Zoeken
Menu

Dat oneindige scrollen kost je te veel tijd en je bent het zat. Maar wist je dat er ook andere opties zijn in plaats van je account meteen te verwijderen? Zoals het deactiveren?

In dit artikel vertellen we je daar alles over. Van het deactiveren of verwijderen van je eigen account (of van een profiel van iemand die overleden is) tot aan het terughalen van een Instagram account.

Hoe verwijder ik mijn Instagram account (tijdelijk & definitief)?

Als je je Instagram account wilt verwijderen, dan zijn er twee opties:

 • Je account tijdelijk uitschakelen
 • Je account permanent verwijderen

Als je je account tijdelijk wilt uitschakelen, dan moet je de volgende stappen doorlopen:

 • Ga naar de website van Instagram
 • Log in met je gebruikersnaam en je wachtwoord
 • Klik rechtsboven op je Instagram foto en klik op ‘Instellingen’
 • Scrol vervolgens helemaal naar onderen en klik op ‘Mijn account tijdelijk deactiveren’.
 • Vul de reden waarom je je account wilt deactiveren op, vul je wachtwoord in en klik op ‘Account tijdelijk deactiveren’.

Wil je je account niet tijdelijk, maar definitief verwijderen? Dan moet je naar de volgende pagina gaan: https://www.instagram.com/accounts/remove/request/permanent/.

Vul vervolgens de reden in waarom je je account wilt verwijderen, voer je wachtwoord opnieuw in en klik op [GEBRUIKERSNAAM] verwijderen.

Je profiel en accountgegevens worden vervolgens nog een maand lang bewaard. Tot die tijd kan je de definitieve verwijdering nog terugdraaien. Na die maand ben je wel alles kwijt. Maar dan echt.

Kan je Instagram verwijderen via de app?

Als je de andere blogs over het verwijderen van Instagram moet geloven, dan kan je dit niet in de app doen. Maar dat klopt niet.

 • Instagram verwijderen via de app kan wel en gaat als volgt:
 • Open de Instagram app op je telefoon
 • Klik rechtsboven op de drie streepjes
 • Klik op ‘Instellingen’
 • Klik op ‘Account’
 • Scrol helemaal naar onderen naar ‘Account verwijderen’
 • En daar kan je vervolgens je account deactiveren of verwijderen

En mocht je nou ook willen weten hoe je jouw Instagram kan deactiveren via de app? Dan moet je onderstaande video volgen:

Kan je je Instagram profiel verwijderen zonder wachtwoord?

Lang verhaal kort: nee. Dat kan niet.

Om een Instagram tijdelijk of definitief te verwijderen, moet je ingelogd zijn en nogmaals je wachtwoord invullen. Dus als je bent ingelogd maar je weet het wachtwoord niet, dan wordt het een lastig verhaal.

Mocht je je wachtwoord niet meer weten, dan moet je dus eerst je wachtwoord resetten via je mailadres. Zodra je een nieuw wachtwoord hebt, dan kan je weer verder.

Waarom zou ik mijn Instagram account deactiveren en niet permanent verwijderen?

Instagram wil natuurlijk niet dat je stopt met het gebruik van de app en dus zullen ze er alles aan doen om je binnen het platform te houden.

Eén van die methodes is het aanbieden van de optie om je account tijdelijk te deactiveren. Want als jij je account niet verwijdert maar slechts deactiveert, dan is de kans groter dat je terugkomt naar het platform.

Je kan het goed vergelijken met een tijdelijke pauze met je partner in plaats direct een punt achter de relatie te zetten. Als er een pauze is, dan moet je wel met elkaar in gesprek gaan.

Terug naar Insta. Wat zouden voor jou nu redenen zijn om te kiezen voor deactiveren in plaats van verwijderen?

Redenen kunnen zijn:

 • Je bent momenteel erg druk en je wilt even niet op social media focussen
 • Je vergelijkt jezelf te veel met andere mensen op het platform. Je wilt jezelf tijd en ruimte geven om aan jezelf te werken
 • Je hebt FOMO en je wilt het dus Insta niet definitief verwijderen
 • Er staan dierbare herinneringen op die je niet kwijt wilt, maar je wilt niet meer actief zijn op Instagram (je wilt de content dus bewaren)
 • Je hebt duizenden foto’s online staan en je wilt het gros verwijderen. Je hebt hier tijd voor nodig en wilt later Instagram weer gebruiken

Kan je Instagram verwijderen, maar Facebook houden? 

Het is zeker mogelijk om je Instagram te verwijderen en Facebook te behouden. Zelfs als je Instagram gekoppeld zit aan je Facebookaccount. Instagram begon namelijk eerst als een apart bedrijf en is pas later samengevoegd met Facebook. Een account aangemaakt via Instagram is dus gescheiden van een Facebookaccount.  

Heb je nou een Instagram account aangemaakt met een Facebookaccount? Dan heeft het verwijderen van je Instagram account nog steeds geen effect op jouw Facebookaccount. Jouw Facebookaccount blijft dan gewoon bestaan. 

Verschil Instagram verwijderen via Apple & Android 

Voor Apple is het een stuk eenvoudiger om Instagram te verwijderen vergeleken met Android. Wil je Instagram via de Instagram app op je Apple device verwijderen? Dan kan dat eenvoudig via de instellingen in de Instagram app. Daarna ga je naar het stukje account en klik je op account verwijderen.  

Met Android verschilt het per telefoon of je je account kan verwijderen via de app.  

Als jouw telefoon dit niet ondersteunt dan kan je naar de website gaan van Instagram en het daar verwijderen. Dit is mogelijk met een browser op de computer of via een mobiele browser. Of klik de volgende URL om het jezelf makkelijker te maken: https://www.instagram.com/accounts/remove/request/permanent/

Tips voor het verwijderen van een Instagram account na overlijden

Mocht je het Instagram account van iemand die is overleden willen verwijderen, dan zijn er eigenlijk twee opties. Voor ik die opties geef, wil ik wel met je delen dat het ook mogelijk is het account een herdenkingsstatus te geven. Wat dit inhoudt en hoe je dat doet, leg ik na beide opties uit.

Optie 1: Je hebt de inloggegevens van de persoon. In dat geval kan je bovenaan dit artikel lezen hoe je het account kan verwijderen.

Optie 2: Je hebt geen inloggegevens en kan niet in het account. In dat geval moet je contact opnemen met Instagram om een verwijderingsverzoek in te dienen.

Dat verzoek kan je indienen door naar de volgende URL te gaan: https://help.instagram.com/contact/1474899482730688?fbclid=IwAR2iQ_RJD-JfSgp2vQkjcdCAoZFmgXfrplCnbZ62uO9BROi_IWoax2jhj7k.

Tips voor het verwijderen van een Instagram account na overlijden

Hoe zet ik een Instagram account om naar een herdenkingspagina?

Het kan natuurlijk zo zijn dat je de Instagram van de overledene niet wilt verwijderen. Bijvoorbeeld omdat er mooie herinneringen op het profiel staan. In dat geval kan je ervoor kiezen om het profiel een herdenkingsstatus te geven.

Dat houdt in dat:

 • Niemand meer in kan loggen op het account
 • De zin ‘ter nagedachtenis van’ wordt toegevoegd naast de naam van de overledene
 • Alle berichten zichtbaar blijven voor die mensen waarmee de foto’s zijn gedeeld
 • Dat het account op bepaalde plekken binnen Instagram niet meer wordt vertoond (bijvoorbeeld ‘ontdekken’)
 • Foto’s en video niet meer aangepast of verwijderd kunnen worden
 • Dat reacties en berichten niet meer aangepast of verwijderd kunnen worden
 • Privacy instellingen niet aangepast kunnen worden
 • En dat de profielfoto, volgers en personen die gevolgd worden niet meer aangepast kunnen worden.

De herdenkingsstatus kan je helaas niet zelf aan een profiel geven. Ook daarvoor moet je contact opnemen met Instagram. Dat kan met de volgende link: https://help.instagram.com/contact/452224988254813.

Instagram account om naar een herdenkingspagina

Kan ik een verwijderd Instagram account terughalen?

Of je je Instagram account kan terughalen is afhankelijk van of je ‘m gedeactiveerd of verwijderd hebt en hoe lang geleden je ‘m verwijderd hebt.

In onderstaande tabel geven we aan of je een Instagram account kan terughalen… of niet.

SituatieIs terughalen mogelijk?
Instagram account gedeactiveerdJa
Verwijderd (binnen de eerste 30 dagen)Ja
Verwijderd (na de eerste 30 dagen)Nee

5 reden waarom Instagram verwijderen

Natuurlijk zijn er talloze redenen om Instagram van je telefoon of tablet te verwijderen. Ben je misschien verslaafd aan Instagram? Of ben je er simpelweg helemaal klaar mee?

Wij hebben een aantal redenen op een rijtje gezet:

 • Instagram kost je te veel tijd
 • Nieuwe social mediakanalen zijn leuker (TikTok bijvoorbeeld)
 • Je gebruikt je account niet meer
 • Instagram leidt je te veel af van je werk of school
 • Je vergelijkt je te veel met anderen door het platform

De ideale tip voor een Instagram-pauze: de app verwijderen

Twijfel je nu of je je account moet deactiveren of verwijderen? Er is nog een tussenstap die je kan doen en minder tijd kost. Namelijk het verwijderen van de Instagram app (en dus niet van je account)

Je hoeft dan niet na te denken of je je account wilt verwijderen of deactiveren, maar je verwijdert simpelweg de app van je telefoon. Je kan dan altijd later nog ervoor kiezen om je account te verwijderen of de app toch weer te installeren.

Wil je ook je facebook account verwijderen? Lees dan de blog die we daarover schreven! En ook voor andere social media kanalen zoals Pinterest, Snapchat, Linkedin en TikTok hebben we uitgewerkt hoe je het account verwijderd of deactiveerd.

Kan ik mijn Instagram verwijderen zonder wachtwoord?

Nee, voor het verwijderen van je Instagram account heb je een wachtwoord nodig. Ook als je al ingelogd bent. Tijdens het proces moet je het wachtwoord namelijk nog een keer invoeren.

Kan ik mijn gebruikersnaam opnieuw gebruiken nadat ik m’n account heb verwijderd?

Je kunt je Instagram gebruikersnaam niet direct opnieuw gebruiken. Instagram houdt het hem namelijk eerst een tijdje bezet om hackers of kwaadwillende te ontmoedigen.

Kan ik Instagram verwijderen via de app?

Ja, je kunt je Instagram account verwijderen via de app. Ga via Instellingen naar Account en druk daar op Account verwijderen. Vul de reden in, bevestig je wachtwoord en je account wordt verwijderd.

Waarom kan ik mijn Instagram account niet verwijderen?

Je kunt je Instagram account niet verwijderen omdat je bijvoorbeeld het wachtwoord niet meer weet. Ook duurt het 30 dagen voor je verwijderingsverzoek voltooid is en kan het zelfs 90 dagen duren voor al je gegevens ook uit de back-up opslag verdwenen zijn.

Hoe verwijder ik Instagram van een overledene?

Tenzij je het wachtwoord weet, kun je niet zelf het Instagram account van iemand die is overleden verwijderen. In de meeste gevallen doe je daarvoor dus een verwijderingsverzoek bij Instagram.

Waarom zou je Instagram verwijderen?

Het is slim om Instagram te verwijderen als het te veel afleidt van belangrijke zaken, als het je te veel tijd kost of als je jezelf er met anderen vergelijkt en je jezelf daardoor slechter voelt.

Wat is het verschil tussen het verwijderen en deactiveren van Insta?

Tussen het verwijderen en deactiveren van je Instagram account zit een groot verschil. Bij het verwijderen worden ook je gegevens en foto’s verwijderd. Als je je account deactiveert, blijven deze behouden.

4 reacties op “Instagram account verwijderen & deactiveren in 2 minuten

 1. Goedemiddag, ik zie in uw blog staan dat een verwijderd Instagram account binnen 30 dagen nog wel teruggehaald kan worden. Kunt u ook aangeven hoe dit teruggehaald kan worden?

 2. Waarom kan ik niet meer inloggen op Instagram ?
  Ik hoop dat ik spoedig een reactie ga krijgen van jullie !!
  Groetjes Harry Smits

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gestelde vragen over deze blog