.RAW

Betekenis: .RAW

Een .RAW-bestand is een onbewerkte, ruwe vorm van een digitaal beeldbestand. Het is een bestandsformaat dat wordt gebruikt in digitale fotografie en slaat de ruwe sensorgegevens op die zijn vastgelegd door een digitale camera. In tegenstelling tot andere gangbare beeldformaten zoals JPEG, TIFF of PNG, is een RAW-bestand niet gecomprimeerd en bevat het alle onbewerkte gegevens die door de camera zijn vastgelegd zonder enige verwerking of compressie.

Het belangrijkste kenmerk van een RAW-bestand is dat het fotografen een grotere mate van controle en flexibiliteit biedt bij het bewerken van hun foto’s. Omdat het alle oorspronkelijke gegevens bevat, kunnen fotografen belichting, witbalans, kleurcorrectie en andere instellingen achteraf aanpassen zonder kwaliteitsverlies. Dit maakt het een waardevol formaat voor professionele fotografen en serieuze amateurs die hun beelden tot in de kleinste details willen bewerken.

Nadelen van het RAW-bestandsformaat in digitale fotografie

Het nadeel van RAW-bestanden is dat ze over het algemeen groter zijn dan gecomprimeerde formaten zoals JPEG, waardoor ze meer opslagruimte innemen. Bovendien kunnen ze niet rechtstreeks worden weergegeven in veel standaard beeldweergaveprogramma’s en vereisen ze speciale software om te bekijken en te bewerken. Over het algemeen wordt aanbevolen om in RAW te fotograferen als je van plan bent uitgebreide nabewerkingen uit te voeren, maar het kan handig zijn om ook een JPEG-versie van je foto’s op te slaan voor snel bekijken en delen.

Categorieën

ebook

Download gratis E-books!

Ga naar de E-books

Gerelateerde blogs

Haal jij het maximale uit online?

Meer dan 100 ondernemers gingen je voor. Van ZZP tot multinationals.

Doe de SEO-scan

Laatste reviews

Marketing kennisbank

Ben je op zoek naar de uitleg over een marketinggerelateerde term? Maak hieronder een keuze.

Alle rechten voorbehouden © 2023 - Online Marketing Agency