Wat is een robots.txt bestand?

De CTR, is een veelbesproken factor binnen online marketing. Het laat zien hoe goed je advertenties werken en het heeft een directe invloed op het succes van je campagnes. Maar wat kun je doen om je CTR te verhogen? In deze blog geef ik je 5 tips hoe je dat kan doen. Maar eerst een korte uitleg over wat de CTR nou precies inhoudt.
De CTR is de verhouding tussen het aantal keer dat jouw advertentie wordt weergegeven en het aantal keer dat erop wordt geklikt. Het percentage dat hieruit komt, geeft een duidelijk beeld van hoe effectief je advertentie is.
Een hoge CTR is een teken dat je advertentie relevant is en goed aansluit bij de behoeften van je doelgroep.
Nu je weet wat de CTR is, moet je hem ook nog kunnen berekenen.
Stel dat je advertentie 1.000 vertoningen heeft en 200 mensen klikken erop, dan is je CTR 20% (klikken / vertoningen x 100%).
Een hoge CTR betekent dat je advertentie relevant is en aansluit bij je doelgroep. Maar het gaat verder. Google gebruikt de CTR om de kwaliteitsscore van je advertenties te bepalen. Een hogere kwaliteitsscore leidt tot lagere kosten per klik en meer rendement.
Met andere woorden: een betere CTR bespaart je geld én levert meer op.
De CTR is erg bepalend voor advertenties omdat het laat zien hoe goedze presteren. Hoe hoger de CTR, hoe meer mensen vanuit die advertentie doorklikken naar je website.
Als de CTR laag is, dan kun je ervan uitgaan dat de kwaliteit en/of relevantie van je advertentie aan de lage kant is. Dit kan betekenen dat:
Voordat je de CTR gaat optimaliseren, moet je natuurlijk eerst weten op welke niveau binnen Google Ads je dat moet doen. Je kan namelijk de CTR op meerdere manieren analyseren:
Mijn advies is om vooral te kijken naar het zoekwoordniveau en je advertentieniveau. Die kan je namelijk direct optimaliseren en aanpassen. Is je CTR op een zoekwoord laag? Dan kan het zijn dat je advertentietekst niet genoeg aansluit bij het zoekwoord.
Vergelijk vervolgens ook de CTR van je verschillende campagnes om te achterhalen wat je best presterende advertenties zijn. Die wil je namelijk altijd laten draaien en de slecht presterende advertenties wil je vervangen.
Net zoals dat er meerdere wegen naar Rome leiden, leiden er ook meerdere wegen naar een betere CTR. En 5 van die wegen nemen we nu door.
Zet het belangrijkste zoekwoord in je advertentie, bij voorkeur in de titel en beschrijving. Dit maakt je advertentie relevanter voor de gebruiker, maar pas op voor over-optimalisatie. Een advertentie die onnatuurlijk aanvoelt, kan worden afgekeurd door Google.
Met advertentie-extensies vergroot je de zichtbaarheid van je advertentie en zorgt ervoor dat je extra informatie kan delen. Denk aan locatie-extensies, sitelinks of een call-out. Deze extra elementen trekken de aandacht bij je doelgroep en verhogen de kans dat ze doorklikken.
Test verschillende advertentietypen. Naast uitgebreide tekstadvertenties, kun je ook de responsive tekstadvertenties uitproberen. Hier een korte uitleg van beide typen.
Bij uitgebreide tekstadvertenties kun je maximaal 3 titels en 2 beschrijvingen opgeven. Deze worden in vaste volgorde laten zien, zodat je volledige controle hebt over hoe je advertentie eruitziet.
Hierbij geef je tot 15 titels en 4 beschrijvingen op. Het algoritme van Google maakt dan automatisch verschillende combinaties die per gebruiker uniek kunnen zijn. Dit kan in theorie de CTR verhogen, maar dat is geen garantie!
Gebruik de geoptimaliseerde advertentieroulatie als je meerdere advertenties inzet per advertentiegroep (wat ik zeker aanraad). Met deze instelling bepaalt Google per gebruiker welke advertentie ze te zien krijgen. In plaats van advertenties zonder enige strategie te laten zien, gebruik je Google’s algoritme om te bepalen welke advertentie wordt weergegeven per gebruiker, wat de kans op een betere CTR kan verhogen. Maar ook hier geldt: dit is niet gegarandeerd.
Schrijf pakkende advertentieteksten, waarin de boodschap helder is, aansluit bij de behoeften van je doelgroep en altijd een duidelijke call-to-action heeft. Misschien een beetje een flauwe tip, maar ik zie dat de advertentieteksten vaak voor de zoekmachine worden geschreven en niet voor de klanten zelf. Gebruik daarnaast de principes van Cialdini, zoals schaarste. Zo kan je gebruikers verleiden tot klikken.
Je moet advertenties blijven controleren om ervoor te zorgen dat je campagnes optimaal blijven presteren. Fantastisch als een ad goed werkt, maar de werking staat niet in cement gegoten. Factoren zoals concurrentie, zoektrends en klantgedrag veranderen continu, waardoor je advertentieresultaten kunnen fluctueren. Door regelmatig te monitoren, kun je het budget optimaliseren en het concurrentievoordeel behouden.
Regelmatige controle houdt je campagnes up-to-date en zorgt ervoor dat je investering in advertenties het hoogte rendement oplevert.
Je ads kunnen bijna altijd nog beter, eigenlijk zoals wij zouden zeggen: ‘het kan elke dag een beetje beter.’
Geschreven door: Daniël Kuipers
Daniël is oprichter van Online Marketing Agency. Hij speurt het internet continu af naar de nieuwste snufjes en tactieken en blogt erover in begrijpelijke taal. Nou ja, soms dan.