Zoeken
Menu

Inmiddels zijn er genoeg alternatieven op de markt die ook heel goed zijn in het analyseren van de snelheid en het geven van optimalisatietips.

Omdat ik zeker weet dat jij ook niet veel wijzer wordt van Google Page Speed Insights en omdat je vast en zeker wilt weten wat er nog meer op de markt is, heb ik hier 10 gratis en betaalde tools voor je die beter zijn dan de Google Page Speed Insights.

In willekeurige volgorde:

GT Metrix [Gratis & betaald]

Ja, de lijst is in willekeurig volgorde, maar ik start wel met mijn persoonlijke favoriet: GT Metrix. GT Metrix is perfect voor het testen van de snelheid van je website en is in mijn ogen het ultieme alternatief voor Google Page Speed Insights.

GT Metrix is namelijk concreter in wat er beter kan, geeft precies aan waar de verbeterpunten liggen en legt je dan ook meteen uit wat je moet doen om die punten op te pakken.

Voorbeelden van verbeterpunten zijn:

  • Optimaliseer het formaat van je afbeeldingen
  • Verwijderen bronnen die het inladen blokkeren
  • Vermijd redirects

Een ander groot voordeel van GT Metrix is dat de data helder wordt vertoond en zelfs voor een leek snel te snappen is. Dit komt vooral omdat er altijd een knop staat met ‘What’s this mean?’ en omdat de je bijvoorbeeld ook een handig visueel overzicht krijgt van hoe je website precies wordt geladen.

Het is een enkele keer bij mij voor gekomen dat GT Metrix niet werkte, maar dit lag eigenlijk altijd aan de website zelf. GT Metrix is stabiel en waardes die het geeft zijn waarheidsgetrouw. Om die reden is het voor mij het beste alternatief voor Google Page Speed.

Wat ik je verder nog wil meegeven is dat het aanmaken van een account echt een must is, dan heb je namelijk nog meer functionaliteiten.

Performance report gt metrix

Think with Google – Test my Site [Gratis]

Google Test My Site is een relatief nieuwe tool van Google die je meer vertelt over de mobiele snelheid van je website.

Je kan met deze tool heel gemakkelijk zelf bepalen in welk land en op welk netwerk je een website wilt testen. Daar onderscheid Google Test My Site zich echt van haar concurrenten.

Verder kan je ook de laadtijd van jouw website vergelijken met die van je concurrenten en vertelt de tool je precies hoeveel meer omzet je zou kunnen draaien als je website sneller wordt (natuurlijk wel als je eerst even aangeeft hoeveel omzet je draait).

Als kers op de taart wordt je precies verteld wat de laadtijd is van je site, kan je de laadtijd per pagina achterhalen en krijg je tips om de snelheid van je website te verbeteren.

Dit alles wordt mooi vormgegeven in een rapport, zodat de input behapbaar is en te begrijpen.

Page speed alternatief test my site

Pingdom [Gratis & betaald]

Pingdom komt, net zoals GT Metrix, altijd wel voor in de online lijstjes die gaan over programma’s waarmee je de snelheid kan meten. Om die reden moet ik ‘m ook meenemen in deze lijst. Het is immers één van de meeste bekende in de markt.

Toch ben ik nooit een groot fan van Pingdom geweest. Ik zie Pingdom als minder goed dan GT Metrix, al lijken ze in de basis erg op elkaar.

Ook Pingdom vertelt namelijk je precies wat de laadtijd is van je website, hoe je website geladen wordt en wat de verbeteringen zijn. Ook de data die uit Pingdom komt is waarheidsgetrouw en klopt.

De website van Pingdom oogt bovendien lekker fris, maar als je GT Metrix bent gewend, dan wil je niet meer anders.

Pingdom website speed test

Webpage Test [Gratis]

Het is zeker niet het visueel meest aangename alternatief voor Google Page Speed, maar wel één van de betere. Webpage Test is anders dan de andere opties in de lijst, omdat het zich vooral focust op hoe je website wordt geladen en niet zozeer wat de verbeterpunten zijn.

Dit wordt vervolgens getoond in een watervalgrafiek in combinatie met belangrijke cijfers over de laadtijd van je website. Wat deze cijfers precies inhouden is een erg technisch verhaal, maar ik geef je toch een paar voorbeelden:

  • Laadtijd van de eerste byte
  • Volledig laadtijd
  • Aantal requests
  • En wat andere technische termen die je meteen mag vergeten.

Wat Webpage Test uniek maakt, is dat het niet één test doet, maar meteen drie stuks uitvoert. Dit zorgt ervoor dat je data echt klopt en niet beïnvloed is door een foutje binnen je website of binnen de software.

Het laatste voordeel van Webpage Test is dat je ook de laadtijd van een website binnen verschillende browser kan testen. Denk dus aan Google Chrome, Firefox en Opera. En dat is iets wat Page Speed en het gros van de andere tools uit dit lijstje niet kan.

Webpage test

Dareboost [Gratis & betaald]

Van alle alternatieven uit deze lijst, ken ik Dareboost het kortst. Maar inmiddels ken ik het een aantal maanden en ben ik zeer te spreken over de tool.

Dareboost zie ik als een soort combinatie van GT Metrix met Webpage Test. Dareboost laat mooie grafieken zien met handige cijfers, maar vertelt je vervolgens ook precies wat je moet doen om de website sneller te maken. Natuurlijk inclusief waterval, de verbeteringen op volgorde van prioriteit en alle andere technische details die je snel weer mag vergeten.

Eigenlijk heeft Dareboost de beste eigenschappen van haar concurrenten en alternatieven gecombineerd tot één krachtige omgeving. Dit zorgt ervoor dat ik Dareboost dan ook beter vind dan Google Page Speed.

Er is alleen één nadeel… Dareboost is zonder account één keer gratis te gebruiken en vijf keer per maand (gratis) als je een account aanmaakt.

Dareboost is beter dan Page speed

Chrome DevTools [Gratis]

Chrome DevTools is in deze lijst een vreemde eend in de bijt. Dat komt doordat het geen website is waar je jouw website in moet stoppen om te bepalen hoe snel of langzaam je website is. Nee, DevTools zit standaard in Google Chrome.

En Google Chrome is de browser, die je als je alles uit je organische vindbaarheid wilt halen, gebruikt omdat er namelijk allemaal handige extensies zijn die online marketing makkelijker maken.

Je kan Chrome DevTools gebruiken door in Chrome op je rechtermuisknop te klikken, vervolgens op ‘Inspecteren’ te klikken en dan bovenin naar ‘Performance’ te gaan.

Laad je website vervolgens opnieuw (of klik op de knop) en DevTools gaat voor je aan de slag. In vergelijking met haar concurrenten kan DevTools wat langzaam zijn, maar het toont je wel alle informatie die je wilt weten. Denk aan:

  • Waterval die laat zien hoe je website geladen wordt
  • Aantal requests
  • Laadtijd
  • En nog veel meer handige informatie

Wat DevTools onderscheidt van de rest (en dus van Page Speed Insights) is dat je de cache aan of uit kan zetten en dat je ook kan bepalen hoe snel de verbinding moet zijn. Een snelle 3g verbinding, een reguliere 3g verbinding of een langzame 3g verbinding.

Kortom, een hoop handige functies waar je geen aparte website voor hoeft te gebruiken.

Chrome Devtools waterval

Uptrends [Gratis & betaald]

Op het moment dat ik de website speed test van Uptrends deed, was het eerste wat ik dacht: dit lijkt verdacht veel op Pingdom. De blokken, de cijfers en de waterval staan allemaal op dezelfde plek.

Het verschil is dat Pingdom wat mooier is vormgegeven. Wat wel een voordeel is van Uptrends is dat je de snelheid van je website kan testen op mobiel en op desktop en dat je bij mobiel ook kan bepalen vanaf welk apparaat en welke verbinding je dit wilt testen.

Zo kan je alle variaties van de iPhones, Google telefoons en Samsung telefoons testen op 2, 3 en 4G. Dat kunnen de concurrenten uit de lijst en Google Page Speed dan weer niet.

En daarom onderscheidt Uptrends zich toch weer van de rest.

Uptrends alternatief Page Speed insights

SEOptimer [Gratis & betaald]

SEOptimer hoort eigenlijk niet in dit rijtje thuis omdat het een SEO check is en niet zozeer een tool om de snelheid te analyseren. Maar omdat het van alle SEO checks wel de meeste uitbreide snelheidsanalyse heeft, geef ik ‘m toch een eervolle vermelding.

Normaal krijg je namelijk alleen maar de laadtijd te zien, maar SEOptimer laat je veel meer zien. Denk aan:

  • Server response tijd
  • Laadtijd van alle content
  • Laadtijd van de scripts
  • Hoe groot de pagina zelf is in MB’s
  • Waaruit de pagina bestaat
  • En wat dan eventuele verbeterpunten zijn om de snelheid te verbeteren.

Naast informatie over de laadtijd van je website, krijg je ook nog een bak aan tips om je website te verbeteren en beter vindbaar te worden. En al deze informatie is leuk vormgegeven met allerlei grafieken waardoor het ook nog eens makkelijk te snappen is.

SEO audit en reporting tool

Google Analytics [Gratis]

Ik weet zeker dat je deze niet in het lijstje had verwacht! Je laadtijd analyseren en zien waar de verbeterpunten liggen kan namelijk met Google Analytics. En bijna niemand kent deze functie.

Door in Google Analytics te klikken op ‘Sitesnelheid’ on het kopje ‘Gedrag’ kan je allerlei informatie vinden over de snelheid van je website en pagina’s.

Je krijgt dan een handig overzicht zien met:

  • Gemiddelde laadtijd
  • Gemiddelde omleidingstijd
  • Gemiddelde serverbindingstijd
  • Gemiddelde serverreactietijd

En daarnaast kan je ook nog op zoek gaan naar snelheidssuggesties per pagina, de PageSpeed-score per pagina en vervolgens ook hoeveel paginaweergaven elke pagina heeft gehad.

Omdat je met één oogopslag de PageSpeed-score kan achterhalen, maakt dat ik deze manier prettiger vind dan Google Page Speed Insights zelf. Je hoeft niet constant maar één URL te controleren en dat maakt Analytics dus een goed alternatief.

Google Analytics snelheid analyseren

Google Search Console [Gratis]

Google is haar Search Console laatste tijd hard aan het ontwikkelen. Er komen nieuwe mogelijkheden en functies bij en Search Console is steeds meer een compleet platform aan het worden.

Sinds kort heeft Google daar ook het kopje ‘Snelheid’ toegevoegd aan de lijst met optimalisatie tools.

Met deze functie kan je in één oogopslag zien welk pagina’s binnen je website langzaam zijn, gemiddeld en snel zijn.

Vervolgens kan je ook nog op ‘Rapport openen’ klikken om te zien wat de problemen zijn van je langzame of gemiddelde pagina’s.

Voor een echte developer is dit waarschijnlijk niet voldoende, maar voor de ondernemers en marketeers is dit meer dan genoeg. Die kunnen het probleem signaleren en vervolgens doorschuiven naar de experts. Dit is dus ook een prima alternatief voor Google Page Speed Insights.

Google Search Console snelheid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gestelde vragen over deze blog

Download onze e-books
Download onze E-books