen van een budget, 
 • Het kiezen van een advertentietype, 
 • Meten, meten, meten en bijsturen.  

Mocht je hulp nodig hebben bij één of meerdere dingen dan kun je altijd contact met ons opnemen of even een kijkje nemen op onze TikTok marketing pagina. 

Kosten TikTok adverteren 

TikTok adverteren is natuurlijk niet gratis. Sterker nog, tot nu toe is adverteren op TikTok – in vergelijking met andere social media platformen – relatief duur.  Zo blijkt dat op TikTok adverteren duurder is dan bij Instagram. De branded effects en branded hashtag challenges zijn voor bedrijven met een hoog budget. En datzelfde geldt ook voor de brand takeover en topview advertenties.  

Heb jij een klein budget? Dan kunnen de in-feed ads interessant zijn. Hoewel de advertenties gemiddeld (per duizend weergaven) duurder zijn dan op Instagram hebben ze namelijk ook erg veel potentie.

Wat zijn topview advertenties (ads) in TikTok?

Topview ads zijn de eerste advertenties die een TikTok gebruiker in feed tegenkomt. Daarom “TOP” 

Wat is de doelgroep van TikTok

TikTok heeft tegenwoordig niet alleen jonge kijkers, 50 plussers beginnen ook al het platform te ontdekken.  

Zijn influencers handig om te gebruiken in TikTok?

Bij TikTok is het handig ommet influencers een samenwerking aan te gaan. Ze kunnen voor jou de content maken en het publiceren. Dan hoef jij alleen nog maar de video’s als advertentie delen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gestelde vragen over deze blog

Download onze e-books
Download onze E-books