Ondertussen zijn er gelukkig genoeg alternatieven die wel verschrikkelijk goed en handig zijn in het tonen van zoekwoorden, content ideeën en volumes.
Omdat ik zeker weet dat jij ook klaar bent met de Keyword Planner, en omdat je vast en zeker wilt weten welke tools er allemaal te vinden zijn, heb ik hier 10 gratis en betaalde tools voor je die beter zijn dan Google Keyword Planner (in willekeurige volgorde).
Ik wil dit blog starten met een knaller! Mijn favoriete zoekwoordenanalyse tool, en dus eigenlijk het beste alternatief voor de Google Keyword Planner, is KWFinder. Ik ben zo te spreken over deze tool dat ik er zelfs een volledige KWfinder review over heb geschreven.
KWFinder is volledig gratis te gebruiken, maar voor een magere €29 per maand kan je alle mogelijkheden van de tool benutten en krijg je ook nog eens toegang tot vier andere handige SEO-programma’s.
Een echte aanrader.
Het voordeel van KWFinder is dat je echt alle informatie krijgt die je nodig hebt. Denk aan zoekwoorden, de trend, verwachte CPC, het volume, keyword difficulty, SERP’s, gerelateerde zoekwoorden, vragen met het zoekwoord er in verwerkt en een ‘autocomplete’ functie.
Daarnaast is KWFinder veruit het meest gebruiksvriendelijk, snel en heeft het nooit problemen. Oftewel KWFinder is een erg goed alternatief voor de Keyword Planner van Google!
» Klik hier om KWFinder 10 dagen gratis te proberen (Zonder creditcard gegevens hoeven in te vullen)
SEMrush is net zoals MOZ en Ahrefs veel meer dan alleen een zoekwoordanalyse tool. Je kan er eigenlijk alle SEO-informatie uithalen die je nodig hebt om beter te scoren en je concurrenten te verslaan.
En om heel eerlijk te zijn, Semrush is wel mijn meeste favoriete alles in één SEO-tool.
SEMrush kan je al aanschaffen vanaf $99,95 per maand (als je jaarlijks betaald) en kan je zien als een echte alles–in-één SEO tool. SEMrush heeft voor haar zoekwoordentool de naam ‘Keyword Research’ gekozen en geeft informatie over organisch verkeer, betaald verkeer, CPC-verdeling, trend, long tail keywords, gerelateerde zoekwoorden en de SERPS.
Zowel MOZ als SEMrush zijn perfect te gebruiken als vervanger voor de Google Keyword Tool, al is SEMrush mijn absolute favoriete.
» Probeer SEMrush nu 14 dagen gratis
Keywordtool.io claimt op haar website dat ze het beste alternatief is voor de Google Keyword planner en alle andere zoekwoordanalyse tools.
Daar ben ik het niet helemaal mee eens.
Het is een ontzettend handige tool die je ook volumes kan vertellen binnen YouTube, Bing, Amazon, Ebay, Play Store, Instagram en Twitter. Helaas is de gratis variant niet voldoende en zul je dus minstens $69 dollar per maand moeten betalen om het volledige potentieel te benutten.
Dat is trouwens erg veel geld voor alleen een zoekwoordanalyse tool.
Het grote voordeel van Keywordtool.io is wel dat je negatieve zoekwoorden in kan vullen en handig kan filteren.
Ahrefs is op het gebied van linkbuilding veruit de beste tool op aarde, maar onderschat de Keyword Explorer niet! Ahrefs geeft alle informatie die je nodig hebt. Denk aan de moeilijkheidsgraad, het volume, suggesties, SERP’s, vragen, zoekwoorden waar je op ook rankt en gerelateerde zoektermen. Daarnaast kan je niet alleen de volumes achterhalen binnen Google, maar ook binnen YouTube, Amazon, Bing, Yahoo, Yandex, Baidu, Daum, Naver en Seznam.
Als je vooral de focus legt op linkbuilding, dan zou ik zeker voor Ahrefs gaan! Want de combinatie van linkbuilding + de Keyword Explorer maakt het een ideale vervanger voor de Google Keyword Planner.
De prijzen voor Ahrefs beginnen bij €89 per maand als je per jaar betaalt.
Answer The Public was de content tool die in 2018 viraal ging. Logisch ook, als je ziet wat de tool kan en hoeveel content ideeën je krijgt. Answer The Public is helemaal gratis te gebruiken, maar wil je er meer uit halen en bijvoorbeeld selecteren op regio? Dan heb je een betaald account nodig
Anwers The Public is een niet al te lange tijd overgekocht door Neil Patel en daardoor is de tool en de prijsstructuur veranderd en dus al vanaf $9 per maand te gebruiken.
MOZ is al eerder voorbijgekomen in dit artikel en is vergelijkbaar aan SEMrush. Niet alleen is de zoekwoordanalyse tool van MOZ gelijk aan SEMrush, maar eigenlijk het hele programma an sich.
Het voordeel van MOZ is dat het softwareprogramma echt ontzettend duidelijk en heel gebruikersvriendelijk is. Daarbij krijg je alle informatie die je nodig hebt: Keyword Difficulty, organic CTR, zoekwoordsuggesties en een SERP analyse.
De zoekwoordanalyse tool van MOZ heeft dezelfde naam als die van Ahrefs: Keyword Explorer en kan je al gebruiken vanaf $79 per maand als je per jaar betaald.
Om maar meteen met de deur in huis te vallen: Google Trends is geen alternatief voor de zoekwoordplanner van Google, maar is meer een aanvulling voor je zoekwoordanalyse.
Met Google Trends kan je gratis bekijken welke woorden in welke landen hot zijn. Zo kan je precies zien hoe vaak er op een woord gezocht wordt, in welk land en in welke regio en achterhaal je gemakkelijk gerelateerde zoekopdrachten.
Zo verschrikkelijk als de naam is, zo handig is de tool! Keyword Sheeter is net zoals Google Trends een goede aanvulling en geen complete vervanger. Keyword Shitter is volledig gratis te gebruiken en voorziet jou van zoveel mogelijk gerelateerde zoekwoorden.
Het enige wat jij dan hoeft te doen is die gerelateerde zoekwoorden in een door jou gekozen alternatief voor de Google Keyword Planner gooien en bepalen welke zoekwoorden interessant zijn..
Een kind kan de was doen!
Mergewords is ideaal voor het achterhalen van lokale SEO kansen. Helaas krijg je geen volumes te zien en moet je deze tool dus combineren met bijvoorbeeld KWFinder of Ubersuggest.
De naam verklapt het eigenlijk al, maar met Mergewords kan je gratis al je woorden samenvoegen. Erg handig als je bijvoorbeeld het volume van “Loodgieter + alle Gelderse steden” wilt weten. Je hoeft dan niet handmatig een lijst te typen, want Mergewords maakt die automatisch voor je.
Hoef je alleen nog maar die gecombineerde termen te controleren op volume en concurrentie.
Ps. Wist je dat we met OMA ook een soortgelijke tool hebben gemaakt? Die heet de OMA Wordmerger
Ubersuggest is een volledig gratis zoekwoordenanalyse tool die als één van de weinige ook beschikbaar is in het Nederlands. Het is een ontzettend fijn programma met een duidelijke indeling.
Per zoekopdrachten krijg je honderden suggesties en gerelateerde zoektermen. Inclusief de concurrenten, de kans dat je in de top 20 terecht komt en nog veel meer. Als je start met het SEO of het achterhalen van zoekwoorden dan is Ubersuggest een van de beste tools die waarmee je kan beginnen.
Aangezien Ubersuggest voor wat je betaald (Niks dus) ontzettend uitgebreid is, is het in mijn ogen het beste gratis alternatief voor de Google Keyword Planner.
Dit artikel is geschreven op 2 juli 2019 en geüpdatet op 23 maart 2023.
De Google Keyword Planner is een tool die je inzicht geeft in data van bepaalde zoekwoorden. Je kunt er zien hoe vaak er maandelijks op een bepaalde zoekterm wordt gezocht, wat de concurrentie is en wat je ongeveer moet bieden als je wilt adverteren bij die zoekterm. Handig voor je content marketing, SEO en SEA!
Om de Google Keyword Planner te gebruiken heb je een Google Ads account nodig. Als je ingelogd bent bij Google Ads vind je de Keyword Planner onder Tools en Instellingen > Planning > Zoekwoordplanner. Let op! Je moet ook een campagne met (laag) budget hebben lopen om precieze data te kunnen zien.
Google Keyword Planner gebruik je voornamelijk om zoekwoordenonderzoek te doen. Met de tool ontdek je onder andere nieuwe zoekwoorden, check je het maandelijkse zoekvolume van allerlei zoektermen en kun je bepalen hoeveel budget je vrij zou moeten maken voor vruchtbare campagne gericht op die keywords.
Google’s eigen Keyword Planner is helaas niet erg accuraat. Zoekvolumes worden namelijk afgerond naar vooraf bepaalde tientallen, honderdtallen en duizendtallen. En als je geen actieve campagne hebt, zie je alleen een geschat bereik (bijvoorbeeld 10k-100k zoekopdrachten per maand). Dat maakt nogal een verschil!
2 reacties op “10 tools die beter zijn dan Google Keyword Planner [Gratis & betaald]”
Hallo,
Waarom kan ik Keyword Shitter niet gebruiken?
Dan werkte het programma wellicht tijdelijk niet! Hij werkt bij mij wel.