Brutowinstmarge

Betekenis: Brutowinstmarge

De Brutowinstmarge is een financiële maatstaf die wordt gebruikt om de winstgevendheid van een bedrijf te meten. Het geeft aan welk deel van de totale omzet van een bedrijf overblijft nadat de directe kosten die nodig zijn om de goederen of diensten te produceren, zijn afgetrokken. Deze directe kosten omvatten zaken als grondstoffen, arbeidskosten en productiekosten.

Brutowinstmarge berekenen

De formule voor het berekenen van de brutowinstmarge is:

Brutowinstmarge = (Brutowinst / Omzet) * 100

Hierbij is “Brutowinst” gelijk aan de omzet minus de directe productiekosten. De brutowinstmarge wordt meestal uitgedrukt als een percentage, waarbij het percentage aangeeft hoeveel winst een bedrijf genereert ten opzichte van zijn omzet, voordat rekening wordt gehouden met andere kosten zoals operationele kosten, belastingen en rentelasten.

Een hogere brutowinstmarge duidt doorgaans op een grotere efficiëntie in het productieproces en een betere prijsstelling ten opzichte van de kosten. Een lagere brutowinstmarge kan wijzen op hogere productiekosten of agressieve prijsconcurrentie. Het is belangrijk op te merken dat de brutowinstmarge op zichzelf niet alle kosten en aspecten van de bedrijfsvoering weerspiegelt, maar het geeft wel een eerste indruk van de winstgevendheid van het bedrijf op basis van zijn kernactiviteiten.

Categorieën

ebook

Download gratis E-books!

Ga naar de E-books

Gerelateerde blogs

Haal jij het maximale uit online?

Meer dan 100 ondernemers gingen je voor. Van ZZP tot multinationals.

Doe de SEO-scan

Laatste reviews

Marketing kennisbank

Ben je op zoek naar de uitleg over een marketinggerelateerde term? Maak hieronder een keuze.

Alle rechten voorbehouden © 2023 - Online Marketing Agency