Spookfactuur

Betekenis: Spookfactuur

Een spookfactuur is een rekening, of iets dat daar op moet lijken, waarmee de ontvanger bewust om de tuin wordt geleid. Doel is geld te ontvangen voor producten of diensten die geen waarde hebben, of nooit worden geleverd.

Het versturen van spookfacturen is een vorm van acquisitiefraude. Waar het bij acquisitiefraude gaat om misleiding om het slachtoffer een overeenkomst aan te laten gaan, bestaat oplichting met spookfacturen enkel uit het sturen van een factuur.

Verzenders doen zich vaak uit voor een vertrouwde organisatie, zoals de Kamer van Koophandel of Telefoongids, of laten de opmaak van de nota zo sterk lijken op dit soort organisaties dat veel ontvangers geen argwaan krijgen.

Net als bij acquisitiefraude gaat het bij spooknota’s meestal strikt genomen niet om facturen, maar om aanbiedingen waar ‘voor het gemak’ een acceptgiro is bijgesloten. Zo kan achteraf worden gezegd dat de klant door middel van zijn betaling is ingegaan op het vrijblijvende voorstel en dat dus geen sprake was van een factuur voor iets waar niet om gevraagd is.

Categorieën

ebook

Download gratis E-books!

Ga naar de E-books

Gerelateerde blogs

Haal jij het maximale uit online?

Meer dan 100 ondernemers gingen je voor. Van ZZP tot multinationals.

Doe de SEO-scan

Laatste reviews

Marketing kennisbank

Ben je op zoek naar de uitleg over een marketinggerelateerde term? Maak hieronder een keuze.

Alle rechten voorbehouden © 2023 - Online Marketing Agency