Blacklisting

Betekenis: Blacklisting

Als bedrijf dat gebruik maakt van e-maildiensten is blacklisting een eng woord. Blacklisting is een vermelding van een server of IP-adres op minstens één ‘zwarte lijst’. Voor ontvangers van e-mails zijn deze ‘zwarte lijsten’ meestal positief omdat ze de kans op spam verspreiding verkleinen. Aan de andere kant kan blacklisting ervoor zorgen dat e-mails van legitieme verzenders plat komt te liggen. Als gebruiker van een IP-adres kan je door drie verschillende oorzaken op een blacklist komen: 

  • Een apparaat is besmet met een virus en verstuurd spam vanaf je IP-adres 
  • Als iemand te veel mensen hetzelfde moment een e-mail stuurt 
  • Iemand heeft je een IP-adres gegeven waar in het verleden spam mee is verstuurd 

Onafhankelijke e-mailpartijen maken zelf de blacklists om het e-mailverkeer in de gaten te houden. Zij kunnen zelf de regels en voorwaarden bepalen als het gaat om vermeldingen. Een van deze voorwaarden is de mogelijkheid om af te kunnen melden van een zwarte lijst. Meestal is de vermelding binnen 24 tot 48 van de blacklist verdwenen. 

Is blacklisting te voorkomen?  

Wat kun je doen om blacklisting te voorkomen? Het volledig voorkomen van blacklisting is helaas niet mogelijk. Er zal namelijk altijd een kans zijn, hoe klein dan ook, dat een mailaccount of server misbruikt wordt. Maar er zijn wel een aantal stappen die gezet kunnen worden om minder snel op een zwarte lijst terecht te komen. Veel gebruikers maken van dezelfde servers gebruik. Wanneer één van deze gebruikers last heeft van misbruik kunnen de rest van de gebruikers op die servers er ook last van krijgen.  

Hiervoor is een goede spamfilter de oplossing. Voor gebruikers is het slim om regelmatiger van wachtwoord te veranderen en deze ook niet te simpel te maken. Daarnaast is het verstandig om niet zomaar bijlagen te openen en op linkjes te klikken in de ontvangen e-mails. Dit zijn namelijk de grootste boosdoeners in de wereld van virus- en spam-misbruik. Door hier zorgvuldiger mee om te gaan voorkom je dat jouw IP-adres een slachtoffer wordt van blacklisting. 

Categorieën

ebook

Download gratis E-books!

Ga naar de E-books

Gerelateerde blogs

Haal jij het maximale uit online?

Meer dan 100 ondernemers gingen je voor. Van ZZP tot multinationals.

Doe de SEO-scan

Laatste reviews

Marketing kennisbank

Ben je op zoek naar de uitleg over een marketinggerelateerde term? Maak hieronder een keuze.

Alle rechten voorbehouden © 2023 - Online Marketing Agency