Non-spot

Betekenis: Non-spot

Ook wel: advertiser-funded programming (AFP)

Non-spot is reclame maken op televisie en radio zonder gebruik te maken van een commercial in een reclameblok. Bij non-spot advertising zijn promotie en het creëren van naamsbekendheid opgenomen in programma’s. Het begrip is nauw verwant aan sluikreclame maar dan zonder de negatieve bijklank van subliminale boodschappen.

Voorbeeld van non-spot adverteren zijn productplaatsing en gesponsorde programma’s en programmaonderdelen. Door programma’s te sponsoren in plaats van commercials in te kopen tijdens reclameblokken is de kans dat de promotie gezien wordt en positief wordt ontvangen veel groter. In de praktijk worden beide vormen vaak gecombineerd aangezien ze elkaar ook versterken.

In het buitenland is het begrip advertiser-funded programming (AFP) meer gangbaar. De wat merkwaardige term non-spot wordt vooral in Nederland gebruikt. De term is naar verluid ontstaan door het boekhoudkundig scheiden van de geldstromen voor reclame binnen reclameblokken en daarbuiten, oftewel spot en non-spot.

[Inclusief kortingscode]
[Inclusief kortingscode]