Rubrieksadvertentie

Betekenis: Rubrieksadvertentie

Ook wel: classified ad

Een rubrieksadvertentie is een tekstadvertentie in een krant of tijdschrift in een speciaal daarvoor ingerichte sectie. Vaak worden de advertenties in dergelijke afdelingen gerubriceerd naar onderwerp, zoals de term ook aangeeft. Rubrieksadvertenties worden in het Engels classified ads of kortweg classifieds genoemd.

Rubrieksadvertenties worden in de praktijk veel gebruikt door particulieren die goederen willen verkopen of een oproep willen plaatsen. In kranten wordt in secties voor rubrieksadvertenties vaak ruimte gereserverd voor contactadvertenties. Andere producten die veel worden aangeboden via rubrieksadvertenties zijn auto’s, huizen en ander vastgoed.

Of voor het plaatsen van een rubrieksadvertentie moet worden betaald, of dat plaatsing gratis is, kan verschillen. Doorgaans zijn rubrieksadvertenties, net als ‘gewone’ advertenties, voor uitgevers een verdienmodel. Het tarief kan per categorie verschillen. In kranten is de prijs van een advertentie vaak afhankelijk van het aantal woorden of aantal letters.

Door de komst van het internet is de functie van rubrieksadvertenties deels verplaatst naar het web. Veel kranten publiceren hun rubrieksadvertenties tegenwoordig ook online. Daarnaast zijn er gespecialiseerde websites ontstaan waar vraag en aanbod bij elkaar wordt gebracht, zoals Marktplaats en Auto.nl.

[Inclusief kortingscode]
[Inclusief kortingscode]