Zoeken
Menu

Met zo’n onderzoek ontdek je welke zoektermen mensen gebruiken om bedrijven zoals de jouwe te vinden. Op welke termen je gevonden wilt worden, dus.

Maar hoe vind je nu precies die zoekwoorden? En hoe kun je voor jezelf de beste zoekwoorden bepalen?

Dat ga ik je uitleggen. Alles wat je nodig hebt is toegang tot een internetverbinding, een kopje koffie, een uurtje tijd en een beetje gezond verstand.

Voordat je begint…

Voordat je begint vertel ik je eerst iets over zoekwoorden. Iets wat veel bedrijven vaak niet weten:

De termen die mensen gebruiken om een bedrijf, product of dienst te vinden zijn vaak langer dan één of twee woorden. Longtail zoekwoorden, noemen we die.

Zo’n 70% van alles wat in Google ingevoerd wordt bestaat uit die longtail zoekwoorden. Daarom focussen we ons voornamelijk op deze zoekwoorden.

Longtail zoekwoorden bepalen


Toegegeven, op die longtail zoekwoorden wordt maandelijks minder gezocht dan op algemene zoekwoorden. Minder volume en dus minder interessant.

Zou je denken. In potentie brengen ze echter veel meer op dan die algemene keywords. Ga maar na:

Stel, je bent een juwelier en je verkoopt gouden kettingen. Dan wil je waarschijnlijk gevonden worden op de term ‘gouden ketting’. Daar wordt veel naar gezocht, maar de concurrentie is groot. Scoren op die term gaat veel tijd (en geld!) kosten en bovendien weet je niet zeker of je die zoeker wel precies kunt bieden wat-ie wil.

Een longtail variant kan dan zijn ‘gouden ketting met diamanten hartje’. Daar wordt weliswaar minder naar gezocht, maar de concurrentie is een heel stuk minder en de kans dat je de zoeker precies geeft wat-ie wil is een stuk groter.

En dus is de kans dat je ook daadwerkelijk iets verkoopt een stuk groter. Als-ie tenminste op een pagina met gouden kettinkjes met diamanten hartjes komt…

Goed, je snapt het idee. Dan kun je nu starten met je onderzoek en de beste zoekwoorden bepalen!

En mocht je nou liever een podcast bekijken of beluisteren, dat hebben we ook geregeld.

Longtail zoekwoorden vinden

Met een beetje kennis van jouw product of dienst kom je al een heel eind, maar de kans is groot dat je iets vergeet of dat een bepaalde zoekwoordencombinatie simpelweg niet in je op komt. Gelukkig helpt Google je daarbij door je suggesties te geven.

Typ maar eens ‘gouden ketting’ in de zoekbalk, maar druk niet op enter. Google geeft je nu al een aantal suggesties voor mogelijk waardevolle longtail zoektermen. Handig!

Google suggest gouden ketting

Maar dat zijn natuurlijk lang niet alle longtail varianten van ‘gouden ketting’. Typ maar eens ‘gouden ketting a’ en bekijk de suggesties nogmaals. Nu krijg je nog specifiekere suggesties!

En doe het nu maar eens met ‘gouden ketting b’… En ‘gouden ketting c’…

Goed, je snapt waar we heen willen.

Gelukkig hoef je dat allemaal niet zelf te doen. Er zijn een paar heel handige tools die al die suggesties voor je bundelen. KWfinder is er zo eentje. Vul er je keyword in, stel ‘m in op Nederlands en hij geeft een flink aantal suggesties.

Je kunt ook Ubersuggest gebruiken. Die doet hetzelfde en geeft ook gelijk een indicatie van hoe vaak er per maand gezocht wordt op je keyword: het volume. En daarmee komen we direct bij het volgende punt: volumes checken.

Pro tip: voor nog geen €28,- per maand kan je de allerbeste zoekwoorden achterhalen met KWFinder. Mijn ervaring is dat je dit er met 1 week uit hebt. KWFinder scheelt je namelijk tijd en het levert je betere content op. 

Volumes checken

Je hebt als het goed is nu een lijst met aardig wat longtail zoekwoorden. Maar het zou zonde zijn om je te richten op zoekwoorden waar niemand of heel weinig mensen op zoeken.

Daarom kun je maar beter even de bijbehorende volumes checken. In Google’s Keyword Planner kun je die zo vinden. Hartstikke handig natuurlijk, maar er is wel één probleempje: je hebt er een lopende Adwords campagne voor nodig.

Heb je die niet? Of heb je geen idee waar ik het over heb? Dan kun je met UbersuggestKWfinder of SearchVolume.io ook wel een goed beeld krijgen van de volumes van je zoekwoorden.

Zoekvolumes checken Ubersuggest

Concurrentie analyse

Een goed zoekwoordenonderzoek is niet compleet zonder concurrentie analyse. Het kan namelijk zijn dat je concurrenten dit blog ook hebben gelezen en zich richten op dezelfde longtail zoekwoorden als jij.

Nu hoeft dat niet erg te zijn, maar als er veel concurrentie is (waaronder enkele grote spelers uit jouw branche) dan gaat het waarschijnlijk veel tijd en moeite kosten om op dat bepaalde zoekwoord te scoren. En dat is het vaak niet waard.

Je kunt snel een inschatting maken van hoeveel internetpagina’s er zijn die scoren op jouw zoekwoord door in Google’s zoekbalk het volgende in te voeren:

allintitle: “jouw zoekwoord hier”

Google allintitle voorbeeld


Met deze term zoekt Google alle pagina’s die in jouw zoekterm in hun titel hebben. Je kunt er voor het gemak even vanuit gaan dat al deze pagina’s gemaakt zijn om te scoren op die zoekterm.

Als Google 140.000 resultaten geeft, dan weet je dat de concurrentie groot is. Geeft Google echter aan dat er maar 93 resultaten zijn, dan weet je dat er weinig concurrentie is en dat je dus relatief gemakkelijk kunt scoren met op dat zoekwoord!

Let op! Dit is een snelle indicatie van de mogelijke hoeveelheid concurrentie. Het zegt niets over de daadwerkelijke concurrenten en hoe ‘sterk’ hun positie is. Ook daarvoor kun je beter de moeilijkheidsgraad van KWFinder gebruiken!

En dan nu… de beste zoekwoorden bepalen!

De beste zoekwoorden bepalen is nu heel makkelijk. Uit je oorspronkelijke lijst met longtail zoekwoorden verwijder je simpelweg de termen met a) weinig of geen zoekvolume en b) veel te veel concurrentie.

Wat je overhoudt zijn de zoekwoorden waarmee je met relatief weinig investeren veel kunt winnen. En dat is precies waar wat je met een goed zoekwoordenonderzoek wilt bereiken.

Final touch: check de intentie

Oké, je hebt nu een lijst met interessante keywords. Maar daarmee ben je er niet.

Het algoritme van Google is inmiddels ook in staat om op basis van het zoekwoord de intentie van de zoeker te achterhalen. En daar moet je met jouw content aan matchen om goed te kunnen gaan scoren.

Een simpel voorbeeld: uit je zoekwoordenonderzoek blijkt dat “gouden ketting mogelijkheden” een longtail keyword is met volume en weinig concurrentie. Je kunt je echter wel voorstellen dat mensen die deze zoekterm invoeren geen gouden sieraad willen kopen, maar zich willen laten informeren op het gebied van gouden kettingen.

Het heeft dus geen zin om hier te ranken met een pagina waar mensen kettingen kunnen kopen. Dan kun je beter kiezen voor een informatief blog.

Heb je dus een pagina die je wilt optimaliseren? Hang daar dan een relevant keyword aan. De beste zoekwoorden bepalen gaat immers ook over de intentie.

Als je het niet zeker weet,  kun je zelf even googlen op het zoekwoord en de topresultaten checken. Waar hebben zij het over? Aan welke behoeften voldoet hun content?

Grote kans dat Google ziet dat die pagina’s perfect matchen met de intentie van de zoeker (en daarom al zo hoog staan)!

Nog beter zoekwoordenonderzoek doen?

Je hebt de basics nu onder de knie. En daarmee kun je waarschijnlijk al wel uit de voeten.

Maar heb je de tijd niet om het uit te voeren? Of wil je nog wat meer resultaat uit een zoekwoordenonderzoek halen? Neem contact met me op voor advies, een complete zoekwoordenanalyse of voor een heel SEO traject.

Ik help je graag met vinden van de juiste zoekwoorden!

Dit artikel is geschreven op 20 maart 2018 en geüpdatet op 25 maart 2022.

Wat is een zoekwoorden onderzoek?

Een zoekwoordenonderzoek is een analyse van de termen die mensen gebruiken in Google. Met zo’n onderzoek probeer je te bepalen welke relevante zoekwoorden mensen intypen die te maken hebben met jouw producten, diensten, bedrijf of blog. Zo weet je precies waar je over moet schrijven én waar je je tekst voor moet optimaliseren om hoger in Google te komen!

Is een zoekwoordenonderzoek belangrijk voor SEO?

Ja! Een zoekwoordenonderzoek is belangrijk voor SEO. Het geeft namelijk tot essentiële informatie en data die belangrijk zijn voor de online groei van je business. Een zoekwoorden analyse vertelt je namelijk waar mensen naar zoeken, laat zien hoeveel concurrentie er is bij die termen en helpt je content te schrijven die je zichtbaarheid, rankings en aantal bezoekers verhoogt.

Hoe doe je een zoekwoordenonderzoek?

Een zoekwoordenonderzoek doen is in de basis best simpel. Noteer alles wat relevant is voor je business en probeer daar de longtail zoekwoorden van te vinden. Dat zijn langere varianten van het oorspronkelijke zoekwoord. Vervolgens gebruik je een tool om te kijken hoe vaak er naar die termen gezocht wordt, analyseer je de concurrentie en check je de intentie.

Welke zoekwoorden moet je gebruiken?

Uit je zoekwoordenonderzoek komt een lange lijst met termen. Maar welke zoekwoorden moet je dan gebruiken? Heel simpel. Verwijder alle termen waar niet of nauwelijks naar gezocht wordt (laag zoekvolume) en de zoekwoorden met veel concurrentie. Wat je overhoudt zijn zoekwoorden waarmee je relatief makkelijk kunt scoren. Precies wat je wil!

2 reacties op “Zoekwoordenonderzoek: zo kun je de beste zoekwoorden bepalen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gestelde vragen over deze blog