Zoeken
Menu

Mijn visie is dat ze kúnnen werken, mits je ze op de goede manier inzet. Een manier die past bij jou, je business en je klanten.

En daar ga ik je vandaag dan ook alles over vertellen.

Wat is een exit intent pop-up?

De kans is groot dat je al bekend bent met een pop-up. Ergens rechtsonder, linksonder of gewoon boem – midden in je scherm.

Met bijvoorbeeld de vraag of je je wilt inschrijven voor een nieuwsbrief of je een unieke korting wilt of een e-book wilt downloaden.

Ik zelf maak er ook gebruik van. Kijk maar!

pop-up voorbeeld OMA

Een exit intent pop-up is niks anders dan een pop-up die getoond wordt op het moment dat jij de website wilt verlaten.

Kenmerkend voor een exit intent pop-up is dat hij vaak zeer prominent aanwezig is en op zo’n manier wordt getoond dat je eigenlijk niet van de website af kan zonder dat je ‘m weg klikt.

exit intent popup voorbeeld

Waarom zou je een exit intent pop-up willen gebruiken?

Die reden is eigenlijk heel simpel. Wanneer iemand je website verlaat, dan ben je ‘m kwijt.

De exit intent pop-up is dan ook een soort laatste strohalm die je kan inzetten om toch nog wat aan die bezoeker te hebben of ‘m toch nog te reactiveren.

Aangezien je die persoon toch kwijt bent, kan je ‘m absoluut nog een aanbieding doen of een pop-up tonen of je e-book aanbieden.

Het concept is wel duidelijk. Nu ga ik je 10 belangrijke tips geven om het maximale uit je exit intent pop-up te halen.

Tip 1: Denk aan mobiel

Je kan een exit intent pop-up natuurlijk zelf bouwen, maar je hebt er bijvoorbeeld ook software voor om de pop-ups te maken.

Op welke manier je de pop-up ook maakt, je moet er altijd voor zorgen dat de pop-up op alle apparaten (en schermformaten) goed werkt. Ik zie het namelijk te vaak gebeuren dat mensen een pop-up aanmaken en tonen op desktop.

Vervolgens valt de pop-up op mobiel over het hele scherm en is de website daar niet meer te gebruiken.

En nu hoor ik je misschien denken: ‘Mobiele exit intent pop-ups bestaan toch niet? Want een exit intent pop-up wordt toch gebaseerd op waar de muis heen gaat?’

Ja, dat klopt. Maar inmiddels bestaan er dus ook gewoon exit intent pop-ups op mobiel.

mobile pop-up

Tip 2: Zorg dat mensen de pop-up makkelijk kunnen wegklikken

Zoals ik al eerder aangaf is er een groep mensen die een hekel heeft aan pop-ups. Zorg er dan ook voor dat die groep mensen de pop-up makkelijk kunnen wegklikken.

Dit kan je heel gemakkelijk doen door rechtsboven een kruisje toe te voegen in een opvallende kleur. Anders krijgen mensen het gevoel dat ze niet weten wat ze moeten doen en dat ze ‘vast’ zitten.

En dat is niet best voor je imago.

Tip 3: Klikken op de achtergrond

Tip nummer 3 is dat je goed moet nadenken wat er gebeurt als mensen de exit intent pop-wel up zien en er niet óp klikken, maar juist eromheen.

Er zijn dan twee mogelijkheden:

  • Er gebeurt helemaal niks
  • De pop-up wordt afgesloten

Hier is geen goed of fout, maar ik wil je vooral meegeven dat je er over moet denken. Het afsluiten van de pop-up maakt het wegklikken makkelijker, maar het ook zo zijn dat je dat niet wilt.

Tip 4: Maak ‘m niet té commercieel

Zorg ervoor dat de exit intent pop-up past bij jou en je bedrijf. Zorg ervoor dat hij in je huisstijl is en laat alle tierelantijntjes achterwege.

Laat ook de ‘KOOP NU MET 50% KORTING’-knop weg en houd de pop-up subtiel. Speel vooral in op de meerwaarde die jij als bedrijf wilt bieden.

Bij mij is dat vooral mijn kennis en expertise, omdat dat in mijn vakgebied erg belangrijk is. Het verspreiden van een e-book door middel van een exit intent pop-up zou hier dus mooi bij aansluiten.

En als je de pop-up alleen wil gebruiken om direct meer omzet te draaien, dan gaat dat sowieso niet werken. Daar zijn mensen allergisch voor.

Hatsjoe!

Commerciele pop-up

Tip 5: Zorg dat de exit intent pop-up niet te gevoelig staat afgesteld

Een grote ergernis binnen exit intent pop-ups is dat de pop-up getoond wordt terwijl mensen de website niet willen verlaten.

Dat heeft te maken dat de pop-up te gevoelig afgesteld staat. Dan kan het maar net zo zijn dat mensen linksboven op je logo willen klikken om terug naar je homepage te gaan (of rechtsboven naar contact), maar dat ze vervolgens meteen je pop-up te zien krijgen.

Dat moet je ook absoluut niet willen.

Tip 6: Maak je titel opvallend

Wanneer mensen je website willen verlaten, dan zijn ze vaak al met de volgende stap bezig. Om die reden is het belangrijk dat de titel of de payoff van je exit intent pop-up superduidelijk is.

Zorg ervoor dat de lezer als het ware teruggepakt wordt naar het belangrijkste gedeelte van je pop-up. Naast dat je natuurlijk het voordeel voor de lezer duidelijker en opvallender kan maken, kan je natuurlijk de rest eromheen minder onopvallend maken.

Werk dus met de juiste kleuren, de juiste lettertypes en de juiste grootte van het lettertype. Het voorbeeld hieronder laat zien hoe je dit kan inzetten .

opvallende titel pop up

Tip 7: Keep it simple

Maak je exit intent pop-up zo simpel mogelijk. Laat alle poespas achterwege en kom tot de kern van je boodschap. Zoals ik in tip 6 al zei, mensen zijn al bezig met het volgende wat ze gaan doen.

Ze hebben geen tijd om 5 regels tekst te lezen en die kans geven ze je dus ook niet. Bedenk welke pijnpunt het belangrijkst is, speel daarop in en biedt het ze meteen aan.

voorbeeld pop-up exit intent

Tip 8: Maak pagina specifieke exit intent pop-up

Relevantie is alles. Als je op een blog over SEO zit, dan heb je interesse in SEO. Laat dan ook een exit intent pop-up over je SEO e-book zien wanneer iemand je SEO blog verlaat.

En laat een SEA exit intent pop-up zien wanneer iemand je SEA blog verlaat.

Volgens mij snap je ‘m nu wel.

Zorg dat de exit intent pop-up matcht met de content en de pagina waarop de bezoeker momenteel aan het rondneuzen is.

Tip 9: Principe van Cialdini: wederkerigheid

Voor wat, hoort wat. Toch? Als het je doel is om e-mailadressen te verzamelen, maak dan niet alleen een pop-up met ‘Laat je mailadres achter en we sturen je elke week tips’.

Nee. Schrijf een kwalitatief e-book, een whitepaper of maak een gratis online videotraining en biedt die aan in ruil voor het mailadres. Natuurlijk wel AVG proof.

Dat noemen we wederkerigheid. Ik doe wat voor jou, jij doet wat voor mij. Of andersom.

Naast wederkerigheid zijn er nog meer overtuigingsprincipes die je kan inzetten. Die heb ik in een eerder geschreven blog behandeld: De principes van Cialdini en hoe je ze in kunt zetten op je website.

wederkerigheid ebook popup

Tip 10: Maak gebruik van A/B tests

Elke doelgroep reageert anders. Om die reden kan je op voorhand nooit 100% zeker zeggen dat de afbeelding van je e-book er wel of niet bij moet staan.

Of dat het knopje oranje moet zijn in plaats van groen. Of dat je met wederkerigheid moet gaan werken in plaats van autoriteit.

Begin daarom met een exit intent pop-up waarvan jij denkt dat ‘ie goed is. En A/B test elk element om zo tot de beste pop-up te komen.

Bonus tip: test wel altijd maar één aanpassing tegelijk, anders weet je niet welke aanpassing voor welke impact heeft gezorgd.

Mijn favoriete tool voor pop-ups en exit intent pop-ups

Aangezien ik aan de slag ging met marketing automation, e-books, formulieren, etc. was het tijd dat ik naar een oplossing ging waar ik geen webdeveloper voor nodig had.

Daarnaast was het ook belangrijk dat alle hierboven genoemde tips toegepast konden worden en dat ik alle vrijheid had om dat naar hartenlust te doen. Mijn keuze is uiteindelijk gevallen op OptinMonster.

Met OptinMonster kan ik echt alles wat ik nodig heb … én nog veel meer. Inmiddels gebruik ik OptinMonster sinds januari 2020 en ik ben meer dan tevreden.

Ik vind de software zo fijn werken dat ik er zelfs een review over het geschreven: OptinMonster review: De beste software voor leadgeneratie.

Dit artikel is geschreven op 29 mei 2020 en geüpdatet op 28 juni 2023.

Wat is een exit intent pop-up?

Een exit intent pop-up is een pop-up die wordt getoond op het moment dat een gebruiker de website wil verlaten. Deze pop-up is vaak prominent aanwezig en wordt zo weergegeven dat de gebruiker de website niet kan verlaten zonder de pop-up weg te klikken.

Waarom zou je een exit intent pop-up willen gebruiken?

Een exit intent pop-up kan worden gebruikt om nog iets te bereiken met een bezoeker die de website wil verlaten. Het is een laatste kans om de bezoeker te behouden of te reactiveren. Door middel van een exit intent pop-up kan je bijvoorbeeld een aanbieding doen, een pop-up tonen of een e-book aanbieden.

Hoe zorg je ervoor dat mensen de exit intent pop-up makkelijk kunnen wegklikken?

Om ervoor te zorgen dat mensen de exit intent pop-up makkelijk kunnen wegklikken, is het belangrijk om een duidelijk zichtbaar kruisje in een opvallende kleur toe te voegen, meestal in de rechterbovenhoek van de pop-up. Hierdoor hebben gebruikers het gevoel dat ze de pop-up kunnen sluiten en niet vastzitten.

Welke tips zijn er om het maximale uit een exit intent pop-up te halen?

Hier zijn enkele tips om het maximale uit een exit intent pop-up te halen:
• Zorg ervoor dat de pop-up goed werkt op alle apparaten en schermformaten.
• Zorg voor een duidelijk zichtbaar kruisje om de pop-up te sluiten.
• Bedenk wat er moet gebeuren als gebruikers niet op de pop-up klikken, maar eromheen.
• Test verschillende elementen van de pop-up om de effectiviteit te optimaliseren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gestelde vragen over deze blog