Zoeken
Menu

Vroeger, met de oude Google Search Console, kon je handmatig een zoekresultaat in Google verwijderen. Tot voor kort had je die macht met de nieuwe Search Console over je eigen pagina’s of URL’s niet meer.

Maar inmiddels kan het dus wel weer. Dus vind ik het tijd voor een blog.

Disclaimer: als je iets uit Google wilt verwijderen wat niet op jouw website staat, dan kan dat helaas niet met deze methode. Met deze methode kan je alleen iets verwijderen wat op je eigen website staat.

Waarom zou je zoekresultaten van je website uit Google willen verwijderen?

Het overkomt iedereen wel eens, je hebt per ongeluk een pagina gepubliceerd en twee weken later is de pagina in Google te vinden.

En dat terwijl dit een nieuw product is, wat je pas over een paar maanden wilt lanceren. Of misschien wil je wel een artikel, dat je inmiddels ook al geredirect hebt naar een andere pagina, verwijderen uit Google omdat die informatie niet meer klopt of achterhaald is.

Kortom, er zijn genoeg redenen te vinden waarom je een zoekresultaat van je website uit Google wilt verwijderen.

Let wel op: met de methode die ik nu ga uitleggen heb je alleen macht over je eigen pagina’s en URL’s. Je kan hiermee dus niet pagina’s van andere websites uit Google halen.

Zo verwijder je handmatig een zoekresultaat uit Google met Search Console

Voordat je met deze methode kan starten, heb je Google Search Console nodig. Dat is namelijk een Google tool die je meer controle geeft over de aanwezigheid van jouw website binnen Google.

En laat dat nou net de tool zijn waar je jouw pagina uit Google kan laten verdwijnen. Over het aanmaken en juist instellen van Search Console heb ik al een blog geschreven. Die vind je hier:

Handleiding: Google Search Console aanmaken en je website juist toevoegen

Ook dit is belangrijk om te weten voordat je handmatig een URL uit Google wilt verwijderen

Voordat je een URL handmatig verwijderd, wil Google wel graag dat je er alles aan hebt gedaan om het goed te laten verlopen.

Mocht je de pagina wel willen laten bestaan, maar niet meer willen tonen in Google? Zet de pagina op noindex, voeg de juiste disallow toe aan je robots.txt en ga dan pas verder met onderstaande methode.

Wil je het zoekresultaat helemaal verwijderen en hoeft de URL niet meer te blijven bestaan? Verwijder de pagina dan, redirect de URL en ga dan pas verder met onderstaande methode.

Ik ga je nu door het verwijderen van een URL heen loodsen:

Stap 1: Ga naar de website van Google Search Console en log in op het juiste Google account.

Stap 2: Selecteer links boven de juiste property (dit is de website waar je het zoekresultaat van wilt verwijderen).

property selecteren

Stap 3: Klik links in het rijtje op ‘Verwijderingen’.

Stap 4: Klik op ‘Nieuw verzoek’.

Nieuw verzoek zoekresultaat verwijderen Google

Stap 5: Maak de keuze of je de URL tijdelijk wil verwijderen of dat je de URL in het cachegeheugen wilt verwijderen.

Om die keuze te maken, heb ik tip voor je: wil je dat de URL uit Google wordt gehaald? Ga dan voor URL tijdelijk verwijderen.

Wil je Google de cache van je pagina verwijderd en dus de pagina met een soort van schone lei begint? Ga dan voor URL in cachegeheugen wissen.

Nu hoor ik je misschien denken: ik wil helemaal niet mijn URL tijdelijk verwijderen, maar voor altijd. Dat kan Google helaas niet voor je doen, maar dat doe je dan weer zelf met de noindex en de disallow die ik eerder noemde.

Stap 6: Vul de URL in van de pagina die je wilt verwijderen uit Google.

Stap 7: Bepaal of je alleen deze URL wilt verwijderen of alle URL’s wilt verwijderen die beginnen met de door jou ingevulde URL en klik op ‘Volgende’.

Zoekresultaat uit Google verwijderen verzoek

Stap 8: Klik op ‘Verzoek indienen’.

Verzoek indienen pagina verwijderen

Stap 9: Check vandaag en morgen of Google je pagina uit de indexatie heeft verwijderd!

Het verwijderen van een URL uit Google is ontzettend makkelijk. Pas hier wel goed mee op, want je kan er ook per ongeluk URL’s mee verwijderen die niet verwijderd mogen worden.

Mijn advies? Als je twijfelt of als je wilt dat het goed gebeurd, neem dan altijd een SEO-specialist in de arm.

Dit artikel is geschreven op 15 februari 2020 en geüpdatet op 23 april 2023.

Hoe kan ik een zoekopdracht verwijderen?

Een zoekopdracht verwijderen in Google is heel makkelijk. Log in bij je Google account en ga naar https://myactivity.google.com/. Bij ‘Filteren op datum en product’ kies je Google Zoeken. Druk vervolgens op Verwijderen en geef aan of je je zoekopdrachten van het afgelopen uur, de afgelopen dag of vanaf een bepaald tijdstip wil verwijderen.

Hoe verwijder ik zoekresultaten in Google?

Heb je een eigen URL die je in Google wilt verwijderen? Dan heb je Search Console nodig. Log in op het juiste account, selecteer de juiste property en klik vervolgens links in het menu op ‘Verwijderingen’ onder het kopje Index. Je kunt nu een nieuw verzoek tot verwijdering van een bepaalde URL indienen. Voor resultaten op andere websites start je een apart verwijderingsverzoek.

Hoe verwijder ik mijn website van Google?

Je kunt je eigen website het best uit Google halen door een robots.txt op te nemen in de root van je server. Daarin zet je User-agent: * op de eerste regel en Disallow: / op de tweede regel. Op die manier zorg je ervoor dat je de crawlers van Google je website niet kunnen bezoeken en dus ook niet op kunnen nemen in de zoekresultaten.

Hoe kan ik mijn naam uit Google verwijderen?

Als er persoonlijke informatie van jou online te vinden is, dan kun je die laten verwijderen op basis van het zogeheten ‘vergeetrecht’. Je kunt hier een verzoek doen tot verwijdering van informatie. Kies op welk Google product je verzoek van toepassing is, wat de reden is voor verwijdering en vink als laatste ‘Recht op vergetelheid’ aan. Vul vervolgens het formulier in.

8 reacties op “Handmatig Google zoekresultaten verwijderen: zo doe je dat!

 1. er wordt in mijn geval geen url vermeld.
  en toch wil ik graag dat mijn naam en de foto’s verwijderd worden
  WAT MOET IK DAARVOOR DOEN????

   1. daniël,

    om te beginnen begrijp ik al helemaal niet hoe ik in google search terecht gekomen ben.
    ben ik hele tijd druk geweest met zoeken naar webmasters en url. het blijkt beide niet te bestaan.
    ik ga me dom voelen terwijl ik dat niet ben. het heeft echter mijn interesse gewoon niet.
    maar als ik mijn naam zie staan met foto’s en info waarmee ik me niet prettig voel of kan verenigen wil ik dat kunnen verwijderen zonder dat ik daarover ook nog eens oeverloos moet
    nakaarten met mensen die het ook niet weten. kortom de instructies lijken in orde maar ze deugen niet.

   2. Hi Pia,

    Bedankt voor je reactie. Aan je verhaal kan ik terugzien dat je geen website hebt en dat de content niet op je website staat, maar op een andere website die niet van jou is. Met de methode die ik in het artikel noem, kan je alleen iets verwijderen als het op je eigen website staat. Niet als iets op een andere website staat. De instructies kloppen dus wel :-).

   3. het gaat niet om een webite. het gaat om vermelding in google search. er staan foto’s onder mijn naam vermeld van mensen aan wie ik geen kennis heb en daar ook niet de behoefte toe voel. dat gezanink met url verwijderen ….ben ik uren druk mee geweest. en heeft het geholpen?
    schijnbaar niet he anders zou ik deze noodkreet niet opnieuw poneren. en webmasters benaderen…ha ha ha … ik heb een huisspin in mijn badkamer. ik heb er een onderhoud mee gehad….en heeft dat geholpen?
    wie kan ik om hulp vragen dit voor me op te lossen?
    en graag een serieuze reactie, niet een als afgietsel van een modelbom.

 2. ik heb slechts naamvermelding. met een klont foto’s daaraan vast.
  het wekt de indruk dus dat ik dat ben terwijl dat niet het geval is.
  hoe is dat te korrigeren?

 3. Als er persoonlijke informatie van jou online te vinden is, dan kun je die laten verwijderen op basis van het zogeheten ‘vergeetrecht’. Je kunt hier een verzoek doen tot verwijdering van informatie. Kies op welk Google product je verzoek van toepassing is, wat de reden is voor verwijdering en vink als laatste ‘Recht op vergetelheid’ aan. Vul vervolgens het formulier in.

  het product? dat ben ik zelf. ik wordt geconsumeerd door mensen die in de collage onder mijn naam geplaatst zijn. nog sterker… de veroorzaker van het leed dat mijn naamgenoot ervaart (zie eerste foto) is “per ongeluk” bij mij binnen gelopen, ging over tot verkrachting. en nu kan ik dus e rest van mijn leven over mijn schouder blijven kijken omdat ik daarvan aangifte doe. kutzooi met dat gezanik en informatie waar je dus echt geen ene kloot aan hebt!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gestelde vragen over deze blog

Download onze e-books
Download onze E-books