Zoeken
Menu

Mocht je op zoek zijn naar een alternatief of een vervanger voor MOZ, dan mag je deze lijst niet missen. Naast de drie eerdere genoemde beste SEO-tools, heb ik ook nog andere alternatieven voor MOZ die het overwegen waard zijn.

SEMrush

SEMrush was, net zoals MOZ, een alles in één SEO-tool. Maar inmiddels is SEMrush veel meer dan dat. Het is een compleet marketing platform/toolkit geworden die je ook kan ondersteunen met adverteren, social media, content marketing en nog meer.

MOZ is de afgelopen jaren door SEMrush voorbijgestreefd op een aantal vlakken:

 • SEMrush biedt meer verschillende tools en mogelijkheden
 • SEMrush biedt meer specifieke en handige informatie
 • SEMrush is veel beter en sneller in het ontwikkelen van haar tool

Mocht je echt online willen domineren en heb je al enige kennis in huis? Dan moet je voor SEMrush gaan. Je kan hier ontzettend veel uithalen en de software is een aanwinst voor elke organisatie.

Daarbij wil ik je twee tips geven:

1. Ga alleen met SEMrush aan de slag als je al enige basiskennis hebt.
2. Neem de tijd om je website(s) juist toe te voegen en om SEMrush eigen te maken.

Je kan SEMrush al aanschaffen vanaf $83 per maand (als je jaarlijks betaald). Maar om heel eerlijk te zien, dat is een schijntje als je ziet wat je er allemaal mee kan.

Zoals ik al eerder heb aangegeven is SEMrush het beste alternatief voor MOZ, maar er zijn twee uitzonderingen op de regel wanneer SEMrush niet het beste alternatief van MOZ is. Die vertel ik je na onderstaande afbeelding.

Alternatief MOZ Semrush

Mangools

Als je mijn blogs leest, dan weet je dat ik een gigantische liefhebber ben van Mangools en KWFinder. Het is namelijk betaalbare SEO-software die fijn is vormgegeven, alles bevat wat je moet hebben en ontzettend makkelijk is in het gebruik.

Mangools is in mijn optiek de SEO software die je moet gebruiken wanneer je net met SEO start of wanneer je niet het budget hebt om voor SEMrush te gaan. Wanneer de software van Mangools aanschaft, krijg je toegang tot maar liefst vijf verschillende tools:

 • KWFinder (Zoekwoorden analyse tool)
 • SERPChecker (Programma voor het analyseren van de zoekresultaten)
 • SERPWatcher (Voor het bijhouden van de posities van je zoekwoorden
 • LinkMiner (Linkbuilding tool)
 • SiteProfiler (Tool voor het analyseren van je website)

Met deze vijf tools kan je alles wat je moet doen binnen SEO uitvoeren, zonder dat je daar nog andere software bij nodig hebt. Tel daarbij op dat Mangools 60% goedkoper is dan SEMrush en MOZ en je hebt de ideale software voor ondernemers en startende marketeers.

Mangools MOZ alternatief

Ahrefs

Ik heb het al eens eerder gezegd, maar ik ga het nog een keer doen: Ahrefs is op het gebied van linkbuilding veruit de beste tool op aarde. Het heeft veruit de grootste database en toont de informatie die er echt toe doet.

Maar naast linkbuilding, biedt Ahrefs nog veel meer. Zo heeft het ook een Keywords Explorer, een Site Audit, een Rank Tracker, een Content Explorer en meer. Oftewel, alles wat MOZ ook heeft. En dat maakt Ahrefs dus een goed alternatief.

Nu ik zojuist zo positief ben geweest over SEMrush en Mangools, hoor ik je het volgende denken: ‘Wanneer moet je dan kiezen voor Ahrefs?’. Nou, vooral als je dus veel aan linkbuilding doet en je dus veel ervaring hebt met SEO.

En hoe je dan de keuze moet maken tussen Ahrefs en SEMrush? Door ze allebei te testen en te kijken welke het best bij jou past.

Ahrefs SEO tool

SEO Powersuite

SEO Powersuite is uniek in deze lijst. SEO Powersuite is namelijk geen website die je online gebruikt, het is SEO-software die je downloadt en installeert op je computer of laptop.

SEO Powersuite is een echt powerhouse (dat vond ik leuk om te zeggen) en kan je ondersteunen binnen elk vlak van SEO . Het bestaat uit meerdere tools:

 • Rank Tracker (Zoekwoorden achterhalen en bijhouden)
 • Website Auditor (SEO audit van je website)
 • SEO SpyGlass (Concurrenten bespioneren)
 • LinkAssistant (Linkbuilding tool)

De combinatie van deze tools doet niet onder aan MOZ en aangezien SEO Powersuite zelfs ook een gratis variant heeft, maakt het een goed alternatief voor MOZ.

Het betaalmodel van SEO Powersuite is ook uniek. Je betaalt niet per maand, maar je neemt een licentie af voor een heel jaar. Ga alleen voor het ‘Enterprise’ plan, als je een marketeer bent of een eigen marketingbureau hebt.

SEO powersuite vervanger

Serpstat

Mijn allereerste software review schreef ik over Serpstat. Ik had Serpstat gekocht via een deal van Appsumo en was al redelijk snel verliefd.

Voor ongeveer $40 had ik meer dan genoeg functionaliteiten. Ik was tevreden. Nu we bijna 2 jaar verder zijn, is Serpstat niet meer genoeg voor mij. Serpstat is nog steeds betaalbaarder dan bijvoorbeeld een MOZ en SEMrush, maar wat je uit de tool haalt is wel een stukje minder uitgebreid. SEMrush is nou eenmaal stukken completer.

Serpstat kan je daarom meer zien als een concurrent van Mangools, maar dan minder mooi, minder makkelijk in gebruik en minder informatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gestelde vragen over deze blog

Download onze e-books
Download onze E-books