Handleiding: Bouncepercentage zichtbaar maken in Google Analytics 4

Geplaatst op 22 augustus 2022 door Tom Boenders

Sinds kort heeft Google het bouncepercentage toegevoegd aan Google Analytics 4. In dit blogartikel leg ik stap voor stap uit hoe je het bouncepercentage inzichtelijk krijgt in Google Analytics 4.

Er zijn twee mogelijkheden om het bouncepercentage inzichtelijk te krijgen. Via ‘Rapportages’ en via het maken van een ‘Verkenning’ (maatwerk rapport) binnen ‘Ontdekken’.

Bouncepercentage in rapportages

Om het bouncepercentage zichtbaar te maken in rapportages moeten we de bestaande tabellen in het rapport aanpassen. Voor dit voorbeeld doe ik dat binnen het rapport ‘Levenscyclus’ –> ‘Acquisitie’ –> ‘Verkeersacquisitie’.

Stap 1: Klik rechtsboven in het rapport op het potloodje (rapport aanpassen).

Stap 2: Selecteer vervolgens aan de rechterkant ‘Waarden’, kies onderaan ‘Statistiek toevoegen’ en selecteer bouncepercentage. Klik vervolgens op toepassen.

Tip: je kunt de volgorde van de waarden aanpassen door deze te verslepen. Zelf zet ik het Bouncepercentage vaak naast het betrokkenheidspercentage omdat deze samen 100% zijn.

Stap 3: Klik op ‘Opslaan’ en kies ‘Wijzigingen opslaan in het huidige rapport’.

Let op! Soms is er een bug in Google Analytics 4 waardoor er alsnog een nieuw rapport wordt aangemaakt. Dit is het geval als er links in het menu een dubbel levenscyclus rapport zichtbaar is. Eén rapport is het originele rapport en één rapport is het aangepaste rapport met het bouncepercentage.

Dubbele rapporten aanpassen

Je kunt je rapporten eenvoudig beheren en aanpassen door onderaan in het menu naar ‘Bibliotheek’ te gaan. Hier zie je onder collecties alle actieve rapporten. Als je een dubbel rapport hebt is dit hier zichtbaar en kun je het oude rapport verwijderen door op de 3 puntjes te klikken en vervolgens het rapport te verwijderen.

GA4 bibliotheek dubbel rapport verwijderen

Bouncepercentage in een verkenning

Een andere manier om het bouncepercentage inzichtelijk te krijgen in Google Analytics 4 is door een nieuwe verkenning te maken. Het voordeel van het maken van een verkenning is dat het meer flexibiliteit bied om andere statistieken in hetzelfde rapport toe te voegen. Een verkenning maken doe je als volgt:

Stap 1: Ga in het menu naar ‘Verkennen’

Stap 2: Maak een nieuwe vrije verkenning

Stap 3: Ga naar statistieken en klik op het ‘+’ teken. Selecteer het bouncepercentage en klik op importeren.

Bouncepercentage vrije verkenning GA4

Stap 4: Pas vervolgens de dimensie en statistieken aan naar eigen wens.

Hulp nodig bij Google Analytics 4?

Is het niet gelukt om het bouncepercentage toe te voegen aan Google Analytics 4? Of heb je een andere vraag over Google Analytics 4? Wij kijken graag even met je mee.

En meer

Aangezien ik denk dat je nog wel meer handige tips en handleidingen over Google Analytics 4 wilt hebben, heb ik ze hier allemaal voor je op een rijtje gezet.

Geschreven door: Tom Boenders Tom is Teamlead SEA bij Online Marketing Agency. Als het over topposities in Google gaat, dan is hij er als de kippen bij om advies te geven. Gevraagd en ongevraagd.
ebook

Download gratis E-books!

Ga naar de E-books

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Meest gestelde vragen over deze blog

In Universal Analytics wordt een bounce gedefinieerd als een bezoeker die maar één pagina van je website bezoekt zonder daarmee interactie te hebben. In Google Analytics 4 wordt een bounce gedefinieerd als iemand die minder dan 10 seconden op je website is en daarbij geen gebeurtenis triggert of een andere pagina bezoekt.

Over het algemeen wordt een bouncepercentage tussen de 40% en 60% als normaal gezien. Het is helaas niet mogelijk om hier een specifiek percentage te noemen. Dit komt omdat de interpretatie van het bouncepercentage van meerdere factoren afhankelijk is, bijvoorbeeld van het soort website.

Gerelateerde blogs

Haal jij het maximale uit online?

Meer dan 100 ondernemers gingen je voor. Van ZZP tot multinationals.

Doe de SEO-scan

Marketing kennisbank

Ben je op zoek naar de uitleg over een marketinggerelateerde term? Maak hieronder een keuze.

Alle rechten voorbehouden © 2023 - Online Marketing Agency