Acquisitiefraude
Ook wel: advertentiefraude
Acquisitiefraude is een vorm van oplichting waarbij producten worden aangeboden die geen waarde hebben, of kosten in rekening worden gebracht voor diensten die niet zijn geleverd of waarvoor geen opdracht is gegeven. Vaak gaat het om advertenties in publicaties die nooit verschijnen of nauwelijks worden verspreid.
Naast advertenties komt acquisitiefraude ook veel voor rondom betaalde vermeldingen op onbelangrijke websites en het tegen onnodig hoge kosten registreren van domeinnamen. Slachtoffers worden vaak bewust om de tuin geleid. Bijvoorbeeld door opzeggings- en bevestigingsformulieren door elkaar te halen en te profiteren van een kennisachterstand bij het beoogde slachtoffer.
Tot acquisitiefraude wordt ook wel het verschijnsel spooknota’s gerekend. Dit zijn offertes die er sprekend uitzien als facturen. Soms zien deze aanbiedingen eruit als een rekening van de Telefoongids of Kamer van Koophandel. Als er (onbedoeld) wordt betaald, zit de ontvanger vast aan een bepaalde dienst, soms zelfs voor langere tijd.
De fraude is er vaak op gericht om zoveel mogelijk zaken te verzamelen die in een incassoprocedure tegenover een rechter als bewijs kunnen worden ingezet. Zoals het verkrijgen van handtekeningen en het ontvangen van een betaling. Het is vervolgens aan het slachtoffer om bijvoorbeeld aan te tonen dat telefonisch geheel andere informatie is verstrekt en er dus sprake is van bedrog.
In Nederland houdt het Steunpunt Acquisitiefraude (SAF) zich bezig met registratie en juridisch advies bij advertentiefraude of acquisitiefraude.