Bedrijfskleding
Ook wel: beroepskleding, uniform, werkkleding of outfit
Bedrijfskleding is de speciale kleding die de medewerkers van veel bedrijven dragen tijdens het uitoefenen van hun functie. De belangrijkste mogelijke redenen om te werken met bedrijfskleding zijn zichtbaarheid, herkenbaarheid, veiligheid en representatie. Hoe bedrijfskleding eruit ziet wordt bepaald door de aard van diens beroep en door de huisstijl van de organisatie die wordt vertegenwoordigd.
Zichtbaar en herkenbaar door bedrijfskleding
De zichtbaarheid van personeel is met name van belang bij functies waarin medewerkers veel met mensen te maken hebben in een dienstverlendende of autoritaire functie. Denk aan stewardessen in een vliegtuig of politieagenten op straat. Wanneer het gaat om veiligheidsdiensten zoals politie en de krijgsmacht kun je aan de kleding herkennen dat de persoon daadwerkelijk zijn of haar functie uitoefent.
Veiligheid of juist representatie?
Voor veel bedrijfstakken speelt bedrijfskleding ook een rol op het gebied van veiligheid. Denk aan camouflerende kleding in het leger, maar ook aan veiligheidskleding in de bouwsector. Naast persoonlijke veiligheid kan ook worden gedacht aan hygiène, zoals de witte kleding van een kok of het personeel in een ziekenhuis.
In andere beroepen heeft bedrijfskleding meer een representatieve functie. Voorbeelden daarvan zijn de nette uniforme kleding van de medewerkers van een hotel of restaurant en het maatpak van een vertegenwoordiger.
Als bedrijfskleding vooral bedoeld is voor de herkenbaarheid van een functie of de persoonlijke veiligheid bij het uitoefenen van een bepaalde functie wordt vaak gesproken van beroepskleding.
Bedrijfskleding of kledingvoorschriften
Wanneer bedrijfskleding van toepassing is wordt deze vrijwel altijd door de organisatie beschikbaar gesteld. Het ontwerpen, produceren, het bedrukken of borduren van logo’s en het aanmeten van bedrijfskleding of beroepskleding kan worden uitbesteed bij hierin gespecialiseerde bedrijven.
Ook wanneer er niet met bedrijfskleding wordt gewerkt kan het zijn dat een werkgever omwille van representatie of veiligheid bepaalde eisen stelt aan de eigen kleding die medewerkers dragen. Deze criteria worden ook wel kledingvoorschriften genoemd.