Embargo

Betekenis: Embargo

Ook wel: nieuwsembargo of persembargo

Een publicatie-embargo houdt in dat bepaalde informatie niet bedoeld is voor publicatie vóór een bepaald tijdstip. Het nieuwsembargo slaat meestal op een persbericht en moet voorkomen dat media voor een bepaalde datum en/of tijd met nieuws naar buiten komen. Tegelijk worden media in staat gesteld om een snelle publicatie van een nieuwsartikel voor te bereiden.

Nieuwsembargo

Bij nieuws dat pas op een specifiek moment naar buiten gebracht mag worden (denk aan de Miljoenennota of een productaankondiging) is de afweging voor de bron om tot het laatste moment te wachten met het verspreiden van de informatie, of de pers vast in te lichten op voorwaarde dat er nog niet over geschreven wordt. Het verspreiden van nieuws onder embargo vergroot de kans dat het nieuws er na het aflopen van het embargo zo veel mogelijk aandacht tegelijk genereert.

Zo lang er een goede reden is voor embargo’s worden deze doorgaans gerespecteerd door de media. Een ongeschreven afspraak is dat het embargo automatisch komt te vervallen zodra de informatie via een andere bron beschikbaar is.

Logistiek embargo

Embargo’s kunnen ook om logistieke redenen worden opgelegd. Als een fabrikant een nieuw product overal op dezelfde datum in de winkels wil hebben liggen, moet al enige tijd van te voren met de distributie worden begonnen. De artikelen mogen pas worden verkocht na het aflopen van het verkoopembargo.

Categorieën

ebook

Download gratis E-books!

Ga naar de E-books

Gerelateerde blogs

Haal jij het maximale uit online?

Meer dan 100 ondernemers gingen je voor. Van ZZP tot multinationals.

Doe de SEO-scan

Laatste reviews

Marketing kennisbank

Ben je op zoek naar de uitleg over een marketinggerelateerde term? Maak hieronder een keuze.

Alle rechten voorbehouden © 2023 - Online Marketing Agency