Want je wilt natuurlijk weten of jouw website slechte backlinks heeft of waarom je concurrenten zo goed scoren. Nu zijn er veel verschillende tools op de markt waarmee je dit kan doen. En de 10 beste heb ik voor je op een rijtje gezet. Dus zie hier: de 10 beste tools voor het checken van backlinks (In willekeurige volgorde).
Op het gebied van alles-in-één SEO tools is SEMrush misschien wel mijn favoriet. SEMrush is binnen elk onderdeel van SEO goed vertegenwoordigd door haar verschillende functionaliteiten.
En zo ook haar Backlink Analytics en haar Backlink Audit tool. Ja, dat lees je goed! SEMrush heeft meerdere tools op het gebied van linkbuilding.
De Backlink Analytics van SEMrush is soortgelijk aan de andere programma’s uit deze lijst. Kijk maar!
Hier zie je alle belangrijke linkbuilding cijfers. Denk aan totaal aantal backlinks, aantal verwijzende domeinen, autoriteit, linkattributen, backlink types, extensies en nog veel meer.
De Backlink Analytics van SEMrush is de meest uitgebreide tool voor het checken van je backlinks. Zo uitgebreid, dat het in mijn optiek misschien wel de grootste concurrent is van Ahrefs.
Maar daarnaast heeft SEMRush ook de Backlink Audit Tool. Hiermee kan je een soort ‘gezondheidscheck’ doen van je linkprofiel. Je krijgt informatie over de toxic score (percentage ‘slechte’ backlinks), alle informatie over je backlinks en je krijgt zelfs informatie over de nieuwe link attributen die op 10 september 2019 zijn geïntroduceerd.
De Backlink Audit is opgedeeld in de volgende onderwerpen:
Deze Audit is dus perfect voor het opschonen van je linkprofiel, omdat je precies weet welke links je dient te verwijderen.
» Klik hier om de SEMrush gratis te proberen
Mangools is de overkoepelende naam van vijf SEO tools die je voor een betaalbaar bedrag (slechts €29 per maand) kan aanschaffen. Binnen deze vijf tools zitten bijvoorbeeld KWFinder en SERPChecker, maar ook een handige tool voor het checken van backlinks.
En deze tool heet de LinkMiner.
Met de LinkMiner kan je alle backlinks van een website achterhalen, nieuwe backlinks, verloren backlinks en andere belangrijke informatie als de citation flow, trust flow, aantal verwijzende IP adressen, aantal verwijzende domeinen en het totaal aantal backlinks.
Naast al deze informatie van het door jou ingevulde domein, krijg je ook meteen de Facebook shares, Alex rank en de Link Strength van de backlinks te zien.
» Klik hier om Mangools gratis te proberen
SEO Review Tools is een verzameling van 34 gratis SEO tools. Variërend van technische tools, tot content gerelateerde programmaatjes en natuurlijk ook linkbuilding gerelateerde tools.
En één van die linkbuilding tools, dat is de Backlink Checker. Met de Backlink Checker van SEO Review Tools kan je per pagina of per domein bepalen of je de backlinks wilt zien.
Wanneer je jouw domeinnaam invult in de Backlink Checker en je vervolgens op ‘Perform check’ klikt. Dan krijg je eerst te zien:
Kijk maar!
Wanneer je vervolgens naar beneden scrollt kan je alle backlinks zien, maar je kan er ook voor kiezen om bijvoorbeeld de meest populaire anchor tekst te bekijken of de meeste populaire URL van je website.
» Klik hier om SEO Review Tools gratis te gebruiken
Ahrefs is, zoals ik al eerder in een blog schreef, de beste tool op het gebied van linkbuilding. Het heeft veruit de grootste database, is erg betrouwbaar en de informatie die je krijgt is erg uitgebreid.
Een betaald account op Ahrefs is alleen heel prijzig, maar daar heeft Ahrefs iets op bedacht. Ze bieden de Backlink Checker namelijk ook gratis aan. De gratis variant is helaas niet zo uitgebreid als de betaalde variant, maar het kan er absoluut mee door.
Mocht het budget er zijn om een betaald Ahrefs account te nemen, ga daar dan absoluut voor. Het checken van je backlinks met Ahrefs is ontzettend gemakkelijk. Je hoeft alleen je domein of de URL van een pagina in te vullen en je krijgt meteen de volgende informatie te zien:
» Klik hier om de Ahrefs Backlink Checker gratis te gebruiken
Majestic SEO is een linkbuilding tool pur sang en staat bij bijna elke SEO expert wel in de top vijf als we het hebben over linkbuilding software. En in vergelijking met de grootste concurrent Ahrefs is Majestic SEO een stuk goedkoper.
Mijn voorkeur heb ik al uitgesproken, maar dat is puur op basis van mijn persoonlijke ervaring. Majestic SEO moet je absoluut een kans hebben gegeven.
Met Majestic SEO krijg je namelijk ook alle denkbare informatie omtrent linkbuilding. Denk aan de trust flow, het aantal backlinks, verwijzende domeinen, verwijzende IP adressen, historische backlinks, anchorteksten nog veel meer.
Ook Majestic is hard aan de weg aan het timmeren met het bieden van nieuwe tools en mogelijkheden. In mijn optiek is Majestic SEO nog steeds een linkbuilding programma, maar door alle toevoegingen in de afgelopen jaren kan je ‘m ook kwalificeren als alles-in-één SEO tool.
» Klik hier om Majestic SEO gratis te proberen
MOZ is een alles-in-één SEO tool, die natuurlijk ook een tool heeft ontworpen die backlinks kan checken. De naam daarvan is MOZ Link Explorer.
De MOZ Link Explorer is gratis te gebruiken, maar daar zitten ontzettend veel restricties aan. Zoveel restricties dat je dan beter de volledig gratis varianten uit deze lijst kan gebruiken. Daar heb je veel meer aan.
Aangezien een klant van mij werkt met MOZ, gebruik ik de software wekelijks. Over de Link Explorer ben ik zeker te spreken. MOZ ziet niet alle links zoals Ahrefs of Majestic dat kan, maar toont wel alle informatie die nodig is.
Binnen de Link Explorer (ook wel Link Research genoemd) vind je de volgende informatie terug:
(En nog meer natuurlijk, maar dit is in grote lijnen de basis)
» Klik hier om MOZ gratis te proberen
SERanking staat eigenlijk bekend om haar rank tracker tool, maar wist je ook dat SERanking je backlinks kan checken? Waarschijnlijk niet.
De backlink analyse van SERanking kijkt naar 15 SEO-parameters. En dit zijn er een aantal voor je op een rijtje:
Wat ik persoonlijk wel een nadeel vind, is dat SERanking niet van al deze cijfers historische data heeft. Dat is in mijn ogen wel een minpuntje.
Wat verder belangrijk is om te benoemen is dat SERanking geen gratis variant aanbiedt. Maar ik word wel ontzettend vrolijk van de manier waarop je met SERanking zelf de prijs die je betaald kan bepalen.
Je kan namelijk zelf aangeven hoe vaak je rankings gecontroleerd moeten worden, hoe lang je abonnement loopt en vervolgens welk abonnement je wilt. Dit maakt het allemaal heel transparant.
» Klik hier om SERanking gratis te proberen
Als marketeer / SEO specialist moet je Neil Patel kennen. De één houdt van ‘m en de ander vindt zijn tips waardeloos. Wat we wel allemaal gemeen hebben is dat we zijn tools ontzettend handig vinden (en ze zijn nog gratis ook).
Zo ook zijn Backlinks Checker. Hiermee kan je zo vaak als je wilt gratis per domein of per URL de backlinks achterhalen. Je krijgt te zien wat de domeinscore is, wat de paginascore is, wat voor link het is, de anker tekst en nog veel meer.
Je kans zelfs selecteren op follow en no-follow links!
In dit artikel gaat het eigenlijk alleen om backlink tools, maar toch wil ik je ook nog even een tip meegeven: gebruik ook de andere tools van Neil Patel. Ze zijn gratis, makkelijk in gebruik en de data is waarheidsgetrouw.
» Klik hier om Neil Patel – Backlinks gratis te gebruiken
De LinkAssistant van SEO Powersuite is in vergelijking met haar concurrenten anders.
Alle andere tools uit deze lijst zijn online te gebruiken, maar de LinkAssistant niet. De LinkAssistant is namelijk onderdeel van een viertal tools van SEO Powersuite die je dient te downloaden op je computer.
Dit kan je als voordeel zien, maar ook als nadeel. Dat laat ik voor nu even in het midden.
De LinkAssistant doet verder alles wat je van een backlinks checker gewend bent. Het toont de informatie je die je wilt en die al eerder voorbij is gekomen bij de andere partijen uit deze lijst.
Je kan de LinkAssistant niet los aanschaffen, maar dat is helemaal niet erg. Voor een vast bedrag per jaar krijg je namelijk toegang tot alle vier de tools van SEO Powersuite:
» Klik hier om de LinkAssistant gratis te proberen
SiteChecker.pro is eigenlijk ook meer dan een backlink analyse programma en zou je kunnen zien als alles-in-één SEO tool. Je kan er je rankings mee bijhouden, je site monitoren en dus ook je backlinks mee zien.
Maar ook Sitechecker.pro heeft naast zijn alles-in-één tool een losse backlink checker. En hier hoef je niet voor te betalen!
Binnen de Sitechecker.pro vind je alles wat je nodig hebt. Denk aan:- Totaal aantal externe backlinks
» Klik hier om de Sitechecker.pro gratis te gebruiken
De manier om aan backlinks te komen zijn externe partijen benaderen voor een blog op hun website. Zij schrijven een blog of post over jouw bedrijf of product met hierin een link vermeld naar jou webpagina.
De beste backlinks zijn van websites die relevant zijn voor jouw pagina en websites die goed scoren in het algoritme van Google. Het ideale scenario is dat Google niet door heeft dat je aan linkbuilding doet. Wel moet je regelmatig controleren of deze backlinks nog in orde zijn.
Bij interne linkbuilding plaatst je linkjes naar je eigen website. Bezoekers kunnen doorklikken op jouw website naar een andere pagina. Met externe linkbuilding kan je linkbuilding kopen bij andere websites. Zij schrijven dan meestal een blog of maken een post over je website.
Geschreven door: Daniël Kuipers
Daniël is oprichter van Online Marketing Agency. Hij speurt het internet continu af naar de nieuwste snufjes en tactieken en blogt erover in begrijpelijke taal. Nou ja, soms dan.