Zoeken
Menu

Wat is data-uitsluiting?

Data-uitsluiting verwijst naar het uitsluiten van bepaalde gegevens. In Google Ads is de verzamelde data van essentieel belang voor het functioneren van Smart Bidding. Fouten in deze data kunnen de resultaten van je Smart Bidding-campagnes negatief beïnvloeden. Om dit te voorkomen, kun je gebruikmaken van data-uitsluiting.

Let op: Het overmatig gebruik van data-uitsluiting kan ook nadelig zijn voor het verzamelen van data door Smart Bidding. Gebruik het dus met mate.

Waarom zou je een periode willen uitsluiten in Google Ads? (3 voorbeelden)

Er zijn talloze redenen waarom je bepaalde perioden zou willen uitsluiten in Google Ads. Hier zijn enkele voorbeelden:

Conversietag werkt niet

Als je conversietags niet correct werken, kan dit invloed hebben op de nauwkeurigheid van je conversiedata. Het kan ook voorkomen dat je per ongeluk een conversietag hebt uitgeschakeld en hier pas later achter komt. In beide gevallen kun je ervoor kiezen om de desbetreffende data uit te sluiten.

Lopende acties

Een lopende actie kan aanzienlijke invloed hebben op je resultaten, vooral op korte termijn. Bijvoorbeeld: een tijdelijke actie kan leiden tot een piek in conversies. Dit is echter mogelijk niet representatief voor de rest van de tijd. Daarom wil je de data van die actie uitsluiten om een eerlijker beeld te hebben van de resultaten gedurende een langere periode.

Seizoensgebonden veranderingen

Verschillende seizoenen en periodes gedurende het kalenderjaar kunnen invloed hebben op je conversies. Denk aan het kerstseizoen, Black Friday en andere feest- en verkoopdagen. Ook deze data kan worden uitgesloten.

In 9 stappen een periode uitsluiten met Google Ads via Data Exclusion

Het uitsluiten van een periode in Google Ads kan lastig zijn als je hier nog niet eerder mee hebt gewerkt. Daarom hebben we hier een stapsgewijze handleiding voor je:

Stap 1: Log in bij je Google Ads-account.

Stap 2: Klik op het Tools en instellingen icoon.

google-ads-tools-en-instellingen-data-exclusion
Het icoon “Tools en instellingen” staat standaard rechtsbovenaan je pagina.

Stap 3: Klik op Biedstrategieën (onder Gedeelde Bibliotheek)

biedstrategieen-google-ads-data-exclusion
Het is één van de menu’s die tevoorschijn komt.

Stap 4: Klik op “Geavanceerde besturingselementen” en vervolgens op “Gegevensuitsluitingen”.

gegevensuitsluitingen-google-ads
Nog eventjes doorklikken, je bent er bijna. Echt.

Stap 5: Klik op het blauwe plusteken om een nieuwe gegevensuitsluiting te maken.

Stap 6: Vul de vereiste gegevens in, zoals de naam en beschrijving van de uitsluiting. Het is handig om een relevante naam te gebruiken, bijvoorbeeld de start- en eindtijd van de periode.

Data invullen Exclusion
Fun Fact: 2048 karakters is de maximale lengte van een URL.

Stap 7: Vul het Bereik in. Hiermee bedoelen ze accounts en apparaten. Hiermee kan je de data van specifieke campagnes of zelfs van het hele account voor de ingevulde periode uitsluiten.

Bereik data exclusion
Check, check, dubbelcheck.

Stap 8: Controleer alle ingevulde gegevens nogmaals extra grondig.

Stap 9: Als je er zeker van bent dat alles correct is ingevuld, klik je op “Opslaan”.

Zodra de uitsluiting actief is, wordt dit weergegeven als “Actief”. Je kunt de uitsluiting altijd weer verwijderen. De uitgesloten data zal dan weer worden gebruikt in je Smart Bidding-campagne.

Wat houdt het uitsluiten van periodes in Google Ads in?

Het uitsluiten van periodes in Google Ads betekent dat je specifieke dagen of tijdstippen kunt selecteren waarop je advertenties niet worden getoond. Hierdoor hebben adverteerders meer controle over wanneer hun advertenties wel of niet worden weergegeven, zodat ze zich kunnen richten op de tijdsperioden waarin ze het meest effectief willen adverteren.

Waarom zou ik periodes willen uitsluiten in Google Ads?

Er zijn verschillende redenen waarom adverteerders periodes willen uitsluiten in Google Ads. Bijvoorbeeld, sommige bedrijven zijn gesloten op bepaalde feestdagen of buiten de normale openingstijden. Door deze periodes uit te sluiten, zorgen ze ervoor dat er geen advertenties worden getoond wanneer ze geen diensten kunnen aanbieden of klanten kunnen helpen. Bovendien kan het uitsluiten van bepaalde tijdsperiodes helpen om het advertentiebudget efficiënter te gebruiken door te focussen op momenten waarop de doelgroep actiever is.

Worden mijn advertenties helemaal niet weergegeven tijdens de uitgesloten periodes?

Tijdens de uitgesloten periodes worden je advertenties niet weergegeven. Dit betekent dat je advertenties geen vertoningen ontvangen en potentiële klikken of conversies mislopen. Het is belangrijk om de uitgesloten periodes zorgvuldig te plannen, zodat je nog steeds voldoende kansen hebt om je doelgroep te bereiken en je advertenties effectief te laten zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gestelde vragen over deze blog