E-book
Ook wel: electronic book of e-edition
Een e-book is een digitaal uitgegeven boek, bestemd om gelezen te worden op een elektronisch apparaat zoals een computer, tablet, smartphone of e-reader. E-books kunnen net als traditionele boeken bestaan uit zowel tekst als afbeeldingen.
De meeste commercieel uitgegeven e-books zijn bestemd om met een speciale e-reader gelezen te worden. Deze biedt een prettige digitale leeservaring doordat gebruik wordt gemaakt van ‘electronische inkt’. Het beeld dan wordt niet gecreëerd door een kunstmatig verlicht scherm, maar wordt zichtbaar met behulp van het daglicht dat er op valt. Uiteraard zijn de meeste e-readers wel gewoon voorzien van de mogelijkheid om te lezen in de schemer of in het donker.
E-books kunnen het formaat hebben van een PDF-document, maar meestal wordt speciale software gebruikt om ze te lezen. Om e-books op verschillende apparaten te kunnen openen werd het speciale Open eBook-bestandsformaat ontwikkeld. E-readersoftware zorgt voor een passende presentatie op het scherm en biedt extra functionaliteiten als het virtueel omslaan van bladzijden, het bijhouden van de leestijd en bladwijzers en omvat vaak een bibliotheekfunctie waar de volledige collectie van beschikbare e-books kan worden ingezien.
Voordelen van een e-book
Een groot voordeel van e-books is de eenvoudige distributie, waardoor deze virtuele boeken doorgaans wat goedkoper zijn dan hun papieren tegenhangers. E-books kun je ook makkelijk overal mee naar toe nemen, door het handzame formaat van e-readers of van de smartphone of tablet die je vaak toch al bij je hebt.
Daarnaast biedt een e-book diverse mogelijkheden die in een papieren versie niet beschikbaar zijn, zoals optionele voorleesfuncties, het afspelen van multimedia, zoekopties en inline verwijzingen, hyperlinks en woordenboeken. Daarnaast worden met e-books flinke hoeveelheden papier bespaard.
Nadelen
Veel gebruikers zijn van mening dat de digitale leeservaring, ondanks de extra mogelijkheden, niet kan tippen aan het vasthouden van een ouderwets gedrukt boek. Een e-book kun je niet in je boekenkast zetten, laten signeren door de auteur of voorzien van een geschreven persoonlijke boodschap. Om een e-book te kunnen lezen ben je ook altijd afhankelijk van elektriciteit.
Ook bestaan er zorgen over de privacy, doordat bij veel distributiekanalen de uitgever precies kan volgen wat je wanneer leest. Deze informatie kan vervolgens worden gebruikt voor commerciële doeleinden. Daarentegen moet de uitgever op zijn beurt veel inspanningen verrichten om te voorkomen dat e-books op illegale wijze kunnen worden gekopieerd en verspreid.
Verkoop en distributie
Een grote speler in de verkoop van e-books is Amazon. Het bedrijf ontwikkelde een eigen e-reader, de Kindle. Ook Google en Apple zijn actief in de verkoop van e-books. Meer traditionele (online) boekenwinkels bieden tegenwoordig ook e-books aan, waaronder het Nederlandse Bol.com.
Ook bibliotheken begeven zich mondjesmaat op de markt voor e-books, al is het principe om e-books ‘uit te lenen’ in de boekenwereld niet geheel onomstreden. Om misbruik te voorkomen moet rechtenbeheer zoals DRM ervoor zorgen dat de boeken daadwerkelijk slechts een beperkte periode beschikbaar zijn en niet kunnen worden gekopieerd.
Traditionele boeken die tevens worden uitgegeven als e-book dienen als zodanig opgemaakt of ingescand te worden. Hierdoor kan het na de eerste druk enige tijd duren voor een uitgave ook digitaal verkrijgbaar is. Steeds meer boeken worden tegelijk in printvorm en als e-book geïntroduceerd. Er bestaat ook een groeiend aanbod aan e-books waarvan geen papieren versie is uitgebracht.