Handleiding: Van een persoonlijk profiel naar een zakelijk Instagram account

Geplaatst op 13 juli 2020 door Daniël Kuipers

Een zakelijk Instagram account zorgt ervoor dat je meer inzichten, meer functionaliteiten en meer advertentiemogelijkheden krijgt.

Wil je zien hoe vaak je profiel is bekeken? Wil je advertenties in de Stories kunnen plaatsen? En wil je ook een contactknop in je Instagramprofiel?

Ik laat je zien hoe je dat voor elkaar krijgt door van je persoonlijke profiel een zakelijk Instagram account te maken!

Instagram zakelijk account

Wat is een zakelijke Instagram account (ook wel Instagram Business genoemd)?

Eerst even een stapje terug: wat is precies een zakelijk Instagram account?

Instagram is al jaren ontzettend populair. En juist doordat de populariteit van Instagram zo gestegen is, werd het social media platform ook voor bedrijven steeds interessanter.

Helaas was er tot oktober 2016 geen mogelijkheid voor bedrijven om een zakelijk account aan te maken. Als organisatie moest je simpelweg een regulier Instagram account aanmaken en je vervolgens profileren als bedrijf.

Maar toen werd Instagram Business in het leven geroepen.

Dat maakte het voor bedrijven mogelijk om een speciaal Instagram account aan te maken met een aantal handige functionaliteiten, waaronder statistieken.

Eigenlijk is Instagram Business niets anders dan een zakelijk Instagram account voor je organisatie. Je kan het vergelijken met een zakelijke Facebookpagina voor je bedrijf.

Facebook en Instagram zakelijk

Nu ben je natuurlijk benieuwd hoe je een Instagram account voor je bedrijf kan opzetten, dus dat laat ik je nu in een paar makkelijke stappen zien.

Stap 1: Maak een Instagram account aan (als je die nog niet hebt)

Een zakelijk Instagram account kan je eigenlijk niet aanmaken. Althans, niet direct. Een zakelijk Instagram is namelijk een persoonlijk account gekoppeld aan een zakelijke Facebookpagina.

Stap 1 is dus: Maak een Instagram account als je die nog niet hebt. Je kan je registreren door hier te klikken.

Heb je al een Instagram account? Ga dan door naar stap 2.

Stap 2: Maak een zakelijke Facebookpagina aan

Voordat je een zakelijke Facebookpagina aan kan maken, heb je natuurlijke een persoonlijke Facebookpagina nodig.

Ik ga er even vanuit dat je al een persoonlijke Facebookpagina hebt, maar als je die niet hebt kan je die aanmaken door hier te klikken.

Nu kan ik natuurlijk helemaal uit gaan leggen hoe je een zakelijke Facebookpagina aan moet maken … maar daar heb ik al een blog over geschreven: In 5 minuten naar een eigen zakelijke Facebookpagina.

Stap 2 is dus eigenlijk het doorlopen van de stappen in het hierboven genoemde artikel.

Kost je maar een minuutje of 3.

Stap 3: Koppel je persoonlijke Instagrampagina met je zakelijke Facebookpagina

Nu komen we bij het meest leuke en spannende onderdeel aan van dit artikel: het koppelen van Instagram met je zakelijke Facebookpagina.

Dit doe je als volgt:

  • Ga binnen de Instagram app naar het account dat je wilt koppelen
  • Klik rechtsboven op de 3 streepjes
  • Klik onderaan op ‘Instellingen’
  • Klik vervolgens op ‘Overstappen op bedrijfsprofiel’
  • Klik vaak genoeg op doorgaan tot je ‘Koppelen aan Facebook ziet staan’
  • Klik op ‘Pagina kiezen’
  • Selecteer de juiste pagina
  • Klik op ‘Volgende’
  • Vul de contactgegevens aan
  • Klik op klaar

Zo makkelijk is het koppelen van je persoonlijke Instagrampagina met je zakelijke Facebookpagina.

Kom je er niet uit met bovenstaande stappen? Bekijk dan onderstaande video!

4 voordelen van een zakelijk Instagram account

Het hebben van een zakelijk Instagram account heeft 4 voorname voordelen.

Voordeel 1: Statistieken

Dit vind ik persoonlijk het belangrijkste voordeel. Je kan namelijk de statistieken van je Instagramaccount zien. Denk aan het percentage man/vrouw, het aantal profielbezoeken, aantal interacties, aantal weergaven, aantal websiteklikken etc.

En wat kan jij met die gegevens? Je kan bijvoorbeeld achterhalen op welk tijdstip jouw Instagram posts het goed doen en op welk moment van de dag je beter even niets kunt plaatsen.

Maar je kan ook achterhalen op wat voor doelgroep je jouw content moet toespitsen en welke berichten het best scoren.

Voordeel 2: Extra marketing functionaliteiten binnen Instagram

Het hebben van een zakelijk Instagramprofiel heeft ook als voordeel dat je meer marketing/advertentie mogelijkheden hebt binnen het platform. Wanneer de koppeling tussen Facebook en Instagram is gemaakt, kan je namelijk beginnen met het promoten van berichten en andere content.

Dit kan zowel met foto’s en video’s in de tijdlijn, maar ook bijvoorbeeld door middel van gesponsorde stories. Trek de aandacht met één enkel beeld of toon al je producten in een handige carrousel of collectie.

Tegenwoordig kun je je doelgroep er ook heel specifiek mee bereiken. Selecteer interesse, gedrag, op locatie of andere demografische gegevens en je spendeert je advertentiebudget aan alleen écht relevant publiek.

Voordeel 3: Contactmogelijkheden

Doordat de informatie van Facebook is gekoppeld aan Instagram, kan iemand meteen bellen, e-mailen of een routebeschrijving opvragen wanneer ze je Instagrampagina bezoeken.

Dit is ontzettend handig wanneer je bijvoorbeeld producten promoot of een lokale dienst aanbiedt. Dan kunnen geïnteresseerden meteen de benodigde informatie opvragen.

Voordeel 4: Je hebt toegang tot het taggen van producten in berichten en stories

Je kunt ook je producten ’taggen’ in posts en stories. Eén van de eisen om toegelaten worden tot de functionaliteit ‘Shoppen op Instagram’ is dat je een goedgekeurd zakelijk Instagramprofiel hebt. Maar wat is dat Shoppen op Instagram?

Shoppen op Instagram ziet er als volgt uit:

Shoppen op Instagram

Bron: https://www.marketingweek.com/2018/03/20/instagram-launches-shoppable-posts-looks-play-bigger-role-ecommerce/

Wanneer je bijvoorbeeld t-shirts verkoopt en je een foto van het t-shirt plaatst op Instagram, dan kan je het product als het ware taggen. Op het moment dat iemand dan op het product klikt, kan hij meteen naar de juiste pagina op de website gaan en het product kopen. Dit kan dus leiden tot directe sales via Instagram!

Als je meer wilt weten over de Shoppen op Instagram functionaliteit klik dan op:

Eitje. Toch?

Inmiddels heb je wel je Instagramaccount omgezet naar een zakelijke Instagram account … toch? Nog niet? Het kost je maar een paar minuten en heeft zoveel voordelen.

En mocht je Instagram willen verwijderen, dan hebben we daar ook een handig artikel over geschreven.

Is het je niet gelukt of wil je scoren op Instagram? Ik help je verder!

Dit artikel is op 3 oktober 2018 gepubliceerd en op 8 juli 2020 voor het laatst geupdatet.

Geschreven door: Daniël Kuipers Daniël is oprichter van Online Marketing Agency. Hij speurt het internet continu af naar de nieuwste snufjes en tactieken en blogt erover in begrijpelijke taal. Nou ja, soms dan.
ebook

Download gratis E-books!

Ga naar de E-books

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Meest gestelde vragen over deze blog

Een zakelijk Instagram account is een account waarmee je meer informatie over je account kunt inzien. Zoals bijvoorbeeld de statistieken. Je kunt ook meer informatie aan je account toevoegen zoals de contactgegevens en je kunt Instagram advertenties opzetten.  

Om een zakelijk Instagram account aan te maken heb je eerst een normaal Instagram- en Facebookaccount nodig. Zet vervolgens je gewone Facebookaccount om naar een zakelijk account. Koppel vervolgens je Instagram account aan je zakelijke Facebookaccount. Voilà 

Voordat je een zakelijk Instagram account kunt aanmaken moet je eerst een gewoon Instagramaccount en een gewoon Facebookaccount aanmaken. Het Facebookaccount zet je vervolgens om naar een zakelijk account. Koppel je gewone Instagram account aan het zakelijke Facebookaccount en klaar is kees!  

Als je gebruik maakt van een zakelijk Instagram account kun je meer informatie kwijt op de Instagram pagina van jouw bedrijf. Ook kun je de statistieken van de geplaatste berichten inzien en je kunt adverteren.  

Gerelateerde blogs

Haal jij het maximale uit online?

Meer dan 100 ondernemers gingen je voor. Van ZZP tot multinationals.

Doe de SEO-scan

Marketing kennisbank

Ben je op zoek naar de uitleg over een marketinggerelateerde term? Maak hieronder een keuze.

Alle rechten voorbehouden © 2023 - Online Marketing Agency