Zoeken
Menu

Pinterest heeft als platform erg veel potentie, maar veel bedrijven hebben dat nog niet door.  

Zonde, want met organische posts kun je een grote doelgroep bereiken van pinners die ideeën en producten willen uitproberen of ontdekken.  

Pinterest wordt vaak automatisch in het bakje “social media” gegooid door veel mensen. Maar Pinterest is geen social media platform. Het is een visuele zoekmachine. Gewoonweg je Instagram en Facebook berichten op Pinterest zetten heeft geen zin. Weten wat wel werkt? Lees dan de tips uit deze blog. 

Wat is Pinterest dan wel? 

Voordat we je alle tips en tricks geven voor het plaatsen van optimale afbeeldingen is het eerst belangrijk om te begrijpen wat Pinterest is én hoe het werkt.  

Pinterest is een platform waar mensen inspiratie opdoen. Weet je nog dat je vroeger alle magazines afging om de mooiste plaatjes uit te knippen en te verzamelen? Dat is precies hoe Pinterest werkt. Pinners verzamelen “plaatjes” en plaatsen ze op hun digitale bord. Zo maken pinners bijvoorbeeld borden voor hun droomtuin, droombruiloft of voor de lekkerste recepten voor op de kersttafel.  

Pinterest loopt ver voor op de seizoenen en trends. Om concreet te zijn: z’n 3 à 4 maanden. Als bedrijf kun je daarop inspelen door ook te posten over zaken die over een paar maanden relevant zijn. Je kunt dus in september al pinnen over de kerst. En midden in de winter al over de zomer.  

Waarom is Pinterest interessant voor bedrijven?  

Pinterest is een ideaal platform voor bedrijven omdat pinners op zoek zijn naar ideeën en inspiratie. Jouw doelgroep staat dus helemaal open om jouw ideeën of producten te ontdekken en proberen. Bij iedere pin kun je doorlinken naar je website. Naar bijvoorbeeld een blog, een landingspagina of naar jouw webshop.  

Waar je op andere platformen likes en reacties krijgt draait het bij Pinterest om de gebruiker. Pinners zijn erg betrokken bij jouw content. Dat maakt Pinterest zo waardevol.  

Daarnaast kun je met pinterest ook scoren in Google. Hoe zit dat? Borden die erg populair zijn op Pinterest worden vertoond in Google als zoekresultaat. Dat ziet er bijvoorbeeld zo uit:  

Organisch posten op Pinterest

Zoekwoordgebruik in Pinterest 

Net als bij Google is het bij Pinterest belangrijk dat je gebruik maakt van de juiste zoekwoorden. Maar let op: je kunt niet zomaar de zoekwoorden die je voor Google hebt uitgezocht kopiëren naar Pinterest.  

Bij een zoekopdracht in Google weet een gebruiker namelijk vaak al wat hij of zij wil. Bij een zoekopdracht in Pinterest wil iemand inspiratie opdoen.  

Waar iemand in Google zou zoeken op “zwart overhemd” zou iemand in Pinterest eerder zoeken op “herenmode 2022”.  

Hoe bepaal je de relevante zoekwoorden?  

De zoekwoorden die geschikt zijn voor jouw pins kun je achterhalen in Pinterest zelf. Maak van tevoren een lijst met de belangrijkste zoekwoorden van jouw organisatie. Heb je een stuk of 20 termen bedacht? Dan is het tijd om over te schakelen naar Pinterest.  

Vul vervolgens 1 voor 1 alle termen in. Gewoon in de zoekbalk van Pinterest. Pinterest doet vervolgens zelf suggesties voor termen die wellicht interessant kunnen zijn. En dat zijn dus ook de termen die jij kunt gebruiken op je account.  

Pinterest zoekwoorden bepalen

Een andere manier om interessante zoekwoorden te achterhalen voor op Pinterest is door te kijken in je account bij de functie “populair”. Die vind je onder de categorie “statistieken”. 

Pinterest zoekwoorden kiezen

Hier vind je een overzicht van termen die populair zijn. Helaas is de functie nu nog niet beschikbaar voor Nederlandse termen, maar het geeft wel al een goed beeld van waar de Pinterest gebruiker naar op zoek is.  

Neem dus vooral een kijkje bij de termen die (in het Verenigd Koninkrijk) populair zijn en gebruik het in je voordeel. 

Het inrichten van je zakelijke account 

Bij het inrichten van het zakelijke Pinterest account is het belangrijk om met een paar zaken rekening te houden. Net als dat je je website optimaliseert voor Google, is het belangrijk om je Pinterest account te optimaliseren voor het algoritme van Pinterest.  

 • Geef je account een titel. Vul hier je bedrijfsnaam in en voeg het hoofdzoekwoord toe. Voeg bijvoorbeeld “damesmode 2022” toe achter je naam voor optimale vindbaarheid.  
 • Voorzie het account van een omschrijving waarin je gebruik maakt van zoekwoorden. We bedoelen hiermee overigens niet dat je alle mogelijke zoekwoorden opsomt. Dat keurt Pinterest af. Schrijf dus een kort stukje over je bedrijf en verwerk daar een paar keer het zoekwoord in. 
 • Maak borden aan: Geef ieder bord een titel, geoptimaliseerd met zoekwoorden. Die zoekwoorden heb je als het goed is al verzameld, dus dat is een eitje. Het is niet erg als de borden overlappen. Als we weer even de kledingzaak als voorbeeld nemen, dan is het dus goed mogelijk dat je borden hebt met bijvoorbeeld “damesmode 2022” “damesmode”, “zomerkleding dames 2022”, etc.  
 • Geef borden een goede en volledige omschrijving waarin je ook gebruik maakt van het zoekwoord. Maak gebruik van de ruimte die je hebt. 
 • Vul de borden vervolgens aan met minimaal 10 pins. Pinterest waardeert borden die goedgevuld zijn en die regelmatig geüpdatet worden beter.  

Het plaatsen van pins 

Om ervoor te zorgen dat jouw pins zo goed mogelijk worden gevonden is het belangrijk dat jouw Pins voldoen aan de richtlijnen van Pinterest. Hieronder hebben we een aantal tips op een rijtje gezet om de pins te optimaliseren:  

 • Plaats afbeeldingen en video’s altijd in het formaat 1000×1500 pixels.  
 • Gebruik visueel aantrekkelijke afbeeldingen die de gebruiker aanspreken. Kijk zelf ook eens rond op het platform. Welke afbeeldingen springen eruit?  
 • Geef iedere pin een geoptimaliseerde titel en omschrijving. Zorg ervoor dat de titel en de omschrijving ook goed passen bij het bord waar je de pin in plaatst.  
 • Gebruik 5 à 6 hashtags bij iedere pin. Voeg deze helemaal onderaan in de omschrijving toe.  
 • Heel belangrijk: Voeg een URL toe aan iedere pin. Link altijd door naar de meest relevante pagina. Dus, bij een productpin link je door naar het product op je website en bij een blogpin link je door naar het artikel op je website. Zo trek je via Pinterest meer verkeer naar je website. 
 • Gebruik unieke content. Pinterest keurt dubbele content af en dat is niet goed voor de vindbaarheid van je pins. Plaats dus niet 1 pin op elk bord op je account, maar zorg ervoor dat de afbeelding en de inhoud passen bij het bord dat je uitkiest.  
 • Gebruik indien mogelijk een tekstoverlay op de afbeelding. Zo weet de gebruiker precies wat er te vinden is op jouw pin. En het trekt de aandacht.

Het algoritme van Pinterest 

Net als op Facebook en Instagram werkt Pinterest op basis van een algoritme. Als bedrijf zijnde zijn er een aantal dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat Pinterest jouw nieuwe content waardeert: 

 • Zorg dat je consequent pint. Het is beter om dagelijks een pin te plaatsen dan om in 1 keer een bulk toe te voegen en dan weer te verdwijnen. Om te voorkomen dat je elke dag druk bent met Pinterest kun je Pins (max) 2 weken vooruitplannen op het platform zelf.  
 • Maak gebruik van de verschillende soorten content die je kunt plaatsen. Video wordt steeds belangrijker op Pinterest. Maar je kunt bijvoorbeeld ook idee pins plaatsen, product pins, carrousel pins en rich pins.  
 • Re-pin pins van andere account. Re-pinnen is een belangrijk onderdeel van de vindbaarheid van je account. Re-pin daarom bijvoorbeeld pins van partners of concullega’s (niet van concurrenten uiteraard). Houd als richtlijn 80% eigen content aan en 20% re-pins. Tip: zet de re-pins achteraan op je bord. Dat kan heel eenvoudig door je bord te openen en te drukken op “rangschikken” 
Pinterest borden rangschikken 1 edited

Rich pins plaatsen 

Plaats je een rich pin op Pinterest? Dan haalt Pinterest allerlei relevante informatie uit je website en zet deze bij de pin. Op basis van de URL die je opgeeft, wordt er additionele informatie toegevoegd. 

Dat kan als je 1 van de volgende type content plaatst:  

 • Een artikel of blog: Pinterest voegt de titel, de beschrijving en de auteur toe
 • Een product: Pinterest voegt bijvoorbeeld de prijs en de beschikbaarheid toe 
 • Een recept: Pinterest voegt bijvoorbeeld de bereidingstijd en de ingrediënten toe 

Heb je de informatie op je website aangepast? Dan wordt de informatie bij de pin ook automatisch aangepast. Ideaal!  

Maak je gebruik van de plugin YOAST op je website? Zorg er dan voor dat “open graph” onder het kopje “sociaal” is ingeschakeld. Is dat het geval? Dan hoef je alleen nog maar de URL van je website in de rich pin validator aan te bieden.  

Maak je gebruik van de plugin Rankmath? Ga dan naar “general settings” en klik op webmaster tools. Daar vind je een invulveld voor Pinterest verificatie. Vul daar de html tag in die je kunt vinden in je Pinterest account. Die je vind je in je Pinterest account bij “instellingen” -> “geclaimde accounts”.

Pinterest validator Rankmath

Maak je geen gebruik van deze plug-ins? Dan raden we aan contact op te nemen met je developer om de rich pins schema’s aan je website toe te voegen. Je vindt de schema’s voor de rich pins hier.  

Productfeed toevoegen aan Pinterest 

De afgelopen tijd zijn er een heleboel nieuwe functies toegevoegd aan Pinterest en het platform geeft zakelijke accounts steeds meer mogelijkheden om zo optimale pins te plaatsen.  

Heb jij bijvoorbeeld een webshop? Dan raden wij aan om je product feed toe te voegen in Pinterest. Door je product feed toe te voegen, kun je in 1 keer al je webshop producten als pin toevoegen aan je account. Pinterest laat automatisch alleen de producten zien die op voorraad zijn en werkt dit ook elke 24 uur bij.  

Zo zet je dus met een paar klikken al je producten in Pinterest. Pinners kunnen shoppen via de pins en belanden automatisch in je webshop. En dat wil je natuurlijk!  

In je account worden de producten geplaatst onder het tabblad “winkelen”. Zie hieronder een voorbeeld van het Pinterest account van Bol.com: 

Pinterest winkelen
Pinterest winkelen bol.com

Je kunt de productfeed toevoegen in Pinterest onder “advertenties” -> “Catalogi” 

Voeg vervolgens alle gegevens in en voeg een link toe naar je productfeed. Weet je niet precies hoe dat werkt of waar je de productfeed kunt vinden? Vraag het dan even na bij je developer.  

Pinterest productfeed toevoegen 1

Aan de slag met organisch posten op Pinterest 

Zo, je weet nu precies wat je moet doen om organisch te scoren in Pinterest. Ga dus snel aan de slag met het inrichten van je account, het maken van borden en het plaatsen van pins. Wees creatief en inspireer je doelgroep. Succes!  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gestelde vragen over deze blog