Handleiding: Google Ads periode uitsluiten via Data Exclusion

Geplaatst op 24 december 2021 door Lucien de Sévaux

Ergens eerder dit jaar heeft Google Data Exclusion gelanceerd voor Smart Bidding. Klinkt cool, maar wat is het? Waarom moet je het gebruiken? En misschien nog wel belangrijker: hoe gebruik je het? Dat leggen we je uit in dit blogje.

Wat is data exclusion?

Data Exclusion betekent letterlijk vertaald “data uitsluiting”. In Google Ads is de data die wordt verzameld belangrijk voor hoe Smart Bidding werkt. Daarom kunnen fouten in die data het resultaat van je Smart Bidding campagnes beïnvloeden.  En dat wil je natuurlijk voorkomen.

Let op: Data Exclusion te vaak gebruiken is óók slecht voor de dataverzameling van Smart Bidding. Gebruik het dus met mate.

Waarom zou je een periode willen uitsluiten in Google Ads? (3 voorbeelden)

Er zijn honderden redenen waarom je een bepaalde periode zou willen uitsluiten in Google Ads. Wij hebben voor de vorm een paar voorbeelden op een rijtje gezet:

Conversie tag werkt niet

De data van je conversies kan zomaar niet accuraat zijn als je conversie tags niet goed werken. Het kan ook zijn dat je per ongeluk een conversie tag hebt uitgezet en daar veel later pas achter komt. In beide van de voorbeelden kan je dan kiezen om de data uit te sluiten.

Lopende acties

Een lopende actie kan veel invloed hebben op je resultaten. Vooral op de korte termijn. Een tijdelijke actie leidt bijvoorbeeld tot een piek in conversies. Maar dat is natuurlijk niet representatief voor de rest van de tijd. Kortom, je wil de data van die actie uitsluiten.

Seizoensgebonden veranderingen

Verschillende seizoenen en periodes in het jaar beïnvloeden mogelijk je conversies. Denk hier bijvoorbeeld aan het kerstseizoen, Black Friday, en nog meer feest- en salesdagen. Ook deze data kan worden uitgesloten.

In 9 stappen een periode uitsluiten met Google Ads via Data Exclusion

Hoe je een periode kunt uitsluiten in Google Ads is misschien lastig als je het nog nooit gedaan hebt. Daarom hebben we hier de stappen compleet uitgeschreven.

Stap 1: Log in bij je Google Ads account.

Stap 2: Klik op het Tools icoon.

Google ads tools icoon
Het icoon staat standaard bovenaan je pagina.

Stap 3: Klik op Biedstrategieën (onder Gedeelde Bibliotheek)

Gedeelde bibliotheek
Het is één van de menu’s die tevoorschijn komt.

Stap 4: Klik links op “Geavanceerde besturingselementen” en bovenaan op “Gegevensuitsluitingen”.

Gegevensuitsluitingen
Nog eventjes doorklikken, je bent er bijna. Echt.

Stap 5: Druk op de blauwe grote plus om een nieuwe gegevensuitsluiting te maken.

Stap 6: Vul de gegevens in. De naam en beschrijving zijn geheel aan jou (maar het is wel handig om een relevante naam in te vullen, bijvoorbeeld de starttijd en eindtijd).

Data invullen Exclusion
Fun Fact: 2048 karakters is de maximale lengte van een URL.

Stap 7: Vul het Bereik in. Hiermee bedoelen ze accounts en apparaten. Hiermee kan je de data van specifieke campagnes of zelfs van het hele account voor de ingevulde periode uitsluiten.

Bereik data exclusion
Check, Check, Double Check.

Stap 8: Bekijk nog een keer alles wat je hebt ingevuld.

Stap 9: Alles correct ingevuld? Klik dan op Opslaan.

Als dit is gelukt, en de uitsluiting live is gegaan, is de status gemarkeerd als “Actief”. Je kan deze altijd weer verwijderen. De data die je hebt uitgesloten zal dan weer worden gebruikt in je Smart Bidding campagne.


Geschreven door: Lucien de Sévaux Basketbalfanaat en wijnliefhebber die precies weet wat elk getalletje voor jou betekent en daardoor zien ook zijn resultaten er doorgaans uit om door een ringetje te halen. Yes, pun intended.
ebook

Download gratis E-books!

Ga naar de E-books

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Gerelateerde blogs

Haal jij het maximale uit online?

Meer dan 100 ondernemers gingen je voor. Van ZZP tot multinationals.

Doe de SEO-scan

Marketing kennisbank

Ben je op zoek naar de uitleg over een marketinggerelateerde term? Maak hieronder een keuze.

Alle rechten voorbehouden © 2023 - Online Marketing Agency