Conceptstore

Betekenis: Conceptstore

Een concept store is een winkel waar niet alleen het verkopen van producten centraal staat. De inrichting en het assortiment van de winkel zijn afgestemd op een centraal thema of een bepaalde lifestyle. De conceptstore speelt in op een brede behoefte van het beoogde publiek, waarbij er niet per definitie een direct verband hoeft te bestaan tussen de productgroepen die er worden verkocht.

De opkomst van concept stores is onder meer een gevolg van branchevervaging binnen de retailsector. Ook spelen ze in op een sterkere behoefte aan beleving tijdens het winkelen onder consumenten en het maken van fundamentele keuzes over de wijze waarop we zelf ons leven inrichten. Wat we eten, wat we dragen, waar we wonen, onze smaak, waarden en normen en onze favoriete merken maken ons wie we zijn.

Conceptstores kunnen worden opgezet rond elk denkbaar thema. Om een voorbeeld te geven: een zaak die duurzame schoenen verkoopt. Door te kiezen voor een niche en dit thema door te trekken, kan deze schoenenzaak meer betekenen voor de doelgroep die is geïnteresseerd in dergelijke specifieke producten. Men biedt naast schoenen ook accessoires zoals tassen, riemen en hoeden aan.

De gehele inrichting is ook in dit voorbeeld afgestemd op het thema, namelijk duurzaamheid. Dit is duidelijk te merken aan de gebruikte kleuren, materialen, presentatie en achtergrondmuziek. Delen van het assortiment zijn net zo goed in traditionele winkels te vinden, echter ontstaat een aantrekkelijke nieuwe combinatie door ze binnen één concept bij elkaar te brengen. Het concept zal door zijn originaliteit zowel gewaardeerd worden door funshoppers, als door winkelpubliek dat specifiek is geïnteresseerd in het thema van deze winkel.

Conceptstores kunnen worden opgezet rondom één merk of beroemdheid. Er zijn dan bijvoorbeeld kleding, parfum, kledingaccessoires en zonnebrillen van één merk verkrijgbaar. De inrichting en beleving in zo’n winkel sluit naadloos aan op de huisstijl en gewenste uitstraling van het merk. Ook de Apple Stores van elektronicagigant Apple zijn het toonbeeld van een conceptstore: winkel en merk versterken hier elkaar.

Soms maakt de onderscheidende uitstraling van een winkel zelf deel uit van het productaanbod. Zoals een kledingwinkel waar de kunst aan de muur en het meubilair en interieuraccessoires in de zaak ook te koop zijn.

Categorieën

ebook

Download gratis E-books!

Ga naar de E-books

Gerelateerde blogs

Haal jij het maximale uit online?

Meer dan 100 ondernemers gingen je voor. Van ZZP tot multinationals.

Doe de SEO-scan

Laatste reviews

Marketing kennisbank

Ben je op zoek naar de uitleg over een marketinggerelateerde term? Maak hieronder een keuze.

Alle rechten voorbehouden © 2023 - Online Marketing Agency