Het SEO geheim van (de niet) vrijgekomen domeinnamen

Het SEO geheim van (de niet) vrijgekomen domeinnamen

Als je net zoals ik internet- en SEOgek bent, dan ben je waarschijnlijk ook dol op domeinnamen.

Een goede domeinnaam kan een waarde hebben van 100 euro tot duizenden euro’s. Afhankelijk van de naam en het aantal backlinks.

Maar waarom komen er eigenlijk nooit echt pareltjes vrij via een platform als ExpiredDomains of via een ander soortgelijk platform?

Daar ben ik eens ingedoken en daar kwam ik best iets schokkends tegen.

Waarom zijn (vrijgekomen) domeinnamen interessant?

Inmiddels weet je dat SEO bestaat uit techniek, content en autoriteit. Autoriteit, ook wel linkbuilding genoemd, geeft aan hoe autoritair je website binnen Google is.

Een autoriteit in Google zijn hangt van veel dingen af. Bijvoorbeeld de leeftijd van je domein/website, het aantal backlinks, de kwaliteit van de backlinks en meer.

Het opbouwen van goede backlinks is erg arbeidsintensief en kan je maanden of wel jaren kosten.

Wat nou als ik je vertel dat er mensen zijn die jarenlang een website hebben gehad, hun autoriteit hebben opgebouwd, maar vervolgens stoppen met hun website en dus de domeinnaam van de hand doen?

Dan denk jij nu natuurlijk: ‘Nou, dan wil ik die domeinnaam wel hebben, want die autoriteit is wat waard.’

Je kan de website doorlinken, zelf gebruiken of inzetten voor linkbuilding doeleinden.

Disclaimer: het inzetten van gebruikte domeinnamen is grijs gebied binnen SEO. Pas hier dus goed mee op!

SEO meme

Hoe kom je erachter of een domeinnaam vrijkomt

Het is duidelijk dat vrijgekomen domeinen een goudmijn kunnen zijn. Nu vraag je je misschien af ‘Hoe weet ik wanneer een domeinnaam vrijkomt?’.

Daar zijn een aantal manieren voor:

  • Je kan met SIDN kijken wanneer een domeinnaam verloopt
  • Je kan op websites als ExpiredDomains op DomeinQuarantaine lijsten zien van domeinnamen die vrijkomen
  • Je kan domeinnamen van andere mensen overkopen (als iemand je voor is geweest)

Daarnaast zijn er op de markt ook allerlei software, tools en andere mogelijkheden te vinden. Maar die heb ik nog niet getest.

Het geheim over de niet vrijgekomen domeinnamen

Tromgeroffel…

We zijn aangekomen bij het belangrijkste onderdeel van dit artikel. Als ik dit normaal tegen mensen vertel, dan kijken ze mij vragend aan en denken ze ‘Huh, serieus?’.

Want om heel eerlijk te zijn: de écht goede vrijgekomen domeinnamen, de pareltjes van het internet, die ga je nooit tegenkomen.

De reden daarvoor is heel simpel. Grote online marketing bureaus met een eigen linknetwerk van duizenden websites hebben namelijk prijsafspraken gemaakt met registrars.

Voordat ik verder ga: een registrar is een organisatie die .nl domeinnaam mag registreren.

Door die prijsafspraak hebben de grote bureaus privileges. Zo kunnen ze namelijk 2 dagen voordat een domeinnaam voor het grote publiek vrijkomt, die domeinnaam alvast kapen.

Bizar hé. Dit betekent dat het linknetwerk nog groter wordt, dat er steeds meer goede domeinnaam worden opgeslokt en dat er voor jou en voor de kleine bureaus niks meer overblijft.

Inmiddels heb ik meerdere van deze grotere bureaus gesproken. En ze vertellen mij allemaal heel trots dat ze wel 50, 100 of 200 websites per maand toevoegen aan hun linknetwerk.

En als je het nog niet weet: dat is dus black-hat SEO. Oftewel, SEO die Google niet leuk vindt en ook keihard kan (en ooit gaat) afstraffen.

Pas daar dus goed mee op.

Recente blogs

29 mei 2020
10 handige tips voor je Exit Intent Pop-up

10 handige tips voor je Exit Intent Pop-up

De één haat ze en de ander zweert erbij. De één zegt z’n business erop te draaien en de andere ziet het als een conversie killer. We hebben het natuurlijk over exit intent pop-ups. Dat zijn de pop-ups die je voor je neus krijgt als je een website of pagina probeert te verlaten. Mijn visie is dat ze kúnnen werken, mits je ze op de goede manier inzet. Een manier die past bij jou, je business en je klanten. En daar ga ik je vandaag dan ook alles over vertellen.
26 mei 2020
seo scout suggest tool

SEO Scout Suggest: Ontdek nu nog meer nieuwe keywords

We hebben er weer één: een tool die je kan gebruiken voor een extra uitgebreide zoekwoordanalyse. Na AnswerThePublic, AlsoAsked, de zoekwoordentool van Malleo en de Entity Explorer, is de beurt aan de Keyword Suggestion Tool van SEO Scout.
26 mei 2020
verschil landingspagina en blog

Verschil landingspagina en blog: het ultieme antwoord

Het verschil tussen een landingspagina en een blog. Na ontelbare vragen erover, allerlei opmerkingen en het zo’n 348x te hebben uitgelegd (in de afgelopen week), dacht ik: hey, ik schrijf er eens een blog over. Dan is het voor eens en voor altijd duidelijk. En om het ultieme, allesomvattende antwoord daadwerkelijk te geven laat ik ook nog 7 andere SEO fanaten aan het woord. Beter wordt het niet, mensen.
18 mei 2020
youtube kanaal maken

YouTube kanaal maken in 8 simpele stappen [+ bonus tips]

Wist je dat YouTube de derde grootste zoekmachine ter wereld is en daarnaast ook het grootste videokanaal? Nu wel! Voor zowel persoonlijk en op zakelijk gebied is YouTube een krachtig middel. Met video kan je namelijk goed laten zien wie je bent, wat je in huis hebt en je kan er goed vindbaar door zijn in zowel YouTube als Google. Hoog tijd dus om je te vertellen hoe je een eigen YouTube kanaal aanmaakt.

Laat je e-mailadres achter en ik zorg ervoor dat jij zelf meer omzet en bezoekers gaat genereren !

Daniel Kuipers
Daniel Kuipers
Ik ben een online marketeer. Eentje met passie. Ik ben gek op social media, SEO en SEA. Kortom, het internet stroomt door mijn aderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

[Inclusief kortingscode]
[Inclusief kortingscode]