Public relations
Ook wel: pr
Public relations (pr) is het vakgebied dat zich bezighoudt met het onderhouden van de relatie tussen een organisatie en het publiek. De organisatie kan een commercieel bedrijf zijn, maar ook bijvoorbeeld een overheidsinstelling. Het publiek dient breed te worden opgevat; dit kunnen bestaande klanten en relaties van de organisatie zijn, maar ook het publiek in het algemeen, waaronder potentiële klanten.
Wat doet een PR-afdeling?
De PR-afdeling of het PR-bureau houdt zich vooral bezig met het imago van een organisatie, bedrijf of merk, niet zozeer met verkoop. Er wordt gebruik gemaakt van interne en externe communicatiemiddelen als persberichten, mailings, sociale media en advertenties om te informeren, maar ook om de dialoog aan te gaan met de doelgroep en de media.
Belangrijke KPI’s voor public relations
KPI’s (Key Performance Indicators) in public relations meten de effectiviteit van PR-campagnes en geven inzicht in hoe goed een organisatie haar communicatie- en imagodoelen bereikt. Veelgebruikte KPI’s zijn mediabereik (aantal publicaties en persaandacht), merkbekendheid (toename in naamsbekendheid), sentimentanalyse (positieve, neutrale of negatieve berichtgeving), en sociale media-engagement (aantal reacties, shares en likes). Andere belangrijke KPI’s zijn het aantal geplaatste persberichten, het aantal ontvangen mediavragen en de groei van het netwerk van influencers en journalisten. Door deze indicatoren te monitoren, kan een PR-afdeling haar strategie continu verbeteren en een positief merkimago opbouwen.
het verschil tussen pr en marketing
Hoewel PR en marketing vaak door elkaar worden gehaald, verschillen ze wezenlijk van elkaar. PR richt zich op het beheren van de reputatie en het imago van een organisatie door middel van gratis publiciteit, zoals persberichten, mediarelaties en events. Het doel is vertrouwen en goodwill op te bouwen bij het publiek. Marketing daarentegen focust op het promoten van producten of diensten om directe verkoop en omzetgroei te stimuleren. Samen versterken ze elkaars effect en zorgen ze voor een complete communicatiestrategie.