Zoeken
Menu

Want je wilt natuurlijk weten of jouw website slechte backlinks heeft of waarom je concurrenten zo goed scoren. Nu zijn er veel verschillende tools op de markt waarmee je dit kan doen. En de 10 beste heb ik voor je op een rijtje gezet. Dus zie hier: de 10 beste tools voor het checken van backlinks (In willekeurige volgorde).

SEMrush [Gratis & Betaald]

Op het gebied van alles-in-één SEO tools is SEMrush misschien wel mijn favoriet. SEMrush is binnen elk onderdeel van SEO goed vertegenwoordigd door haar verschillende functionaliteiten.

En zo ook haar Backlink Analytics en haar Backlink Audit tool. Ja, dat lees je goed! SEMrush heeft meerdere tools op het gebied van linkbuilding.

De Backlink Analytics van SEMrush is soortgelijk aan de andere programma’s uit deze lijst. Kijk maar!

backlink analytics

Hier zie je alle belangrijke linkbuilding cijfers. Denk aan totaal aantal backlinks, aantal verwijzende domeinen, autoriteit, linkattributen, backlink types, extensies en nog veel meer.

De Backlink Analytics van SEMrush is de meest uitgebreide tool voor het checken van je backlinks. Zo uitgebreid, dat het in mijn optiek misschien wel de grootste concurrent is van Ahrefs.

Maar daarnaast heeft SEMRush ook de Backlink Audit Tool. Hiermee kan je een soort ‘gezondheidscheck’ doen van je linkprofiel. Je krijgt informatie over de toxic score (percentage ‘slechte’ backlinks), alle informatie over je backlinks en je krijgt zelfs informatie over de nieuwe link attributen die op 10 september 2019 zijn geïntroduceerd.

Backlink audit tool semrush

De Backlink Audit is opgedeeld in de volgende onderwerpen:

 • Overview
 • Audit
 • Remove
 • Disavow
 • Lost & Found

Deze Audit is dus perfect voor het opschonen van je linkprofiel, omdat je precies weet welke links je dient te verwijderen.

» Klik hier om de SEMrush gratis te proberen

Mangools [Gratis & betaald]

Mangools is de overkoepelende naam van vijf SEO tools die je voor een betaalbaar bedrag (slechts €29 per maand) kan aanschaffen. Binnen deze vijf tools zitten bijvoorbeeld KWFinder en SERPChecker, maar ook een handige tool voor het checken van backlinks.

En deze tool heet de LinkMiner.

Met de LinkMiner kan je alle backlinks van een website achterhalen, nieuwe backlinks, verloren backlinks en andere belangrijke informatie als de citation flow, trust flow, aantal verwijzende IP adressen, aantal verwijzende domeinen en het totaal aantal backlinks.

Mangools linkminer

Naast al deze informatie van het door jou ingevulde domein, krijg je ook meteen de Facebook shares, Alex rank en de Link Strength van de backlinks te zien.

» Klik hier om Mangools gratis te proberen

SEO Review Tools is een verzameling van 34 gratis SEO tools. Variërend van technische tools, tot content gerelateerde programmaatjes en natuurlijk ook linkbuilding gerelateerde tools.

En één van die linkbuilding tools, dat is de Backlink Checker. Met de Backlink Checker van SEO Review Tools kan je per pagina of per domein bepalen of je de backlinks wilt zien.

Wanneer je jouw domeinnaam invult in de Backlink Checker en je vervolgens op ‘Perform check’ klikt. Dan krijg je eerst te zien:

 • Hoeveel backlinks je hebt
 • Hoeveel daarvan follow links zijn
 • Hoeveel verwijzende domeinen je hebt
 • En vanaf hoeveel verschillende IP adressen de links komen

Kijk maar!

SEO review tools backlink checker

Wanneer je vervolgens naar beneden scrollt kan je alle backlinks zien, maar je kan er ook voor kiezen om bijvoorbeeld de meest populaire anchor tekst te bekijken of de meeste populaire URL van je website.

» Klik hier om SEO Review Tools gratis te gebruiken

Ahrefs is, zoals ik al eerder in een blog schreef, de beste tool op het gebied van linkbuilding. Het heeft veruit de grootste database, is erg betrouwbaar en de informatie die je krijgt is erg uitgebreid.

Een betaald account op Ahrefs is alleen heel prijzig, maar daar heeft Ahrefs iets op bedacht. Ze bieden de Backlink Checker namelijk ook gratis aan. De gratis variant is helaas niet zo uitgebreid als de betaalde variant, maar het kan er absoluut mee door.

Backlinks checken Ahrefs

Mocht het budget er zijn om een betaald Ahrefs account te nemen, ga daar dan absoluut voor. Het checken van je backlinks met Ahrefs is ontzettend gemakkelijk. Je hoeft alleen je domein of de URL van een pagina in te vullen en je krijgt meteen de volgende informatie te zien:

 • Top 100 backlinks
 • Top 5 anchors
 • Top 5 pagina’s
 • Per backlink de pagina waar de link staat, domein autoriteit, URL autoriteit, aantal verwijzende domeinen, verwachte verkeer en de anchor en de URL waar de backlink naar verwijst.

» Klik hier om de Ahrefs Backlink Checker gratis te gebruiken

Majestic SEO [Betaald]

Majestic SEO is een linkbuilding tool pur sang en staat bij bijna elke SEO expert wel in de top vijf als we het hebben over linkbuilding software. En in vergelijking met de grootste concurrent Ahrefs is Majestic SEO een stuk goedkoper.

Mijn voorkeur heb ik al uitgesproken, maar dat is puur op basis van mijn persoonlijke ervaring. Majestic SEO moet je absoluut een kans hebben gegeven.

Majestic SEO

Met Majestic SEO krijg je namelijk ook alle denkbare informatie omtrent linkbuilding. Denk aan de trust flow, het aantal backlinks, verwijzende domeinen, verwijzende IP adressen, historische backlinks, anchorteksten nog veel meer.

Ook Majestic is hard aan de weg aan het timmeren met het bieden van nieuwe tools en mogelijkheden. In mijn optiek is Majestic SEO nog steeds een linkbuilding programma, maar door alle toevoegingen in de afgelopen jaren kan je ‘m ook kwalificeren als alles-in-één SEO tool.

» Klik hier om Majestic SEO gratis te proberen

MOZ is een alles-in-één SEO tool, die natuurlijk ook een tool heeft ontworpen die backlinks kan checken. De naam daarvan is MOZ Link Explorer.

De MOZ Link Explorer is gratis te gebruiken, maar daar zitten ontzettend veel restricties aan. Zoveel restricties dat je dan beter de volledig gratis varianten uit deze lijst kan gebruiken. Daar heb je veel meer aan.

Aangezien een klant van mij werkt met MOZ, gebruik ik de software wekelijks. Over de Link Explorer ben ik zeker te spreken. MOZ ziet niet alle links zoals Ahrefs of Majestic dat kan, maar toont wel alle informatie die nodig is.

MOZ Link explorer

Binnen de Link Explorer (ook wel Link Research genoemd) vind je de volgende informatie terug:

 • Domein autoriteit
 • Verwijzende domeinen
 • Aantal backlinks
 • Follow / Nofollow verhouding
 • Autoriteit verhouding van de backlinks
 • Anchor tekst
 • Spam score
 • Een handige tool om backlink profiele van websites te vergelijken

(En nog meer natuurlijk, maar dit is in grote lijnen de basis)

» Klik hier om MOZ gratis te proberen

SERanking [Betaald]

SERanking staat eigenlijk bekend om haar rank tracker tool, maar wist je ook dat SERanking je backlinks kan checken? Waarschijnlijk niet.

De backlink analyse van SERanking kijkt naar 15 SEO-parameters. En dit zijn er een aantal voor je op een rijtje:

 • Bestemmings URL
 • Backlink status
 • MOZ DA
 • Land
 • Alexa Rank
 • Externe link
 • Toegevoegd op
 • Laatste check
 • Verwijzende domeinen
 • Domein Trust
 • Anker tekst
 • IP
 • Sociale populariteit

Wat ik persoonlijk wel een nadeel vind, is dat SERanking niet van al deze cijfers historische data heeft. Dat is in mijn ogen wel een minpuntje.

seranking backlinks checken

Wat verder belangrijk is om te benoemen is dat SERanking geen gratis variant aanbiedt. Maar ik word wel ontzettend vrolijk van de manier waarop je met SERanking zelf de prijs die je betaald kan bepalen.

Je kan namelijk zelf aangeven hoe vaak je rankings gecontroleerd moeten worden, hoe lang je abonnement loopt en vervolgens welk abonnement je wilt. Dit maakt het allemaal heel transparant.

» Klik hier om SERanking gratis te proberen

Als marketeer / SEO specialist moet je Neil Patel kennen. De één houdt van ‘m en de ander vindt zijn tips waardeloos. Wat we wel allemaal gemeen hebben is dat we zijn tools ontzettend handig vinden (en ze zijn nog gratis ook).

Zo ook zijn Backlinks Checker. Hiermee kan je zo vaak als je wilt gratis per domein of per URL de backlinks achterhalen. Je krijgt te zien wat de domeinscore is, wat de paginascore is, wat voor link het is, de anker tekst en nog veel meer.

Je kans zelfs selecteren op follow en no-follow links!

Backlinks Neil Patel

In dit artikel gaat het eigenlijk alleen om backlink tools, maar toch wil ik je ook nog even een tip meegeven: gebruik ook de andere tools van Neil Patel. Ze zijn gratis, makkelijk in gebruik en de data is waarheidsgetrouw.

» Klik hier om Neil Patel – Backlinks gratis te gebruiken 

De LinkAssistant van SEO Powersuite is in vergelijking met haar concurrenten anders.

Alle andere tools uit deze lijst zijn online te gebruiken, maar de LinkAssistant niet. De LinkAssistant is namelijk onderdeel van een viertal tools van SEO Powersuite die je dient te downloaden op je computer.

Dit kan je als voordeel zien, maar ook als nadeel. Dat laat ik voor nu even in het midden.

Link Assistant checker

De LinkAssistant doet verder alles wat je van een backlinks checker gewend bent. Het toont de informatie je die je wilt en die al eerder voorbij is gekomen bij de andere partijen uit deze lijst.

Je kan de LinkAssistant niet los aanschaffen, maar dat is helemaal niet erg. Voor een vast bedrag per jaar krijg je namelijk toegang tot alle vier de tools van SEO Powersuite:

 • Rank Tracker
 • Website Auditor
 • SEO Spyglass
 • LinkAssistant

» Klik hier om de LinkAssistant gratis te proberen

SiteChecker.pro is eigenlijk ook meer dan een backlink analyse programma en zou je kunnen zien als alles-in-één SEO tool. Je kan er je rankings mee bijhouden, je site monitoren en dus ook je backlinks mee zien.

Maar ook Sitechecker.pro heeft naast zijn alles-in-één tool een losse backlink checker. En hier hoef je niet voor te betalen!

Sitechecker pro backlink checker

Binnen de Sitechecker.pro vind je alles wat je nodig hebt. Denk aan:- Totaal aantal externe backlinks

 • Totaal aantal verwijzende domeinen
 • Aantal dofollow backlinks
 • Verwijzende IP adressen
 • Top 5 anchor teksten
 • Verhouding dofollow en nofollow links
 • Top 5 pagina’s
 • En 20 van je beste backlinks met autoriteit erbij

» Klik hier om de Sitechecker.pro gratis te gebruiken

Hoe kom ik aan backlinks?

De manier om aan backlinks te komen zijn externe partijen benaderen voor een blog op hun website. Zij schrijven een blog of post over jouw bedrijf of product met hierin een link vermeld naar jou webpagina.

Wanneer heb ik een goede backlink?

De beste backlinks zijn van websites die relevant zijn voor jouw pagina en websites die goed scoren in het algoritme van Google. Het ideale scenario is dat Google niet door heeft dat je aan linkbuilding doet. Wel moet je regelmatig controleren of deze backlinks nog in orde zijn.

Verschil interne linkbuilding en externe linkbuilding

Bij interne linkbuilding plaatst je linkjes naar je eigen website. Bezoekers kunnen doorklikken op jouw website naar een andere pagina. Met externe linkbuilding kan je linkbuilding kopen bij andere websites. Zij schrijven dan meestal een blog of maken een post over je website.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gestelde vragen over deze blog