Zoeken
Menu

Wat is plagiaat?

Voordat we ingaan op manieren om plagiaat te vermijden, is het belangrijk om een duidelijk beeld te hebben van wat plagiaat inhoudt. Plagiaat is namelijk meer dan enkel het kopiëren van tekst. Het betreft ook het gebruiken van andermans afbeeldingen, video’s, muziek en zelfs ideeën zonder bronvermelding. Dit houdt in dat niet alleen het letterlijk overnemen van stukken tekst, maar ook het aanpassen of parafraseren van iemands werk zonder erkenning van de eigenaar, als plagiaat wordt beschouwd. Het is dus belangrijk om bij elk gebruik van materiaal dat niet van jou is, duidelijk te vermelden waar het vandaan komt. 

Hoe herken je plagiaat?

Hoe weet je of jouw content gestolen wordt? Daarvoor kun je tools zoals Google Alerts of gespecialiseerde software gebruiken. Deze tools vergelijken jouw werk met inhoud op het internet en stellen je op de hoogte als er overeenkomsten worden gevonden, waardoor je snel actie kunt ondernemen tegen mogelijke plagiaat. 

Geen tools tot je beschikking? Dan is er een eenvoudige, handmatige manier om te controleren op plagiaat en te kijken of je tekst ergens anders zonder jouw toestemming wordt gebruikt. Dit kan je doen door fragmenten van je eigen tekst tussen aanhalingstekens (“”) in de zoekbalk van Google te plakken, zo zoek je specifiek naar exacte overeenkomsten van jouw tekst op het internet. De aanhalingstekens dwingen de zoekmachine om naar de exacte volgorde van woorden binnen de tekens te zoeken, zonder enige variatie. Hierdoor kan je direct zien of je teksten letterlijk ergens anders zijn overgenomen. Dit is een effectieve manier om plagiaat te identificeren, omdat het je in staat stelt om snel te ontdekken of jouw werk zonder toestemming wordt gebruikt of gekopieerd.  

Let wel op dat het belangrijk is om te onthouden dat deze manier voornamelijk werkt voor tekstuele inhoud en minder effectief is voor afbeeldingen, video’s of andere media. Hiervoor worden speciale software zoals reverse image search tools aanbevolen. 

Zo voorkom je plagiaat

Heb je heel veel moeite gestopt in het schrijven van originele teksten? En sta je voor de uitdaging hoe je kunt voorkomen dat jouw content wordt gestolen door anderen? 

Deze tricks helpen jou daarbij en maken het moeilijker voor anderen om jouw content te stelen: 

  1. Hanteer een unieke structuur en schrijfstijl 
  1. Plaats interne links. Zodra iemand de tekst dan kopieert zullen deze links naar jouw website verwijzen. 
  1. Publiceer originele data en onderzoek. Dit soort content kan herkend worden als het gekopieerd wordt. 
  1. Maak gebruik van juridische waarschuwingen. Door je inhoud te voorzien van auteursrechtvermeldingen geef je een duidelijk signaal dat je werk beschermd is en niet zonder toestemming gebruikt mag worden. 
  1. Varieer je content. Gebruik een mix van verschillende contenttypes. Bijvoorbeeld tekst, video en infographics. Dit maak het moeilijker om de tekst in zijn geheel te kopiëren 
  1. Versleutel je content. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het gebruiken van SSL-certificaten. Dit is zichtbaar als het groene slotje in de zoekbalk en de “HTTPS”.  

Wil je ook graag je afbeeldingen beschermen tegen plagiaat? Voeg dan watermerken toe, dit maakt het lastiger voor anderen om jouw visuele content te gebruiken. 

Zo voorkom je dat AI jouw content gebruikt

Ook AI kan plagiaat plegen. Heel makkelijk zelfs. Er wordt een vraag gesteld aan een AI-tool en deze gebruikt vervolgens jouw tekst of informatie uit jouw tekst om het antwoord te genereren. Vervelend natuurlijk want jij hebt bloed, zweet en tranen in je tekst gestoken. Gelukkig kun je met een aantal maatregelen zoveel mogelijk voorkomen: 

  • Voeg een persoonlijke touch toe. Zorg je dat je teksten anekdotes, ervaringen en/of meningen bevat. Dit is lastig voor AI om te gebruiken. 
  • Maak gebruik van interactieve elementen. Denk hierbij aan enquêtes, quizzen of interactieve graphics. Dit kan AI moeilijk overnemen. 
  • Creëer dynamische content. Met andere woorden: update je content regelmatig. Hierdoor zullen AI-tools die oudere versies hebben gescand, geen actuele informatie hebben. 
  • Gebruik copyright meta-tags. Hierdoor geef je aan dat je content auteursrechtelijk beschermd is en niet bedoeld is voor hergebruik. 
  • Publiceer je content op betrouwbare platforms. Deze hebben vaak goede beschermingsmaatregelen voor contentdiefstal. 

WordPress plugins tegen plagiaat

Naast dat je zelf al maatregelen kan treffen zijn er ook een aantal WordPress plugins en anti-plagiaat tools waarmee je je content kunt beschermen. Dit zijn de top 3 meest populaire plugins: 

Secure copy content protection 

Dit is een WordPress plugin die het kopiëren en plakken van inhoud voorkomt, inclusief het uitschakelen van rechtsklikken. Dit voorkomt dus dat iemand tekst probeert te kopiëren door deze te selecteren en daarna met de rechtermuisknop te kiezen voor de optie “kopieer”. Het is alsof er een onzichtbaar schild over de tekst gelegd wordt. Daarbij voorkomt het ook dat mensen met bepaalde trucjes via de browsercode jouw inhoud kunnen stelen. 

Smart content protector 

Deze WordPress plugin gaat nog een stapje verder. Je beschermt niet alleen je tekst, maar ook je afbeeldingen tegen kopiëren. Als bonus kun je zelfs een watermerk aan je afbeeldingen toevoegen, wat betekent dat als iemand jouw afbeelding ergens anders gebruikt, er nog steeds een soort digitale handtekening van jouw website op staat. Het houdt ook bij wie je content probeert te kopiëren, wat handig kan zijn voor verdere acties. 

WP content copy protection 

Een gebruiksvriendelijke plugin die voorkomt dat mensen je teksten of zelfs je audio- en videomateriaal kunnen kopiëren en plakken ergens anders. Je kunt zelf kiezen waar op je website deze bescherming actief moet zijn, zoals op bepaalde pagina’s, berichten of categorieën. 

Een variant op deze plugin is de “WP content copy protection en no right click”. Deze schakelt de rechtermuisknopfunctie uit, zodat niemand door daarop te klikken en ‘opslaan als’ te kiezen, je afbeeldingen of teksten stelen.  

Extra’s

Wil je graag algehele bescherming voor alles op je site? Kies dan voor “WP content protector”. Deze zorgt ervoor dat niemand zomaar je content kan kopiëren door de gebruikelijke sneltoetsen (zoals CTRL+C) of afbeeldingen op te slaan en slepen. Het is net alsof je website in een veilige kluis zit. Wil je graag dat je bezoekers worden veranderd in abonnees? Dan is “Opt-in locker plugin” de beste optie. Deze vergrendelt inhoud op je website totdat bezoekers hun contactgegevens indienen. Hierbij kan je denken aan speciale aanbiedingen of belangrijke informatie. Zodra bezoekers hun mailadres invullen wordt deze verborgen informatie zichtbaar. 

Los gaan deze plugins plagiaat vaak al goed tegen. Maar je kunt ze natuurlijk ook combineren voor een nog betere bescherming! 

Is er toch sprake van plagiaat? Dan zijn dit de vervolgstappen

Heb je er alles aan gedaan om plagiaat te voorkomen en zijn er helaas toch teksten zonder toestemming gekopieerd? Dan is het belangrijk om snel en doordacht te reageren. 

De eerste stap hierbinnen is het vaststellen van het plagiaat. Dit kan door middel van een directe vergelijking van de inhoud en het verzamelen van bewijs. Heb je vastgesteld dat er sprake is van plagiaat en heb je bewijs? Dan is de volgende stap het benaderen van de persoon of organisatie die verantwoordelijk is. 

Een formele waarschuwingsbrief waarin je vraagt om de inbreukmakende inhoud te verwijderen of aan te passen is vaak het beste om te doen. Leidt dit niet tot een gewenste oplossing? Dan kan je overwegen juridische stappen te ondernemen.  

Ook kan je ervoor kiezen om het plagiaat te melden bij Google. Dien een spamrapport in via Google Webmaster Tools. Google waardeert unieke content en neemt actie tegen sites met gedupliceerde content. 

Kan AI mijn geschreven content gebruiken?

Ja, AI kan geschreven content gebruiken om antwoorden te genereren op gestelde vragen of om nieuwe teksten te produceren.

Hoe verschillen parafraseren en plagiaat van elkaar?

Parafraseren houdt in dat je de ideeën of informatie van een bron in je eigen woorden herformuleert. Hierbij gebruik je dus niet de exact gebruikte bewoording. Plagiaat daarentegen is het exact overnemen van iemand werk zonder de juiste bronvermelding of toestemming. 

Welke WordPress-plugins zijn er beschikbaar voor het tegengaan van plagiaat? 

Enkele populaire WordPress-plugins zijn Secure Copy Content Protection, Smart Content Protector en WP Content Copy Protection. Deze plugins voorkomen het kopiëren en plakken van inhoud en bieden extra functies zoals het toevoegen van watermerken. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gestelde vragen over deze blog

Download onze e-books
Download onze E-books