Het SEO geheim van (de niet) vrijgekomen domeinnamen

Het SEO geheim van (de niet) vrijgekomen domeinnamen

Als je net zoals ik internet- en SEOgek bent, dan ben je waarschijnlijk ook dol op domeinnamen.

Een goede domeinnaam kan een waarde hebben van 100 euro tot duizenden euro’s. Afhankelijk van de naam en het aantal backlinks.

Maar waarom komen er eigenlijk nooit echt pareltjes vrij via een platform als ExpiredDomains of via een ander soortgelijk platform?

Daar ben ik eens ingedoken en daar kwam ik best iets schokkends tegen.

Waarom zijn (vrijgekomen) domeinnamen interessant?

Inmiddels weet je dat SEO bestaat uit techniek, content en autoriteit. Autoriteit, ook wel linkbuilding genoemd, geeft aan hoe autoritair je website binnen Google is.

Een autoriteit in Google zijn hangt van veel dingen af. Bijvoorbeeld de leeftijd van je domein/website, het aantal backlinks, de kwaliteit van de backlinks en meer.

Het opbouwen van goede backlinks is erg arbeidsintensief en kan je maanden of wel jaren kosten.

Wat nou als ik je vertel dat er mensen zijn die jarenlang een website hebben gehad, hun autoriteit hebben opgebouwd, maar vervolgens stoppen met hun website en dus de domeinnaam van de hand doen?

Dan denk jij nu natuurlijk: ‘Nou, dan wil ik die domeinnaam wel hebben, want die autoriteit is wat waard.’

Je kan de website doorlinken, zelf gebruiken of inzetten voor linkbuilding doeleinden.

Disclaimer: het inzetten van gebruikte domeinnamen is grijs gebied binnen SEO. Pas hier dus goed mee op!

SEO meme

Hoe kom je erachter of een domeinnaam vrijkomt

Het is duidelijk dat vrijgekomen domeinen een goudmijn kunnen zijn. Nu vraag je je misschien af ‘Hoe weet ik wanneer een domeinnaam vrijkomt?’.

Daar zijn een aantal manieren voor:

  • Je kan met SIDN kijken wanneer een domeinnaam verloopt
  • Je kan op websites als ExpiredDomains op DomeinQuarantaine lijsten zien van domeinnamen die vrijkomen
  • Je kan domeinnamen van andere mensen overkopen (als iemand je voor is geweest)

Daarnaast zijn er op de markt ook allerlei software, tools en andere mogelijkheden te vinden. Maar die heb ik nog niet getest.

Het geheim over de niet vrijgekomen domeinnamen

Tromgeroffel…

We zijn aangekomen bij het belangrijkste onderdeel van dit artikel. Als ik dit normaal tegen mensen vertel, dan kijken ze mij vragend aan en denken ze ‘Huh, serieus?’.

Want om heel eerlijk te zijn: de écht goede vrijgekomen domeinnamen, de pareltjes van het internet, die ga je nooit tegenkomen.

De reden daarvoor is heel simpel. Grote online marketing bureaus met een eigen linknetwerk van duizenden websites hebben namelijk prijsafspraken gemaakt met registrars.

Voordat ik verder ga: een registrar is een organisatie die .nl domeinnaam mag registreren.

Door die prijsafspraak hebben de grote bureaus privileges. Zo kunnen ze namelijk 2 dagen voordat een domeinnaam voor het grote publiek vrijkomt, die domeinnaam alvast kapen.

Bizar hé. Dit betekent dat het linknetwerk nog groter wordt, dat er steeds meer goede domeinnaam worden opgeslokt en dat er voor jou en voor de kleine bureaus niks meer overblijft.

Inmiddels heb ik meerdere van deze grotere bureaus gesproken. En ze vertellen mij allemaal heel trots dat ze wel 50, 100 of 200 websites per maand toevoegen aan hun linknetwerk.

En als je het nog niet weet: dat is dus black-hat SEO. Oftewel, SEO die Google niet leuk vindt en ook keihard kan (en ooit gaat) afstraffen.

Pas daar dus goed mee op.

Recente blogs

7 augustus 2020
Contactformulier instellen als conversie met Google Analytics [bedankpagina]

Contactformulier instellen als conversie met Google Analytics [bedankpagina]

Een belangrijk onderdeel van online marketing is de meetbaarheid van je resultaten en conversies. Je wilt natuurlijk wel weten wat het effect van je inspanningen is op het aantal conversies. Die conversies kunnen bijvoorbeeld het klikken op het telefoonnummer zijn, het klikken op een mailadres, maar ook het aanvragen van een offerte of het invullen van een contactformulier. En voor die laatste twee is dit artikel bedoeld. Ik laat je namelijk zien hoe je middels een bedankpagina elk formulier meetbaar kan maken en kan instellen als conversie in Google Analytics.
5 augustus 2020
7 redenen waarom een zoekwoord in je bedrijfsnaam wél handig is

7 redenen waarom een zoekwoord in je bedrijfsnaam wél handig is

In SEO-land is het algemene advies dat een zoekwoord in je bedrijfsnaam (en dus je URL) bevorderlijk is voor je organische vindbaarheid. Daar sluit ik me vandaag de dag nog steeds bij aan, al schreef ik kortgeleden in een blog nog over wat de nadelen zijn van een zoekwoord in je bedrijfsnaam. En vandaag vertel ik je wat de voordelen zijn.
28 juli 2020
Handleiding zo voeg je iemand toe aan Mailchimp

Handleiding: zo voeg je iemand toe aan Mailchimp

Om het voor mijn nieuwe klanten (en natuurlijk voor mensen die via Google bij dit blog zijn beland) makkelijk te maken, schrijf ik blogs over hoe ze mij (of iemand anders) het best kunnen toevoegen aan hun programma’s. Zodat ik mijn uren voor jou ook echt aan jouw online marketing kan besteden. En vandaag laat ik zien hoe je dat doet binnen Mailchimp.
20 juli 2020
5 online marketing events in Nederland voor ondernemers

5 Online Marketing Events in Nederland voor Ondernemers in 2020

Beurzen, meetings, conferenties of evenementen. Hoe je ze ook wil noemen, online marketing events zijn de ideale plek om je kennis bij te spijkeren, nieuwe ideeën op te doen en om te netwerken. Veel evenementen op het gebied van digital en online marketing zijn echter bedoeld voor de experts. … maar niet allemaal! Ik licht er daarom een paar voor je uit, waarvan ik denk dat ze zeker de moeite waard zijn om te bezoeken.

Laat je e-mailadres achter en ik zorg ervoor dat jij zelf meer omzet en bezoekers gaat genereren !

Daniel Kuipers
Daniel Kuipers
Ik ben een online marketeer. Eentje met passie. Ik ben gek op social media, SEO en SEA. Kortom, het internet stroomt door mijn aderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

[Inclusief kortingscode]
[Inclusief kortingscode]