DISC model

Betekenis: DISC model

Het DISC model is een analyse die betrekking heeft op persoonlijke ontwikkelingen en de ontwikkelingen die een heel team doormaakt. Het model geeft een inzicht in de gedrags- en communicatievoorkeuren van een specifiek persoon. Hierdoor wordt een persoonlijkheid in kaart gebracht. Dit gebeurt in vorm van vier verschillende kleuren die een persoonlijkheidsstijl visualiseren:

  • Daadkrachtig/ direct (rood). Deze mensen zijn vaak assertief, direct en vooral geïnteresseerd in de hoofdlijnen. Het nemen van beslissingen gaat deze groep mensen goed af. De mensen die in deze groep vallen, hebben een sterke wil.
  • Interactief/ inspirerend (geel). Deze mensen zijn vriendelijk, praten graag en leggen makkelijk contacten met anderen. Ook deze mensen hebben een sterke wil en kunnen vrij makkelijk beslissingen nemen.
  • Stabiel/sociaal (groen). De mensen die in deze groep zijn zeer goed in staat om naar anderen te luisteren en zijn dan ook vaak vrij rustige personen. Zij zijn vaak zeer stabiel, praktisch, sociaal en loyaal. Deze eigenschappen maakt dat deze mensen zeer goed met anderen kunnen samenwerken.
  • Conformerend/ correct (blauw). Deze mensen gaan over het algemeen grondig te werk en verzamelen graag feiten en details. Deze eigenschappen maakt dat deze (vaak wat gevoelige) mensen vaak analytisch en nauwkeurig zijn.

Het DISC model wordt vormgegeven door twee assen. De horizontale as geeft de snelheid en directheid van een persoon weer. Hierbij wordt onderscheid gemaakt of iemand zeer verbaal en direct is of juist de voorkeur geeft aan het rustig afwachten.

De verticale as maakt het onderscheid tussen mensgerichtheid en taakgerichtheid. Hierbij wordt er verschil gemaakt tussen personen die de voorkeur geven aan feiten en/of onderbouwing met de mensen die vaak afgaan op gevoel en/of vertrouwen.

De genoemde assen leggen de basis voor de vier hierboven genoemde DISC stijlen. Het DISC model helpt om de effectiviteit van mensen, teams en organisaties te vergroten door het benutten en erkennen van talenten.

Categorieën

ebook

Download gratis E-books!

Ga naar de E-books

Gerelateerde blogs

Haal jij het maximale uit online?

Meer dan 100 ondernemers gingen je voor. Van ZZP tot multinationals.

Doe de SEO-scan

Laatste reviews

Marketing kennisbank

Ben je op zoek naar de uitleg over een marketinggerelateerde term? Maak hieronder een keuze.

Alle rechten voorbehouden © 2023 - Online Marketing Agency