Zoeken
Menu

Wat is semantisch zoeken? 

Voor iedereen die zich afvraagt wat semantisch zoeken is, het is afkomstig van het begrip semantiek. En wat is dat? Semantiek is de wetenschap die zich bezighoudt met de betekenis van taalkundige constructies zoals woorden. 

Om dat te doen, moet Google begrijpen waar een tekst écht over gaat. Het algoritme wordt hierin steeds beter, en dat zal alleen maar verder toenemen. Semantisch zoeken is niet zomaar een trend. Het is de toekomst van SEO. 

Semantic Search - Semantisch zoeken

Context en relevantie in zoekopdrachten 

Semantisch zoeken draait om context. Stel dat je een pagina optimaliseert voor het woord “bank”. Google gebruikt de context om te bepalen of jouw pagina gaat over een zitmeubel of een financiële instelling. 

Met woorden als “stof”, “vulling” en “poten” begrijpt het algoritme dat het om een zitmeubel gaat. Termen als “rente” en “spaarrekening” wijzen juist op een financiële instelling.  

De uitdaging ligt in het vinden van die woorden en termen. Maar context alleen is niet genoeg. Voordat we daar verder op ingaan, wil ik je even wijzen op onderstaande afbeelding. Deze afbeelding van Moz, legt het principe van semantisch zoeken ook ontzettend goed uit. 

SEO element semantiek

Bron: https://moz.com/blog/what-is-semantic-search

Heel kort: door de relevante context te ontdekken en in je tekst te behandelen.

Zo volledig mogelijk (maar wel relevant).

Want gebruikers houden van content die antwoord geeft op al hun vragen.

Content waarin ze alles wat ze willen weten kunnen vinden.

En omdat Google haar gebruikers precies datgene wil geven waar ze naar op zoek zijn, houdt Google ook van die complete content.

Oké, maar waar begin je?

We beginnen met het maken van een woordenwolk of word cloud.

Of gewoon een (lange) lijst met relevante termen die we in de tekst kunnen verwerken om meer context te bieden.

Die biedt namelijk houvast tijdens het schrijven van je tekst.

Je kunt er elke keer weer naar teruggrijpen als je even niet meer weet waar je het over moet hebben.

Daarvoor starten we met een zoekwoordenonderzoek.

Want ook al doen de zoektermen er misschien uiteindelijk minder toe, we hebben wel een breed zoekwoord nodig om de relevante context daarvan bloot te leggen.

E-E-A-T en semantisch zoeken 

Semantisch zoeken gaat dus niet alleen over context en zoekintentie. Het opbouwen van vertrouwen is net zo belangrijk. Hier komt E-E-A-T om de hoek kijken. Experience, Expertise, Authoritativeness, en Trustworthiness.  

Google beoordeelt niet alleen wát je schrijft, maar ook hóe betrouwbaar jij als bron bent. Dit betekent dat je teksten contextueel rijk moeten zijn, maar ook onderbouwd met feiten, duidelijke auteursinformatie en links naar betrouwbare bronnen.  

Door E-E-A-T te combineren met semantisch zoeken, laat je Google en je bezoekers zien dat je een echte expert bent op jouw vakgebied. Maar hoe begin je met het toepassen van deze principes in je content?  

Start met een zoekwoordenonderzoek 

Voor het vinden van de juiste woorden en termen is een zoekwoordenonderzoek nog altijd de basis.  

Begin met het maken van een woordenwolk, of gewoon een uitgebreide lijst met relevante termen. Deze lijst helpt je om meer context in je tekst te verwerken en biedt een handig houvast tijdens het schrijven. 

Elke keer dat je even vastloopt, kun je teruggrijpen naar deze lijst voor inspiratie. 

Wat zijn longtail zoekwoorden? 

Longtails zijn zoektermen die bestaan uit je oorspronkelijke zoekwoord, aangevuld met extra woorden die de intentie van de zoeker verduidelijken. 

Na een lijst te hebben gemaakt van relevante termen, is het noteren van relevante longtail-varianten de volgende stap. Je vindt die woordencombinaties met tools zoals KWFinder, Keywordtool.io, Ubersuggest of answerthepublic.com 

Neem bijvoorbeeld het zoekwoord ‘bank’. Longtail-varianten kunnen zijn: ‘oranje leren bank’, ‘bank met knopen en vergulde poten’ of zelfs ‘grote bank voor op kantoor waar je in de pauze in kan ploffen’

Hoe specifieker de zoekterm, hoe duidelijker de intentie van de zoeker. 

Screenshot Ubersuggest bank

Screenshot Ubersuggest ‘Bank’.

Zet tools in voor semantisch zoeken

Naast longtail-zoekwoorden zijn ook semantisch gerelateerde termen belangrijk. Denk aan synoniemen en gerelateerde onderwerpen. Bij een tekst over “online marketing” horen bijvoorbeeld woorden als “SEO”, “social media” en “content”.

Met Latent Semantic Indexing (LSI) ontdek je deze verbanden en patronen. Tools zoals Niche Laboratory of de LSI Keywords Generator kunnen hierbij helpen. Ze geven je een lijst met termen en zinnen die semantisch gekoppeld zijn aan jouw zoekwoord.

Screenshot LSI Keyword Generator Bank
Screenshot LSI Keywords Generator ‘Bank’

Maak deelonderwerpen voor het overzicht 

Nu heb je als het goed is een lange lijst met longtail varianten van je zoekterm, vragen, synoniemen en semantisch gerelateerde woorden en zinnen. Groepeer ze en zet de termen die bij elkaar passen bij elkaar. 

Aan de hand van die lijst met gegroepeerde termen (lees: deelonderwerpen) kun je nieuwe teksten schrijven die het onderwerp volledig behandelen. 

Of je checkt natuurlijk of je huidige teksten wel compleet genoeg zijn … of dat je nog wat alineaatjes toe kan voegen om je teksten te optimaliseren voor semantic search. 

Ik ben benieuwd naar de resultaten! 


2 reacties op “Semantisch zoeken: hoe optimaliseer je content voor semantisch zoeken?

    1. Bedankt voor de mooie woorden. Ik doe mijn best om zoveel mogelijk concrete informatie te delen over online marketing. Daarbij heb ik ook een tip voor jou: denk aan het SSL certificaat, die lijkt verlopen te zijn binnen je website. Succes met het wegwijs worden binnen online marketing.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gestelde vragen over deze blog