Clickbait
Bij clickbait (letterlijk: klik-aas) worden de koppen met links naar artikelen overdreven verwoord, waardoor ze sneller worden aangeklikt. De lezer wordt nieuwsgierig naar de informatie. Eenmaal op de website komt de daadwerkelijke inhoud niet overeen met je verwachtingen. Hierdoor voelen clickbait artikelen misleidend. De werkelijke inhoud van de gelinkte pagina kan afwijken van de indruk die in de ankertekst (linktekst) wordt gewekt.
Dit principe wordt regelmatig toegepast bij nieuwswebsites. Ze weten dat op een prikkelende tekst beter wordt geklikt. Er wordt wel eens gezegd dat je alleen al op basis van de headlines een onderscheid kunt maken tussen kwaliteitsmedia en meer sensatiegerichte media.
Binnen online marketing kan clickbait een bewuste keuze zijn van de adverteerder zijn om meer traffic te genereren binnen de marketingcampagne.
Oplichting met clickbait
Oplichters maken ook veel gebruik van suggestieve en valselijk geformuleerde teksten en advertenties. Praktijken zoals nepnieuws en celebrity-bait kunnen worden ingezet om de publieke opinie te beïnvloeden en om slachtoffers geld afhandig te maken.