Instrumentele waarde

Betekenis: Instrumentele waarde

Instrumentele waarde verwijst naar de waarde van een object, handeling, of entiteit als een middel om een bepaald doel of nut te bereiken, in plaats van intrinsieke waarde op zichzelf. Het concept wordt vaak gebruikt in ethische en filosofische discussies. In een instrumentele context wordt iets gewaardeerd omdat het kan bijdragen aan het bereiken van een bepaald doel, doelstelling, of gewenste uitkomst.

Bijvoorbeeld, geld heeft instrumentele waarde omdat het kan worden gebruikt om goederen en diensten te kopen, wat leidt tot voldoening van behoeften en verlangens. Menselijke relaties kunnen ook instrumentele waarde hebben, omdat ze emotionele ondersteuning bieden, wat gunstig is voor het welzijn van individuen.

Het begrijpen van instrumentele waarde

Het begrijpen van instrumentele waarde is essentieel in morele overwegingen, omdat het ons helpt bepalen welke middelen we moeten gebruiken om ethische doelstellingen te bereiken. Het onderscheid tussen instrumentele waarde en intrinsieke waarde kan complex zijn en beïnvloedt besluitvorming in filosofie, ethiek en economie.

Categorieën

ebook

Download gratis E-books!

Ga naar de E-books

Gerelateerde blogs

Haal jij het maximale uit online?

Meer dan 100 ondernemers gingen je voor. Van ZZP tot multinationals.

Doe de SEO-scan

Laatste reviews

Marketing kennisbank

Ben je op zoek naar de uitleg over een marketinggerelateerde term? Maak hieronder een keuze.

Alle rechten voorbehouden © 2023 - Online Marketing Agency