Targeting

Betekenis: Targeting

Ook wel: targeted advertisinggepersonaliseerd adverterenaudience targeting of targetten

Bij targeting worden reclame-uitingen van adverteerders zo veel mogelijk gericht aan personen waarvoor deze interessant zijn. Door advertentiebudget te besteden aan een publiek dat bestaat uit potentieel geïnteresseerde klanten behaalt een advertentiecampagne een hoger rendement.

Vanwege de technische mogelijkheden wordt audience targeting veel toegepast bij online adverteren, bijvoorbeeld met behulp van banners. Het verzamelen van interesses en andere kenmerken wordt aangeduid met profiling.

Targeting kan onder meer worden gebaseerd op iemands interesses, naar aanleiding van internetpagina’s die een gebruiker eerder heeft bezocht (behavioral targeting), de inhoud van de pagina die wordt bekeken (contextual targeting) of op het feit dat een bezoeker eerder op de site van de adverteerder is geweest (retargeting).

Ook kan targeting worden toegepast op demografische gegevens, zoals geslacht, leeftijd en sociale klasse. Deze gegevens kunnen worden verkregen uit externe bronnen. Vaak wordt deze vorm van targeting niet toegepast op persoonsniveau, maar wordt gewerkt met “gemiddelde” profielen en bijbehorende verdeling per medium. Deze wijze van targeting wordt veel toegepast bij het inplannen van reclamespots op radio en televisie.

Meer algemene vormen van targeting zijn iemands geografische locatie (op basis van IP-adres), specifieke onderdelen van een website, het tijdstip van de dag of dag van de week. In sommige branches wordt zelfs getarget op het weer, omdat dit van invloed kan zijn op de conversie.

Categorieën

ebook

Download gratis E-books!

Ga naar de E-books

Gerelateerde blogs

Haal jij het maximale uit online?

Meer dan 100 ondernemers gingen je voor. Van ZZP tot multinationals.

Doe de SEO-scan

Laatste reviews

Marketing kennisbank

Ben je op zoek naar de uitleg over een marketinggerelateerde term? Maak hieronder een keuze.

Alle rechten voorbehouden © 2023 - Online Marketing Agency