Handleiding: De volledige URL laten zien als Aangepaste Dimensie in GA4 (in 4 stappen).

Geplaatst op 29 april 2022 door Lucien de Sévaux

Google Analytics 4 (GA4) is vanaf juli 2023 de nieuwe standaard. Het is dus belangrijk om GA4 voor die tijd zo goed mogelijk te begrijpen – iets wat makkelijker is als het logisch is ingedeeld. Eén van de dingen die anders is in GA4 t.o.v. Universal Analytics, is dat GA4 geen complete URLs meer laat zien. Dit is hoe een pagina in GA4 wordt getoond:

GA4 URLs

Dit kan anders. En hoe je dat doet, laten we je zien in deze korte handleiding.

Stap 1: Ga naar gebeurtenissen. Deze vind je door op aan de linkerkant op Configureren te klikken en vervolgens naar Aangepaste Definitie te gaan.

GA4 Gebeurtenissen

Stap 2: Klik op Aangepaste Definitie. Je krijgt het volgende scherm.

Klik op aangepaste definitie maken
Van linksboven naar rechtsboven.

Stap 3: vervolgens klik je op Aangepaste Dimensie maken. In het scherm wat aan de rechterkant verschijnt, vul je de volgende gegevens in:

Aangepaste dimensie bewerken

Stap 4: Klik op opslaan. Voilà! Let op: het duurt even voordat deze aangepaste dimensie in werking gaat. Denk aan 24-48 uur. Maar daarna zie je je URLs als complete URLs, en niet alleen maar als een pad of verkorte versie.

Geschreven door: Lucien de Sévaux Basketbalfanaat en wijnliefhebber die precies weet wat elk getalletje voor jou betekent en daardoor zien ook zijn resultaten er doorgaans uit om door een ringetje te halen. Yes, pun intended.
ebook

Download gratis E-books!

Ga naar de E-books

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Meest gestelde vragen over deze blog

Dit is waarschijnlijk puur een UI-beslissing. Sommige URLs worden wel erg lang, en als je die helemaal op je scherm wilt hebben komt dit niet goed uit voor GA4.

Dat heeft een aantal redenen! Het is natuurlijk uiteindelijk een persoonlijke keuze, maar de volledige URL zien is fijn voor bijvoorbeeld tijdsbesparing (je hoeft niet elke URL los te hoveren met je muis) of voor als je screenshots wilt sturen naar klanten.

Gerelateerde blogs

Haal jij het maximale uit online?

Meer dan 100 ondernemers gingen je voor. Van ZZP tot multinationals.

Doe de SEO-scan

Marketing kennisbank

Ben je op zoek naar de uitleg over een marketinggerelateerde term? Maak hieronder een keuze.

Alle rechten voorbehouden © 2023 - Online Marketing Agency