De 11 beste websites voor gratis rechtenvrije foto’s

Geplaatst op 27 september 2021 door Lucien de Sévaux

Hier bij OMA denken wij veel na over het gebruik van foto’s en beelden. Niet alleen is het gebruiken van de juiste foto’s en visuele content superbelangrijk voor het verhogen van je SEO, maar een website ziet er met de juiste afbeeldingen ook gewoon veel strakker uit. En daar kun je soms prima rechtenvrije foto’s voor gebruiken!

Wij zeggen altijd: de beste foto’s voor jouw bedrijf zijn zelf genomen. Mocht je nu geen goede fotograaf zijn (en er ook geen kennen), kom je al snel bij het alternatief uit: stockphoto’s. En deze kunnen nog wel eens duur uitvallen. Daarom hebben wij voor jou een lijstje gemaakt met 11 websites die gratis rechtenvrije foto’s aanbieden! Maar eerst even wat snelle informatie.

Wat zijn rechtenvrije foto’s precies?

Aan afbeeldingen kunnen een aantal rechten hangen:

  • Auteursrecht: De belangrijkste. Een fotograaf heeft zelf het recht om te bepalen waar en wanneer zijn werk wordt gepubliceerd. Dit is geldig tot wel 70 jaar na de dood van een fotograaf. Hierna valt de foto in het “publieke domein” en kan dan door iedereen worden gebruikt. Dan is het weer een rechtenvrije foto.
  • Portretrecht: Als een fotograaf in opdracht van iemand een portret heeft gemaakt, mag de afgebeelde persoon wel of geen toestemming geven voor publicatie.
  • Persoonlijkheidsrecht: Fotografen kunnen bezwaar maken als anderen zijn of haar werk aantasten of het een andere naam geven.

Een rechtenvrije afbeelding is een afbeelding waar bij je geen enkele van deze 3 rechten aantast. En er zijn een aantal hele goede websites die alleen maar gratis rechtenvrije foto’s aanbieden, en die hebben we hier voor je op een rijtje gezet!

De Lijst

1. Unsplash

Unsplash rechtenvrije fotos
Een greep uit Unsplash’s grote collectie

Unsplash heeft zijn eigen licentie, net zoals veel van de websites op deze lijst. Unsplash is gigantisch, heeft één van de grootste collecties van gratis rechtenvrije foto’s en werkt samen met o.a. Squarespace om de foto’s perfect te maken voor websites.

2. Burst (van Shopify)

Gratis rechtenvrije afbeeldingen voor iedereen, maar specifiek voor gebruikers van het bekende handelsplatform Shopify. Naast de afbeeldingen hebben ze ook een leuke business-sectie met tips, blogs en hoge resolutie afbeeldingen om jou met Shopify te laten starten.

3. Pexels

Pexels heeft, net als vorig genoemde Unsplash, zijn eigen licentie. Met een gigantische database van rechtenvrije afbeeldingen in honderden categorieën heeft Pexels bijna zeker wel iets voor jouw website.

4. Free Images

Free Images’ collectie

The clue is in the title: Eigen licentie en meer dan 300.000 gratis afbeeldingen, allemaal gratis te gebruiken.

5. Kaboompics

Kaboompics heeft een interessante zoekfunctie – je kan hierbij namelijk op kleur selecteren. Handig voor als je een specifiek palet of sfeertje wil neerzetten. Kleine kanttekening bij Kaboompics: ze gebruiken hun eigen licentie, maar deze zegt wel dat je deze foto’s naast je eigen website niet verder mag verspreiden. Geen probleem voor jou natuurlijk, maar wel handig om te weten.

6. Canva

De bekende grafische designtool van Canva heeft ook een eigen collectie van gratis rechtenvrije foto’s voor jou om te gebruiken als je je infographic, poster, voorkant of magazine in elkaar aan het zetten bent. Handig!

7. Life of Pix

Afbeeldingen van hoge kwaliteit, én officiële partner van Adobe Stock. Voor die laatste moet je overigens wél betalen.

8. Flickr

Wij zijn groot fan van Flickr hier bij OMA, en wel voor de volgende reden: ze hebben echt heel, heel veel rechtenvrije foto’s. Ze hebben afbeeldingen met verschillende licentiesoorten, van compleet gratis en rechtenvrij tot compleet betaald. Maar voor dat laatste zijn we hier natuurlijk niet.

9. Jopwell Collection

Jopwell rechtenvrije foto's
Jopwell’s categorieën

De Jopwell Community is een community in Amerika vooral voor minderheden, waar ze streven naar gelijkheid op de werkvloer. Naast dat supermooie ideaal hebben ze nog iets anders wat leuk is: alle foto’s die ze maken, zijn compleet gratis en rechtenvrij.

10. Death to Stock

Het zeer punky genoemde Death to Stock is net iets anders dan de rest – in plaats van een gigantische collectie van gratis rechtenvrije foto’s sturen ze elke maand 20 willekeurige door hun uitgekozen foto’s op. Laat jezelf verrassen!

11. PicJumbo

Net zoals Death to Stock heeft PicJumbo een “newsletter” vol met afbeeldingen. Ook hebben ze een premium collection (waar je maandelijks voor betaalt). Kleine unieke twist: het is één van de weinige aanbieders die ook nog eens verticale afbeeldingen aanbiedt, speciaal voor je social stories ;).

Geschreven door: Lucien de Sévaux Basketbalfanaat en wijnliefhebber die precies weet wat elk getalletje voor jou betekent en daardoor zien ook zijn resultaten er doorgaans uit om door een ringetje te halen. Yes, pun intended.
ebook

Download gratis E-books!

Ga naar de E-books

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


Gerelateerde blogs

Haal jij het maximale uit online?

Meer dan 100 ondernemers gingen je voor. Van ZZP tot multinationals.

Doe de SEO-scan

Laatste reviews

Marketing kennisbank

Ben je op zoek naar de uitleg over een marketinggerelateerde term? Maak hieronder een keuze.

Alle rechten voorbehouden © 2022 - Online Marketing Agency

[class^="wpforms-"]
[class^="wpforms-"]
[class^="wpforms-"]
[class^="wpforms-"]
[class^="wpforms-"]
[class^="wpforms-"]
[Inclusief kortingscode]
[Inclusief kortingscode]