Je hebt net flink wat tijd besteed aan een leuk bericht voor op social media. Je plaatst ‘m en leunt achterover. Zo. Het wachten op de clicks is begonnen.
Maar er gebeurt niets. Hoe kan dat nu? Je hebt toch écht een toffe post gemaakt. Dat weet je zeker.
Het bereik van je social media post is niet alleen afhankelijk van het bericht zelf. Nee, ook wanneer je het plaatst is van belang. Op sommige dagen en sommige tijdstippen is je doelgroep namelijk veel ontvankelijker voor jouw berichten.
Weet jij al wat de beste tijd om op social media te posten is?

Inhoudsopgave
Wat is het beste tijdstip om te posten op social media?
Laten we je meteen maar even uit een droom helpen: er is geen magisch tijdstip waarop social media berichten altijd veel mensen bereiken.
Helaas.
Maar we hebben gelukkig wel een aantal handige tips en inzichten waarmee je het maximale uit je posts kunt halen.
Je wilt dat mensen je post bekijken, liken, delen en noem maar op. Dat ze er in ieder geval iets mee doen. Engagement, om maar eens met een mooie term uit de marketing te spreken. Het plaatsen van berichten op Facebook, Twitter en Instagram is dan ook gewoon een vorm van marketing.
En zoals met elke vorm van marketing bijna altijd de regel is, moet je je doelgroep kennen om het rendement te optimaliseren.
In het geval van social media marketing moet je dus weten welke platformen ze gebruiken. Waarom ze die gebruiken. En natuurlijk ook wanneer ze actief zijn.
En dat is voor ieder bedrijf weer anders.

De beste tijd is branche afhankelijk
Ga maar na. Voor een kroegbaas heeft het waarschijnlijk geen zin om dinsdagochtend aan te kondigen dat zijn shotjes voor de helft goedkoper zijn dit weekend. Klanten zijn daar op dat moment nog niet aan toe (uitzonderingen daargelaten). Vrijdagmiddag en -avond liggen dan eerder voor de hand.
Andersom is het natuurlijk net zo. Voor een winkel of webshop in kantoorartikelen is het weekend weer niet het beste tijdstip.
Niemand zoekt op immers zondag naar een nieuwe labelprinter, maar misschien wel naar een lekker restaurantje om uit eten te gaan. En op maandag dan weer naar een sportschool om die calorieën weer kwijt te raken.
Kortom, met een beetje gezond verstand kom je al een heel eind. Het geeft je een aardig idee over het tijdstip waarop je berichten op social media het best kunnen scoren.
Maar, zoals met elke vorm van marketing bijna altijd weer de regel is, niets is zeker. Daarom altijd even testen of je ideeën wel kloppen.
Data, data … en nog meer data
Gelukkig zijn er al heel veel onderzoeken geweest naar tijdstippen waarop social media posts het meest engagement bereiken. Algemene onderzoeken. Handig als je nieuwe tijden zoekt om te testen of als je gewoon snel een idee wilt hebben over de beste tijd om op social media te posten.

Als je alle onderzoeken leest, valt er meteen één ding op: de engagement voor berichten op Facebook is in het weekend het laagst.
Dat kan komen omdat mensen erop uit gaan op zaterdag of zondag. Naar het café van die kroegbaas of naar dat eerder genoemde restaurantje, bijvoorbeeld.
Maar wanneer zijn mensen dan wel op Facebook te vinden? Gek genoeg is dat tijdens kantoortijden. En dat met name tussen 10 en 11, tussen 12 en 13 en rond 3 uur ‘s middags.
Of het toeval is dat die tijden corresponderen met koffie- en lunchpauzes, laten we maar aan jou over.
Daarbij werken berichten op woensdag en donderdag over het algemeen ook beter dan maandag, dinsdag en vrijdag.
Zeker weten? Facebook heeft een eigen analytics tool waarmee je het gedrag van je fans (en dus je doelgroep waarschijnlijk) makkelijk in kaart kunt brengen. Handig!

Berichten op Instagram volgen een vergelijkbaar patroon met posts op Facebook. Mensen gebruiken Instagram de hele week door, met een kleine dip in het weekend.
Ook hier geldt dat je vaak het best kunt posten tijdens of vlak voor pauzes op het werk.
Enkele andere onderzoeken stellen echter ook dat ‘s ochtends tussen 8 en 9 en ‘s middags tegen een uur of 5 tijden zijn waarop gebruikers op Instagram kijken.
Maandag en donderdag lijken daarbij voor Instagram de dagen te zijn waarop het meest engagement behaald kan worden.

Het sociale netwerk voor professionele doeleinden telt inmiddels bijna een half miljard leden. Dat levert genoeg data op om redelijk accuraat te kunnen voorspellen op welke dagen zij veelal actief zijn.
En je raadt het al: doordeweeks. En dan met name dinsdag, woensdag en donderdag, want op maandag is iedereen druk en vrijdag is … vrijdag. Praktisch weekend.
En de tijdstippen? Ook op LinkedIn zijn de gemiddelde pauzetijden weer een goede keus, maar ook vlak voor openingstijd (8-9 uur) en vlak na sluitingstijd (5-6 uur) lijken er pieken te ontstaan in het LinkedIn gebruik.
Waarschijnlijk omdat mensen niet willen dat de baas ziet dat ze tijdens werktijd hun tijdlijn bekijken of hun profiel updaten…

Twitter wordt vooral gebruikt als informatievoorziening. Mensen kijken dan ook vooral ‘s ochtends vroeg, tijdens de lunch en aan het eind van de middag welk nieuws ze gemist hebben.
Daarbij verschilt het gebruik wel voor het type gebruiker. In een business-to-business (B2B) context zijn werkdagen populair en in een business-to-consumer (B2C) context doen de weekenden het juist goed.

Op Pinterest doen mensen voornamelijk inspiratie op. Voor het inrichten van hun tuin, voor nieuwe outfits, voor lekkere recepten en ga zo maar door. En dat doen ze niet tijdens werktijd.
Nee, het platform wordt doordeweeks vooral ‘s avonds gebruikt en op zaterdag is het zeker Pinterest prime time.

Snapchat
Snapchat wordt vooral gebruikt door jongeren. Die checken natuurlijk de hele dag door hun social media, maar ze zijn vooral ’s avonds actief op Snapchat. ’s Avonds laat zelfs.
Het platform beleeft over het algemeen een piek beleeft tussen 10 uur ‘s avonds en 1 uur ‘s nachts. En omdat de app dagelijks gebruikt wordt, kun je ook gewoon iedere dag wat posten.

TikTok
Net als Snapchat wordt ook TikTok vooral gebruikt door jongeren. Waar eerstgenoemde echter ’s avonds populair is, lijkt het erop dat je TikTok juist het best ’s ochtends kunt gebruiken als je veel engagement wilt op je posts.
Specifiek tussen 6 en 10 uur. Of nóg specifieker: op dinsdag om 9 uur.
Maar ook donderdag om 12 uur ’s middags of vrijdag om 5 uur in de namiddag doen het over het algemeen goed!
Conclusie
Probeer te ontdekken waar en wanneer je doelgroep zich online bevindt. Daarvoor kun je bovenstaande richtlijnen, je gezond verstand en allerlei handige tools gebruiken.
Maar wat je ook doet, test altijd het tijdstip en de lengte van je berichten om te achterhalen wat voor jouw bedrijf het beste werkt. Dat is de enige manier om het zeker te weten wat voor jou de beste tijd om op social media te posten is.
Dit artikel is oorspronkelijk geschreven op 23 mei 2018 en geüpdatet op 7 juli 2020.