Zoeken
Menu

NFT

NFT staat voor Non-Fungible Token en ik omschrijf het vaak als:

  • Een digitaal middel
  • Een digitaal stukje vastgoed
  • Een digitaal stukje eigenaarschap

Dit kan een digitaal schilderij zijn, maar ook een zwaard in een spel, een video, een hoed in een virtuele wereld, een digitale pokémonkaart of een digitaal ticket voor de bioscoop.

Letterlijk alles kan je later als NFT kopen of verkopen. Je huis wordt straks ook een NFT, een leasecontract, een lening en ga zo maar door. Letterlijk alles waar je eigenaar van kan zijn en waar afspreken mee gemoeid zijn, wordt straks een NFT.

Smart contract

Een smart contact is niks anders dan een gecodeerde afspraak (of overeenkomst) tussen partijen. Dit contract kan in bepaalde gevallen bij een NFT horen.

Denk bijvoorbeeld aan een huurovereenkomst, een huwelijkscontract of een lening. Het unieke van een smart contract is dat er geen partij nodig is die het contract maakt. Het is dus een afspraak tussen twee of meerdere partijen.

Het bijzondere aan een smart contract is dat het zelfuitvoerend is. De code bepaalt wat er gebeurt en dit is onomkeerbaar.

Wrapping

Wrapping betekent niks anders dan het verpakken van je NFT’s (in een soort digitale kluis). Het inpakken van je NFT’s kan je doen, zodat je het makkelijker (zeker in grote aantallen) kan ruilen voor bijvoorbeeld Ethereum, andere NFT’s of andere blockchains.

Dit is vooral belangrijk, omdat er binnen de NFT gebouwd kan worden met verschillende soorten standaarden (ook wel protocollen genoemd). Niet alle protocollen kunnen met elkaar praten. En wanneer je iets wrapt, dan verpak je het eigenlijk… Zodat je NFT gebruikt kan worden op meer protocollen.

Unwrapped

En unwrapped betekent natuurlijk dat je NFT niet meer gewrapt is ;-).

Minting

Minting vind ik persoonlijk een ander woord voor ‘maken’. Als je een NFT ‘mint’, dan is dat niks anders dan het plaatsen van je NFT op Ethereum (of een andere blockchain/protocol).

Oftewel: door een NFT te minten, word je NFT onderdeel van de publieke blockchain.

Meta data

In de meta data van een NFT vind je informatie over wat de NFT is en dat zorgt ervoor dat de NFT marketplaces de NFT’s makkelijk kunnen tonen (en dat de NFT’s makkelijk binnen het platform opgezocht kunnen worden).

In de meta data staan zaken zoals de naam, de omschrijving en bijvoorbeeld eigenschappen van een NFT.

Royalties

In de wereld van NFT’s zijn royalty’s heel normaal. Een royalty is niks anders door een betaling voor het voortdurende gebruik van iets.

Je verdient dus niet alleen geld als je een NFT hebt verkocht, je kan ook geld verdienen als de NFT wordt doorverkocht.

Dit kan 1% zijn, maar ook 15%. Afhankelijk wat je hebt afgesproken.

Wallet

Een wallet is een digitale bibliotheek waar je al je NFT’s in bewaard. Een wallet kan je ‘open’ zetten voor iedereen. Dan kan iedereen de inhoud van je wallet bekijken.

Een wallet kan ook privé zijn en niet voor iedereen in te zien.

Contract address

Een contract address of een address van je wallet is te vergelijken met het adres van je woning. Met andere woorden, het is een soort van adres van je wallet waar je NFT’s op staan. 

En net zoals je post kan sturen naar het adres van je woning, kan je NFT’s sturen naar een adres van je wallet.

Tokenization

Tokenization is niks anders dan het opdelen van je fysieke of digitale middel (bijvoorbeeld een NFT of een huis) in digitale eenheden (bijvoorbeeld een crypto currency) die weer verkocht kunnen worden.

Wanneer een dure NFT van bijvoorbeeld 1 miljoen euro “getokenized” wordt, dan kunnen meerdere mensen eigenaar worden van die NFT.

ERC-20

ERC-20 is een protocol dat draait op Ethereum en het definieert een aantal regels waar alle tokens aan moeten voldoen binnen dat netwerk. Denk bijvoorbeeld aan het zaken zoals de waarde, totaal aantal tokens en hoe transacties goedgekeurd moeten worden.  

ERC-721

ERC-721 is ook een protocol binnen Ethereum dat specifiek is ontwikkeld voor NFT’s. Hierin worden de smart contracts geïmplementeerd die we eerder hebben genoemd. 

ERC-1155

ERC-1155 is ook een protocol binnen Ethereum die speciaal in het leven is geroepen om de unieke facetten van ERC-20 en ERC-721 te combineren. ERC-1155 combineert dus de kracht van de tokens en de kracht van NFT’s.

Gas fee

Gas fee is een bedrag dat je moet betalen als compensatie om de transactie op de blockchain te valideren. Voor het valideren van de transacties worden computers (rekenkracht) en natuurlijk stroom gebruikt. Middels gas fee, compenseer je de mensen die de rekenkracht leveren en de stroom gebruiken.

Marketplace

Een marketplace is een plek die NFT kopers en verkopers samenbrengt en waar je dus NFT’s kan kopen of verkopen.

MetaMask

MetaMask is een van de meest gebruikte ethereum wallets (en een Google Chrome extensie) waarmee je je ethereum kan opslaan. MetaMask wordt vooral gebruikt om je ethereum van de exchange naar de marketplaces te brengen.

Ethereum

De laatste term is natuurlijk het belangrijkst. Ethereum is namelijk veruit het grootste platform met betrekking tot NFT’s. Ethereum is een ​​gedecentraliseerd grootboek  voor het verifiëren en vastleggen van transacties. Met Ethereum kunnen applicaties gemaakt worden, kan er geld verdiend en gebruikt worden en nog veel meer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gestelde vragen over deze blog