Zoeken
Menu

Wat is het beste tijdstip om te posten op social media?

Laten we je meteen maar even uit een droom helpen: er is geen magisch tijdstip waarop social media berichten altijd veel mensen bereiken.

Helaas.

De beste tijd om te posten is namelijk afhankelijk van je bedrijf. Van je branche. Van je doelgroep. Ga maar na.

Voor een kroegbaas heeft het waarschijnlijk geen zin om dinsdagochtend aan te kondigen dat zijn shotjes voor de helft goedkoper zijn dit weekend. Klanten zijn daar op dat moment nog niet aan toe (uitzonderingen daargelaten). Vrijdagmiddag en -avond liggen dan eerder voor de hand.

Andersom is het natuurlijk net zo.

Voor een winkel of webshop in kantoorartikelen is het weekend weer niet het beste tijdstip. Niemand zoekt op zondag naar een nieuwe labelprinter, maar misschien wel naar een lekker restaurantje om uit eten te gaan.

En op maandag dan weer naar een sportschool om die calorieën weer kwijt te raken.

Kortom, met een beetje gezond verstand kom je al een heel eind. Het geeft je een aardig beeld van jouw beste tijd om te posten op Instagram, TikTok of LinkedIn.

Maar niets is zeker natuurlijk. Houd daarom regelmatig bij hoe je posts presteren en test of je ideeën wel kloppen.

Data, data … en nog meer data

Heb je geen idee wat voor jou de beste tijd is? Of weet je niet waar je moet beginnen? No worries.

Er is gelukkig heel veel onderzoek gedaan naar de beste tijd om te posten op social media. We weten precies op welke dagen en tijdstippen de meeste mensen actief zijn op Instagram, TikTok, LinkedIn, Facebook en ga zo maar door.

Daarom zetten we hieronder voor ieder platform het ideale tijdstip op een rijtje.

Beste tijd om te posten op Instagram

De beste tijd om te posten op Instagram is ‘s ochtends op doordeweekse dagen. Zeg maar tussen 09:00 en 13:00 uur. Het blijkt namelijk dat mensen vooral even tijdens hun koffie- en lunchpauze hun app openen om te zien of ze nog iets gemist hebben. ‘s Middags en in het weekend is de engagement doorgaans wat lager.

Beste dagen: dinsdag en woensdag

Beste tijdstip: 10 uur

Facebook

De beste tijd voor een Facebook post is ‘s ochtends vroeg. De meeste gebruikers scrollen op maandag, dinsdag, woensdag en donderdag tussen 8 en 12 wel een keer door hun tijdlijn heen. Vanaf vrijdag zien we dat mensen beduidend minder actief worden. Op zondag lijkt Facebook zelfs vaak uitgestorven.

Beste dagen: maandag, dinsdag, woensdag en donderdag

Beste tijdstip: 8 uur

Tip: Facebook heeft een eigen analytics tool waarmee je het gedrag van je fans (en dus je doelgroep waarschijnlijk) makkelijk in kaart kunt brengen. Handig als je zeker wilt weten dat je berichten het goed doen!

Beste tijden om te posten op TikTok

De beste tijden om te posten op TikTok: aan het eind van de middag. Best logisch, want het kanaal wordt vooral gebruikt door jongeren en die moeten natuurlijk even bijkomen van een dagje school voor ze ‘s avonds naar hun bijbaantje of voetbaltraining moeten. TikTok video’s scoren daarom ook doordeweeks het best.

Beste dagen: dinsdag, woensdag en donderdag

Beste tijdstip: 15 uur

Beste tijd voor LinkedIn posts

LinkedIn is het netwerk voor de zakelijke professional. De beste tijd voor een LinkedIn post is dan ook doordeweeks. En dan met name op dinsdag, woensdag en donderdag, want op maandag is iedereen druk en vrijdag is … vrijdag. Praktisch weekend. Daarbij is de engagement het hoogst tussen 10 en 12.

Beste dagen: dinsdag en woensdag

Beste tijdstip: 10 uur

Twitter / X

Twitter – tegenwoordig X – wordt vooral gebruikt als informatievoorziening. Mensen kijken dan ook vooral ‘s ochtends of tijdens de lunch wat ze gemist hebben. Je kunt dus het beste tussen 9:00 en 13:00 uur een Twitterbericht plaatsen als je de kans wilt vergroten dat je je doelgroep bereikt. Met name doordeweeks!

Beste dagen: dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag

Beste tijdstip: 9 uur

Pinterest

Op Pinterest doen mensen voornamelijk inspiratie op. Voor het inrichten van hun tuin, voor nieuwe outfits, voor lekkere recepten en ga zo maar door. Dat doen ze niet tijdens werktijd, dus je zit vooral goed met een post aan het eind van de middag of begin van de avond. Daarbij is het platform vooral populair op vrijdag.

Beste dag: vrijdag

Beste tijdstip: 17:00 uur

Snapchat

Snapchat draait vooral om snel en veel content. Je kunt dus het best iedere dag één of meerdere Snaps versturen om je bereik zo groot mogelijk te houden. Daarbij openen gebruikers de app vooral wat later op de avond. Met posts tussen 9 uur ‘s avonds en 1 uur ‘s nachts (in het weekend) zit je vaak wel goed.

Beste dag: dagelijks

Beste tijdstip: 21:00 uur

Conclusie: wat is de beste tijd om te posten op social media?

Als we alle onderzoeken op één hoop gooien, dan kunnen we concluderen dat de dinsdag- en woensdagochtend vaak de beste tijden zijn om iets op social media te posten.

Maar probeer vooral te ontdekken waar en wanneer jouw doelgroep online is. Gebruik je gezond verstand of allerlei handige tools en test hoe je berichten presteert.

Want dat is de enige manier om te achterhalen wat voor jouw bedrijf de beste tijd om te posten is.

Dit artikel is oorspronkelijk geschreven op 23 mei 2018 en geüpdatet op 4 augustus 2023.

Welke dag is het best om te posten?

De beste dagen om te posten zijn dinsdag en woensdag. Op maandag, donderdag en vrijdag wordt social media over het algemeen wat minder gebruikt. In het weekend is de engagement op veel kanalen het laagst. Vooral op zondag lijken mensen niet door hun tijdlijn te scrollen!

Wat is de beste tijd voor een Instagram post?

De beste tijd voor een Instagram post is 10:00 uur ‘s ochtends. Veel gebruikers checken hun Insta namelijk tijdens de koffie- en lunchpauze. Door rond 10 uur iets te plaatsen weet je zeker dat je post gezien wordt. Bovendien staat een verhaal dan vaak ook bijna helemaal vooraan. Precies wat je wil!

Wat is de beste tijd om een TikTok te plaatsen?

De beste tijd om een TikTok te plaatsen is ‘s middags tussen 14:00 en 17:00 uur. Dan zijn het bereik en de betrokkenheid het hoogst. Zeker als je je video plaatst op een dinsdag, woensdag of donderdag scoor je vaak punten. ‘s Avonds en in het weekend wordt er over het algemeen veel minder op TikTok gekeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gestelde vragen over deze blog