Zoeken
Menu

De techniek van een website kan je zien als de fundering van je huis. Zonder fundering kan je geen goed huis bouwen.

En zonder een goede technische basis kun je niet goed scoren in Google. Maar wat moet er dan op het gebied van techniek aangepast worden?

En waar liggen dan de verbeterpunten? Met deze 11 gratis en betaalde tools, kan je dat helemaal zelf achterhalen!

Voor we beginnen…

Er zijn natuurlijk veel tools op het gebied van technische SEO die je kunnen helpen / ondersteunen. En elke SEO-specialist en elke ondernemer heeft een voorkeur voor de tools die hij/zij het fijnst vind.

Maar deze 11 toppers gebruik ik wekelijks en hebben zich tijdens verschillende SEO-trajecten meer dan bewezen. Kleine disclaimer: De volgorde van de lijst is random en heeft niets te maken welke tool ik het prettigst vind.

Laten we snel beginnen met de lijst.

Zin in gif

1. Semrush [7 dagen gratis & Betaald]

Semrush is een alles in één SEO-tool die je alles kan vertellen over alle elementen van SEO. Dus, techniek, content en autoriteit.

Semrush heeft verreweg de meest uitgebreide site audit van alle tools die ik in dit artikel noem. Vergelijkbaar met Serpstat, maar dan 10 keer beter.

Je vindt er alles over de verschillende problemen, de pagina’s die gecheckt zijn, technische statistieken van je website en nog veel meer. De Site Audit van Semrush is alleen volledig te benutten als je een betaald account hebt, maar met een gratis Semrush account kan je tot 100 pagina’s testen.

Dat komt er dan zo uit te zien:

site audit semrush 2023

Voor Semrush heb ik nog twee tips voor je:

Tip 1: Mocht je willen weten hoe zo’n gratis Site Audit van Semrush eruitziet, dan kan heb ik hier een downloadbare PDF voor je: Semrush audit Online Marketing Agency

Tip 2: Mocht je Semrush gratis willen proberen, dan kan je dat 7 dagen lang doen wanneer je op deze link klikt!

2. Screaming Frog [Gratis & betaald]

Screaming Frog is de SEO tool die 9/10 in de top 3 staat van populairste SEO programma’s staat van SEO specialisten of online marketing bureaus.

Met een paar klikken op de knop kan je immens veel informatie achterhalen. Je kan zoveel met deze tool dat ik het allemaal niet eens zou kunnen uitleggen.

Screaming Frog kan binnen elk onderdeel van SEO van pas komen en de betaalde versie is een must. Ik durf keihard te zeggen dat je dat aankoop van Screaming Frog er binnen een paar weken al uit hebt.

Omdat:

  • De tool je ontzettend veel tijd bespaart
  • Je veel inzichten krijgt

Screaming Frog gebruik ik vooral voor:

  • Achterhalen van alle On Page SEO elementen
  • Voor, tijdens en na migraties van websites
  • Het achterhalen van de structuur/opzet/pagina’s van een website
  • Bestuderen van concurrenten

En nog veel en veel meer.

Mocht je graag willen weten hoe zo’n Screaming Frog uitdraai eruit ziet? Dan heb ik hier de Screaming Frog uitdraai van mijn website voor je: Screaming Frog uitdraai

Screaming frog screenshot

3. GTMetrix [Gratis]

Een cruciaal onderdeel van technische SEO, en inmiddels ook een erg belangrijke rankingfactor, is de laadtijd van je website. Een aantal van de tools die ik hier noem, die analyseren die laadtijd voor je.

Wil je echt alle tools/mogelijkheden weten om de laadtijd van je website te meten? Dan adviseer ik je mijn blog te lezen ‘9 tools om de snelheid van je website te testen’.

Terug naar GTmetrix. GTmetrix is een tool die je alles vertelt over:

  • De laadtijd van je website
  • Hoe je website geladen wordt (De volgorde en de verschillende bestanden)
  • Wat de concrete verbeterpunten zijn
  • Wat je momenteel al goed doet

Ontzettend handig dus! Ik gebruik vooral vier functionaliteiten van GTmetrix. Deze wil ik na het tonen van de volgende afbeelding graag uitleggen.

GTmetrix screenshot
  1. Hier vind je de volledig laadtijd en de grootte van je website.
  2. Hier vind je een lijst met aanbevelingen om je website sneller te maken (O.b.v. PageSpeed)
  3. Hier vind je een lijst met aanbevelingen om je website sneller te maken (O.b.v. YSlow)
  4. Hier vind je een overzicht van hoe je website geladen wordt middels een waterval model.

Natuurlijk is het bijna onmogelijk dat je meteen kan achterhalen wat alles betekent en wat je moet doen, maar wat ik je mee wil geven is dat GTmetrix je wel kan vertellen wat er niet goed is of waar het niet goed gaat.

Jij kan vervolgens googelen, je websitebouwer aan het werk zetten of bijvoorbeeld de instelling van een plug-in finetunen. Wil je een keer zien hoe de rapportage van GTmetrix eruitziet?

Klik dan hier: GTMetrix rapportage

4. Serpstat [Betaald]

Door een erg mooie aanbieding, heb ik inmiddels al ruim een jaar een account bij Serpstat voor nog geen €40. Eenmalig!

Ik was toentertijd zo’n fan van Serpstat dat ik er zelfs een review over heb geschreven. Die vind je hier: Serpstat Review! Mijn ongezouten mening na 3 maanden gebruik.

Inmiddels gebruik ik 90% van de functionaliteiten van Serpstat niet meer omdat:

  • Ik inmiddels betere tools gebruik
  • Serpstat aanpassingen heeft gedaan die ik niet prettig vind

Maar wat ik wel nog intensief gebruik is de ‘Site Audit’.

Dit is tool die je website op verschrikkelijk veel technische SEO punten checkt en vervolgens vertelt wat je moet aanpassen, op welke pagina’s het probleem zich voordoet, welke taak het meeste prioriteit heeft en wat je goed doet.

Site audit Serpstat

5. Google Page Speed [Gratis]

In november 2018 heeft Google de tool Page Speed Insights volledig vernieuwd. Met de oude versie kon je met een paar plugins je WordPress website gemakkelijk in het groen krijgen.

Nu is dat niet meer zo! Google Page Speed Insights geeft je alle verbeteringen die je kan uitvoeren om je website sneller te maken.

Het nadeel van Page Speed is dat je ruim 90% niet zelf kan doen, omdat je daar een webdeveloper voor moet zijn. Mijn advies: check je website en als je slecht scoort moet je jouw developer contacten of een developer inschakelen.

google page speed 2023

6. SEO Site Checkup [Gratis & betaald]

SEO Site Checkup is vaak de allereerste tool op het gebied van techniek die ik gebruik wanneer ik voor iemand aan de slag ga.

Binnen SEO Site Checkup vind je veel technische punten zoals: laadsnelheid, sitemap, robots.txt, caching, minification, structured data, canonicalization en nog veel meer. Het fijne is dat SEO Site Checkup een score geeft van 0 tot 100.

De vuistregel die ik heb is dat al mijn klanten minstens 85 moeten scoren. En het voordeel is dat SEO Site Checkup één keer per dag gratis te gebruiken is.

SEO site checkup tool

Mocht je graag willen weten hoe zo’n SEO Site Checkup rapport eruit ziet, klik dan hier: SEO Site Checkup rapport Online Marketing Agency

7. SEO Powersuite – Website Auditor [Gratis & betaald]

SEO Powersuite is een pakket en een overkoepelende naam voor vier verschillende SEO tools. Één van deze tools is de Website Auditor, een technisch SEO-programma.

Het voordeel van de Website Auditor is dat de tool net zoals een Semrush verschrikkelijk uitgebreid is. Je vindt hier echt ALLE informatie die nodig is.

Daarnaast kan het programma ook een visualisatie maken van de structuur van je website, kan hij je alles vertellen over de pagina’s binnen je website, kan hij een hele mooie inhoudsanalyse doen (zei iemand TF-IDF?) en kan Website Auditor alles vertellen over je domeinsterkte.

Tel daarbij op dat de tool een erg goede rapportage laat zien (zie onderstaande foto) en je hebt een van de beste tools op het gebied van technische SEO te pakken.

Website Auditor audit

8. SEOptimer [Gratis & betaald]

SEOptimer is een soortgelijke scan als SEO Site Checkup en wordt door veel online marketing bureaus gebruikt als leadgenerator. Door je e-mailadres in te vullen krijg je de scan van SEOptimer met het logo van het marketing bureau.

Het voordeel is dat SEOptimer visueel erg sterk is en met grafieken werkt. Dat oogt gewoon zo fijn!

Of SEOptimer beter of slechter is dan SEO Site Checkup, dat is aan jou. Dat heeft puur met je eigen voorkeur te maken.

Mocht je willen weten hoe een white label rapport er van SEOptimer uit ziet, dan heb ik hier de PDF voor je: Seoptimer audit

SEOptimer audit

9. MOZ [Betaald]

Ah, daar hebben we de grootste concurrent van Semrush: MOZ. Op het gebied van gebruikersvriendelijkheid en look-and-feel moet ik zeggen dat MOZ fijner werkt.

Maar, op het gebied van mogelijkheden, technische SEO en informatie vind ik Semrush beter. MOZ is ook een alles-in-één SEO tool die je binnen elk onderdeel van SEO kan ondersteunen en enorm veel inzichten biedt.

Wel moet ik toevoegen dat MOZ zich meer focust op de content en autoriteit dan op de techniek. Wat natuurlijk in principe geen probleem is, maar voor dit artikel wel van belang is.

De technische SEO tool binnen MOZ heet de On-Demand Crawl en als je benieuwd bent hoe ‘ie er uitziet dan kan je hem hier vinden: MOZ On Demand Crawl

MOZ On Demand crawl

10. Pingdom [Gratis & betaald]

Pingdom is de tegenhanger van GT Metrix. En als je gaat kijken naar de informatie die je uit de tools krijgt, dan zijn ze nagenoeg hetzelfde.

Persoonlijk vind ik dat de actiepunten concreter zijn bij GTMetrix en bij GTMetrix leggen ze ook heel goed uit wat alles betekent. Pingdom doet dat niet echt en dat maakt het wat minder toegankelijk voor beginnende SEO’ers.

Verder is Pingdom visueel sterk en geeft het je alle informatie die je nodig hebt om de laadsnelheid van je website te testen en te analyseren.

Pingdom tools technische check

11. Google Search Console [Gratis]

Had je Google Search Console in deze lijst verwacht? Ik denk het niet!

Maar, Google Search Console is de tool als het gaat om het achterhalen van (dekkings) problemen en andere technische fouten binnen je website. Denk aan structured data, 404’s, noindex, canoncial, crawlafwijkingen, dubbele pagina’s, mobiele bruikbaarheid en nog veel meer.

Google vertelt je niet hoe je dit moet oplossen binnen Search Console, maar geeft wel aan binnen welke pagina het probleem zit. Vervolgens biedt Search Console ook de mogelijkheid om de pagina opnieuw aan te bieden bij Google als je denkt dat je het probleem opgelost hebt.

Search Console dekking

Zo, 11 tools waarmee jij zelf meer inzicht kan krijgen in de technische SEO van je website.

Mocht je nog een tool missen, laat het dan zeker weten in reacties!

Leestips:

Dit artikel is geschreven op 18 augustus 2019 en geüpdatet op 30 maart 2023.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gestelde vragen over deze blog