Dé reden waarom je zomaar backlinks krijgt van startpagina’s

Dé reden waarom je zomaar backlinks krijgt van startpagina’s

In de SEO-tool die je gebruikt zie je er weer een staan: een nieuwe backlink vanaf een startpagina. Je hebt deze niet aangevraagd, je hebt geen links geruild en je vraagt je af waar dit vandaan komt.

De reden waarom je deze zomaar krijgt is eigenlijk doodeenvoudig. En die leg ik je in dit artikel uit.

Maar eerst even terug naar de basis.

Wat is een startpagina?

Een startpagina, ook wel linkpagina genoemd, is een pagina met daarop allerlei verschillende relevante links over het onderwerp van die pagina.

Zo kan je een startpagina hebben over online marketing bureaus, waar dan weer allemaal links staan naar online marketing bureaus. Of een startpagina over loodgieters met allerlei links naar websites van loodgieters. Gesorteerd per provincie, bijvoorbeeld.

Je kan het een soort van vergelijken met een soort digitale telefoongids, maar dan zonder telefoonnummers. Een websitegids dus :-).

startpagina voorbeeld

Waar komt de naam startpagina’s vandaan?

Startpagina.nl is één van de meeste bekende startpagina’s, daarom noemen we startpagina’s ook startpagina’s.

Maar eigenlijk zijn er honderden verschillende startpagina’s. Denk aan goedbegin.nl, startuwpagina.nl, pagina-start.com, startsleutel.nl en ga zo maar door.

Wanneer iemand dus op zoek is naar een startpagina, dan zijn ze dus niet per sé op zoek naar startpagina.nl.

Nu dat duidelijk is, vertel ik je het nu van startpagina’s.

Een link vanaf een startpagina is in de basis hetzelfde als een link vanaf een andere website. Daar is een startpagina niet uniek of anders in.

Wat bij een link vanaf een startpagina wel anders is, is de waarde die hij meegeeft. Een link vanaf een relevante website in een blog die specifiek over jouw product of dienst gaat, levert veel meer op dan een link vanaf een startpagina waar 50 links staan en verder weinig content.

Dat wil niet zeggen dat de link geen waarde toevoegt en niet bijdraagt aan een betere vindbaarheid. De meningen hierover verschillen, maar ook startpagina’s horen naar mijn mening in een natuurlijk linkprofiel thuis en kunnen impact hebben op je vindbaarheid in Google.

De tips en adviezen die ik hier vooral voor je heb zijn:

 • Vraag startpagina links niet te veel aan
 • Kijk naar de verhouding backlinks (en dus ook de startpagina links) van je best scorende concurrenten en leer daarvan
 • Kwaliteit altijd boven kwantiteit
 • Relevantie is erg belangrijk!

Dit is de reden waarom je zomaar backlinks krijgt van startpagina’s

Nu je alles weet over startpagina’s, is het tijd om je te vertellen hoe je toch aan die startpagina backlinks komt. Zonder dat je daar zelf wat voor hebt gedaan.

Dat zit zo:

Iedereen kan zich gratis aanmelden om beheerder te worden van een startpagina. Dit kost je niks.

Wanneer je een nieuwe startpagina wilt aanmaken, dan heet zo’n pagina een dochterpagina. Bijvoorbeeld online-marketing.startpagina.nl.

Nagenoeg elke dochterpagina wordt pas gepubliceerd wanneer er 10, 15 of 20 links op de pagina te vinden zijn. Die moet jij dus als beheerder zelf uitzoeken en plaatsen.

Als je dochterpagina dan gaat over loodgieters in Arnhem, wat doe je dan om zo snel mogelijk aan 10 websites te komen van loodgieters uit Arnhem?

Juist. Je googelt op ‘loodgieter Arnhem’ en plaatst vervolgens de top 10 of top 15 op de dochterpagina.

Jouw pagina is vervolgens live omdat ‘ie voldoende links bevat. Daar ben je blij mee. En de top 10 loodgieters uit Arnhem hebben er allemaal een gratis backlink bij :-).

Recente blogs

26 maart 2021
Blockchain, NFT’s en SEO

Blockchain, NFT’s en SEO: wat zouden we kunnen verwachten?

26 maart 2021
Affiliate link aanmaken in Bol.com

Affiliate link aanmaken in Bol.com: zo doe je dat (2021)

26 maart 2021
backlinks disavowen semrush

Backlinks disavowen met SEMrush: slechte links verwijder je zo

26 maart 2021
SEO gratis

Waarom SEO niet zo gratis is als ze zeggen!

  Laat je e-mailadres achter en ik zorg ervoor dat jij zelf meer omzet en bezoekers gaat genereren !

  6 Comments

  1. Heleen schreef:

   Dag,

   Interessant artikel! Ik heb een vraag. Veel startpagina´s vragen ook een link van hun pagina op je eigen website te plaatsen. Wat is een gebruikelijke plek om die links te plaatsen? Ik zie ze bij mijn concurrenten namelijk nooit op hun site staan. Ik ben benieuwd, alvast bedankt voor de reactie!
   Hartelijke groet, Heleen

   • Daniel Kuipers schreef:

    Hi Heleen,

    Dat klopt! Ik zou deze links niet op je eigen website zetten waarmee je wilt scoren. Je kan hier het best een losse website voor aanmaken die je verder niet gebruikt. Dan is het namelijk een A-B-C ruil in plaats van een A-B ruil. En dat is beter voor Google :).

  2. Dirk schreef:

   Hallo!

   Interessant, ik vraag mij wel af: zijn dit in feite niet gewoon eigenlijk ook Black hat links?

   En kan je aan deze pagina’s soms ook Engelstalige sites toevoegen? Black hat of niet, sommige hebben goede domeinscores en je kan ze altijd weer weg laten halen, toch?

   Dank,

   Mvg ,
   Dirk

   • Daniel Kuipers schreef:

    Ik zou ze eerder grijs noemen! Black hat is het in mijn ogen als je er in doorslaat en het teveel uitbuit.

    Je kan zeker engelse sites toevoegen, maar ik zou dan eerder voor engelse startpagina’s gaan i.p.v. Nederlandse startpagina’s. En je kan ze inderdaad altijd weer laten verwijderen.

    • dirk schreef:

     Dank voor je reactie! Ik begrijp dat het ook een goede start kan zijn voor je SEO. Het is een stuk makkelijker kwalitatieve backlinks te bemachtigen als je in de top 10 staat en een domeinrating hebt boven de 0. 😛

     Wel vraag ik mij af waar ik die Engelstalige dan kan vinden? Ik krijg het idee dat dit alleen een Nederlands dingetje is? Welke term zou ik best gebruiken deze paginas te vinden, want tot nu toe lukt dit mij niet…:/

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  [Inclusief kortingscode]
  [Inclusief kortingscode]