Eenmanszaak

Betekenis: Eenmanszaak

Een eenmanszaak is een veelvoorkomende juridische ondernemingsvorm in Nederland. Het is een bedrijfseigenaar die volledig verantwoordelijk is voor de activiteiten en financiën van de onderneming. In een eenmanszaak is er geen juridische scheiding tussen het bedrijf en de eigenaar, wat betekent dat de eigenaar persoonlijk aansprakelijk is voor de schulden en verplichtingen van het bedrijf.

Voordelen en nadelen van een eenmanszaak

Het opzetten van een eenmanszaak is relatief eenvoudig en kostenefficiënt, omdat er geen ingewikkelde juridische procedures of aandelenstructuur nodig zijn. De eigenaar heeft volledige zeggenschap over de bedrijfsvoering en behoudt alle winsten na belastingen.

Een belangrijk kenmerk van een eenmanszaak is dat de eigenaar ook de belastingen betaalt op de winst van het bedrijf via de inkomstenbelasting. Hoewel eenmanszaken enkele voordelen bieden, zoals eenvoudige oprichting en directe controle, brengen ze ook risico’s met zich mee vanwege de persoonlijke aansprakelijkheid. Ondernemers moeten zorgvuldig overwegen of deze ondernemingsvorm geschikt is voor hun specifieke situatie en zakelijke doelen.

Categorieën

ebook

Download gratis E-books!

Ga naar de E-books

Gerelateerde blogs

Haal jij het maximale uit online?

Meer dan 100 ondernemers gingen je voor. Van ZZP tot multinationals.

Doe de SEO-scan

Laatste reviews

Marketing kennisbank

Ben je op zoek naar de uitleg over een marketinggerelateerde term? Maak hieronder een keuze.

Alle rechten voorbehouden © 2023 - Online Marketing Agency