Verbeter het contactformulier op je website: 5 simpele tips

Omdat ik er bijna zeker van ben dat jij, een klant, of iemand anders je weleens heeft gevraagd naar de zoekfunctie op een website, heb ik besloten erover te schrijven. Zo kun je voortaan eenvoudig deze blog delen in plaats van een lange discussie te voeren.
Voordat ik het verschil tussen beide partijen kan uitleggen, vertel ik je eerst hoe ze werken. Wel zo makkelijk en eigenlijk heb je dan meteen je antwoord al. Laten we bij de moeilijkste beginnen. Want hoe werkt Google?
Zoekmachine optimalisatie (SEO) is gebaseerd op drie pijlers: content, techniek en autoriteit. Deze drie pijlers zijn dan ook, heel kort door de bocht en simpel gezegd, waar Google naar kijkt.
Google rangschikt de volgorde van de zoekresultaten op basis van verschrikkelijk veel factoren. Dit kunnen er wel tienduizenden zijn.
Binnen Google concurreer je natuurlijk met andere websites, maar je kan ook met jezelf concurrenten als meerdere pagina’s strijden om hetzelfde zoekwoord. Om dit te voorkomen raad ik je aan om mijn eerder geschreven artikel te lezen over hoe je kannibalisatie kan voorkomen.
Als je zoekt naar de werking van de zoekfunctie van WordPress, kom je veel klachten tegen. De zoekresultaten zijn vaak teleurstellend. Maar hoe werkt deze functie dan precies? Ik heb een mooi stukje tekst gevonden die dat uitlegd.
“Wanneer u in uw WordPress-blog zoekt, worden uw zoekresultaten chronologisch weergegeven. Niet door “zeer waarschijnlijk”, “meest populair”, “meest frequent gebruik van de zin”, of zelfs alfabetisch. Alleen op datum. En de chronologische volgorde loopt van meest recent tot oudste.”
Google vindt de factoren “zeer waarschijnlijk”, “meest populair”, “meest frequent gebruik van de zin” wel belangrijk.
Kortom, de zoekfunctie toont resultaten op chronologische volgorde. Google kijkt naar veel meer variabelen om de beste volgorde te bepalen.
Ik hoop stiekem dat het verschil inmiddels duidelijk voor je is. Zo niet, dan geef ik je graag nog vijf redenen waarom de zoekfunctie van je website niet te vergelijken is met Google.
Google gebruikt moeilijke algoritmes die duizenden factoren meewegen om de volgorde van zoekresultaten te bepalen. Denk aan de relevantie van de inhoud, de gebruikservaring en zelfs technische zaken zoals laadsnelheid.
De zoekfunctie binnen je eigen website is daarentegen vaak eenvoudiger en beperkt zich tot het vinden van overeenkomende woorden in je content.
Google vergelijkt jouw website met die van je concurrenten om te bepalen welke site het meest relevant is voor een zoekopdracht. De zoekfunctie van je website kijkt alleen naar de eigen content en heeft geen inzicht in wat er buiten jouw site gebeurt.
Google laat veel zoekresultaten zien, zoals webpagina’s, afbeeldingen, video’s en zelfs actuele nieuwsberichten. De zoekfunctie binnen je website is meestal beperkt tot tekstgebaseerde resultaten, tenzij er specifieke aanpassingen zijn doorgevoerd.
Google is een miljardenbedrijf dat continu investeert in de ontwikkeling van zijn zoektechnologie. De zoekfunctie op je eigen website heeft vaak minder mogelijkheden, simpelweg omdat de beschikbare middelen beperkter zijn.
Google’s missie is om de zoeker altijd de meest relevante resultaten te geven. De zoekfunctie binnen je website is daarentegen vooral een back-up. Gebruikers gebruiken deze vaak alleen als ze niet kunnen vinden wat ze zoeken via de navigatie van de site. Dit is ook waarom een overzichtelijke website-structuur zo belangrijk is.
Hoewel zowel Google als de zoekfunctie op je website zoekresultaten leveren, werken ze dus op compleet verschillende manieren.
Google gebruikt moeilijke algoritmes en duizenden factoren om relevante resultaten te geven. De zoekfunctie van je website is daarentegen veel eenvoudiger en laat alleen resultaten op chronologische volgorde zien.
Verwacht dus niet dat je website even slim zoekt als Google. Wil je toch een betere zoekervaring op je website? Overweeg dan een zoekplugin of optimaliseer je site-structuur, zodat bezoekers sneller vinden wat ze zoeken.
Ik leg je graag uit hoe je dat moet doen in mijn eerder geschreven artikel, genaamd: De allerbeste website structuur opzetten in 1 uur tijd
Geschreven door: Daniël Kuipers
Daniël is oprichter van Online Marketing Agency. Hij speurt het internet continu af naar de nieuwste snufjes en tactieken en blogt erover in begrijpelijke taal. Nou ja, soms dan.