De ideale lengte van posts en berichten op social media

Geplaatst op 12 juli 2020 door Daniël Kuipers

Hoeveel ruimte heb je voor een Facebook Ad om potentiële klanten te overtuigen? Hoeveel hashtags moet je gebruiken om op Instagram gevonden te worden? En hoe zorg je er nu voor dat je bericht op LinkedIn niet alleen gelezen wordt, maar dat men er bijvoorbeeld ook nog eens op reageert?

Die vragen kun je grotendeels beantwoorden aan de hand van de ideale lengte van het bericht. Oftewel, hoeveel tekens je spendeert aan het overbrengen van je boodschap.

Twitter staat er zelfs bekend om: 140 tekens (al heb je er tegenwoordig ruimte voor 280). Maar ieder social media platform heeft zo haar eigen maximale aantal tekens.

En belangrijker nog … ieder platform heeft zo haar eigen richtlijnen voor de ideale lengte.

Daarom geven we je in de rest van dit blog praktisch advies waarmee je meer bereik én engagement kunt behalen met je social media posts op deze platformen:

Ideale lengte van een post op Facebook

Let’s get started.

Facebook

Facebook heeft haar algoritme in de loop der tijd dusdanig veranderd dat bedrijven minder bereik realiseren met hun posts. Des te belangrijker dat je de aandacht van de lezer meteen pakt. Geldt zowel voor reguliere updates als Facebook Ads.

Daarom adviseren we je om je Facebookberichten niet te lang te maken, ook al heb je er ruim 63.000 tekens voor. Ze worden namelijk al snel (bij zo’n 400 tekens) afgekapt met de bekende ‘… Meer lezen’ link.

En laten we eerlijk zijn, daar zit niemand op te wachten. De meesten van ons zitten immers op Facebook om een beetje geëntertaind te worden. Niet om hele boekwerken te lezen.

Aan de andere kant wordt er weer te snel heen gelezen over een te kort bericht. Dat wil je ook weer niet. Maar hoe lang is de ideale Facebook post dan wel?

Het ideale Facebookbericht is tussen de 40 en 80 tekens lang.

Kort genoeg om niet te vervelen en lang genoeg om toch je boodschap over te kunnen brengen.

Dat geldt dus ook voor advertenties. Hoewel je een hoop verschillende mogelijkheden hebt, geldt ook hier vaak ‘korter = beter’.

Een headline (het belangrijkste van je Ad!) werkt meestal het best met slechts 4 of 5 woorden. Gebruik die dan ook vooral om de aandacht te trekken.

Vervolgens kun je in de tekst van je advertentie wat meer context bieden. Maar gebruik ook daar niet te veel ruimte voor. Met zo’n 80 à 90 tekens (of ca. 13 woorden) biedt je Facebookers al meer dan voldoende context én zorg je er ook meteen voor dat je advertentie goed wordt weergegeven op zowel desktops als op tablets en mobiele telefoons.

Instagram

Instagram draait om visuele content. Om afbeeldingen en video’s. En hoewel je ruim 2000 tekens hebt voor je bericht (of caption, zoals dat zo mooi heet), houden we het beter kort.

Instagramgebruikers scrollen immers snel door hun tijdlijn heen. Daarom kun je beter tot zo’n 120 characters gebruiken voor je caption. Dan wordt je beschrijving op alle apparaten volledig weergegeven en heb je ook nog wat ruimte over voor wat hashtags.

Die hashtags zorgen ervoor dat je bericht gevonden wordt door je doelgroep.

Althans, door mensen die op die hashtag zoeken. Voeg daarom 5-10 korte hashtags (tot 24 tekens) toe.

Korte hashtags? Ja, korte. #wantdekansiskleindatiemandopeenlangehashtagzoekt #enbovendienisheteenbeetjelastigtelezenallemaal

En waarom niet meer dan 5-10 stuks? Als je er meer gebruikt, dan lijkt je bericht op spam. Alsof je wanhopig op zoek bent naar aandacht. Dat vindt Instagram zelf ook, dus zorgt het algoritme ervoor dat je berichten met veel hashtags aan zichtbaarheid verliezen.

Niet de bedoeling.

Twitter

Over hashtags gesproken … Twitter is er groot mee geworden. Jarenlang had men op het platform de ruimte voor berichten van maximaal 140 tekens, maar dat is inmiddels uitgebreid naar 280. Om het schrijven wat makkelijker te maken.

Maar dat betekent niet dat je daar ook gebruik van moet maken. Sterker nog, tweets met 70-100 tekens zorgen over het algemeen voor het meeste engagement.

Dat komt omdat Twitter voornamelijk gebruikt wordt om nieuwsupdates snel te wereld in te slingeren. Met de nadruk op snel. En daar hoort dus een kort bericht bij.

Niet de zaterdagbijlage in het NRC.

LinkedIn

Onderzoek naar de ideale berichtlengte op LinkedIn is schaars. Maar wat we wel zeker weten is dat het platform je updates af kapt na zo’n 140 tekens.

Je hebt dus 16-25 woorden voordat je bericht niet meer volledig leesbaar is en de lezer actie moet ondernemen om je het helemaal te kunnen lezen. Zowel voor reguliere als betaalde posts.

Dat hoeft niet erg te zijn, maar je moet er wel voor zorgen dat je je connecties zo snel mogelijk overtuigt om verder te lezen of om op een link te klikken.

Je kunt overigens ook artikelen posten op LinkedIn. Lange blogs waarin je je lezers meeneemt door allerlei tips en tricks, bijvoorbeeld. Hier kun je wel helemaal losgaan: artikelen met 1900-2000 woorden halen over het algemeen meer views, comments en shares.

Pro tip: video’s. Wil je opvallen in je connecties hun feed? Gebruik een video, want die speelt bij LinkedIn automatisch af.

Maar … zorg ervoor dat ‘ie in ieder geval niet meer dan 30 seconden is.Connecties hebben vaak helemaal geen tijd (en zin!) om tien minuten naar je nieuwe product launch te kijken.

Pinterest

Net als bij Instagram draait Pinterest vooral om het visuele aspect van berichten (pins).

Dat neemt niet weg dat je met de beschrijving van je pins de gelegenheid hebt om wat extra uitleg en context te bieden. Wat extra ruimte om je volgers te overtuigen van je inspirerende product. Om een verhaal te vertellen. Om emotie over te brengen. Wat je maar wil eigenlijk.

In tegenstelling tot de andere platformen, waar korter vaak beter is, kun je hier rustig wat meer tekens voor gebruiken: een beschrijving van zo’n 180-200 tekens werkt vaak uitstekend.

Let op! Tekens. Geen woorden.

Youtube

Youtube draait volledig om video’s. Daar heeft tekst niets mee te maken.

Zou je denken.

Maar wat veel mensen vergeten is dat Youtube ook gewoon een soort zoekmachine is. Dat houdt in dat de titel en beschrijving van je video bepalen of je video vaak gevonden wordt. Of juist niet.

Je hebt in de titel zo’n 70 tekens om de juiste zoekwoorden in te verwerken. En in de beschrijving zo’n 150 tekens om te vertellen waar je video over gaat, zonder te worden afgekapt. Met de juiste zoekwoorden weer, natuurlijk.

Welke termen dat voor jou zijn, kun je hier ontdekken.

En qua lengte van de video? Alles onder de 3 minuten doet het vaak prima. That’s it.

ideale lengte afbeelding snapchat

Snapchat

Snapchat heeft toch helemaal geen tekst, afgezien van de captions?

Klopt.

Maar de posts in de vorm van een video kunnen wel degelijk een ideale lengte hebben. Alleen dan niet in tekens of woorden, maar in seconden. Seconden film. En dat zijn er maar weinig.

Hoewel je tegenwoordig snaps van wel een minuut kan versturen, werkt het nog steeds het best als je video’s niet langer zijn dan 10 seconden. De aandachtsspanne van millenials is nu eenmaal laag.

Zo laag zelfs dat je de eerste 3-5 seconden al de aandacht getrokken moet hebben, anders ben je ze kwijt. Dat is niet alleen zo voor reguliere posts, maar ook van Snap Ads.

ideale lengte post tiktok

TikTok

Voor TikTok geldt hetzelfde als voor Snapchat. Het draait hier om korte video’s. Generatie X en Z houden nu eenmaal van snelle mediaconsumptie.

Je hebt ook hier tot wel 60 seconden voor een clip, maar het is dus beter om je video’s wat korter te houden. De video’s met de meeste engagement zijn rond de 15 seconden. Maximaal.

Lang genoeg om je verhaal te vertellen en kort genoeg om snel te consumeren. Perfect voor de doelgroep dus.

Een klein disclaimertje…

De geadviseerde lengtes van berichten zijn slechts richtlijnen. Het kan goed zijn dat jouw publiek juist behoefte heeft aan grote lappen tekst. Of dat je met alleen een afbeelding juist de beste resultaten bereikt.

De lengte van het bericht is slechts één van de factoren die bepalen of je succes behaald. De kwaliteit van je posts is natuurlijk het belangrijkst.

Altijd.

Deze post verscheen origineel in oktober 2018 en is voor het laatst geüpdatet in juli 2020.

Geschreven door: Daniël Kuipers Daniël is oprichter van Online Marketing Agency. Hij speurt het internet continu af naar de nieuwste snufjes en tactieken en blogt erover in begrijpelijke taal. Nou ja, soms dan.
ebook

Download gratis E-books!

Ga naar de E-books

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Meest gestelde vragen over deze blog

De ideale lengte voor berichten op social media is belangrijk omdat je posts anders afgekapt worden. Scrollers zien je bericht dan niet helemaal in één oogopslag waardoor je je boodschap niet goed kunt overbrengen. En niet iedereen drukt op ‘meer lezen’ of iets dergelijks. Zeker belangrijk bij advertenties dus!

De ideale lengte voor een video op social media ligt aan het kanaal. Bij Snapchat, TikTok en Instagram kun je het beter kort houden: maximaal 10 seconden. Die platformen worden namelijk gebruikt voor entertainment en snelle consumptie. Op LinkedIn en YouTube heb je wat langer de tijd; respectievelijk 30 seconden en 3 minuten!

Je hebt ruim 2000 tekens voor je instagram bericht. Daar kun je dus behoorlijke lange berichten typen. Toch is het slim om het wat korter te houden: maximaal 120 characters. Je bericht wordt dan op alle apparaten volledig weergegeven. Zonder afgekapt te worden. Bovendien heb je dan ook nog genoeg ruimte over voor wat hashtags!

Gerelateerde blogs

Haal jij het maximale uit online?

Meer dan 100 ondernemers gingen je voor. Van ZZP tot multinationals.

Doe de SEO-scan

Marketing kennisbank

Ben je op zoek naar de uitleg over een marketinggerelateerde term? Maak hieronder een keuze.

Alle rechten voorbehouden © 2023 - Online Marketing Agency